Bylinkové máslo s červenou cibulkou

Jen tak na chuť! :)


250g másla
bylinková sůl
čerstvě namletý pepř
1 malá červená cibule
hrst čerstvých jemně nasekaných bylinek (pažitka, dobromysl, kerblík, petrželka, tymián......)

Změklé máslo důkladně promícháme s ostaním. Přeneseme na potravinnovou fólii nebo alobal a vytvarujeme váleček. Pevně zabalíme a uložíme do ledničky ztuhnout. Lepší je až druhý den.

Malinová pleťová maska

Zahrada nebo les nám teď nabízejí svoje plody, tak proč je nevyužít i ke zkrášlování a opečovávání se :) Udělejte si jednoduchou domácí ovocnou masku plnou vitamínů ze surovin, které máte možná doma! Maska čistí a zjemňuje pleť. Maliny jsou vůbec vhodné k léčení různých kožních chorob nebo zánětů v ústech. A listy usušíme na čajíky, jsou vhodné pro děti a když nám teče z nosu ;)


hrst čerstvých bio malin ze zahrádky ;)
2 lžíce tvarohu (vanička, tučný)
1 lžička medu od včelaře (žádný medokomerc!!!)

Vše promícháme, maliny pomačkáme vidličkou a naneseme na vyčištěnou pleť. Necháme 20minut působit a teplou vodou smyjeme. Pleť ošetříme olejem nebo krémem jak jsme zvyklí.

Cuketa na kari

Když dělám teplou večeři musí to být něco rychlého. Býváme teď dlouho venku, tenhle recept, jak jinak než z cukety ;) , je rychlý a chuťově nevšední. Tak trochu cuketa po indicku ;)


olej nebo ghí
2 cibule
1 palice čerstvého česneku
2 velké cukety
1-2 lžíce curry
čerstvé chilli papričky nebo sušený prášek (podle vlastní chutí a uvážení)
mořská sůl
1 plechovka kokosového mléka

Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek, pak přidáme chilli. Potom vložíme na kostky nakrájenou cuketu, zasypeme curry a osolíme a restujeme pár minut. Nakonec podlijeme kokosovým mlékem, přiklopíme a dusíme do změknutí. Podáváme s rýží, bulgurem apod.

Vaječný pudink s čerstvým ovocem

Je sytý, tak trochu v anglickém stylu, tedy předchůdce dnešních pudinků byl vaječný, a hlavně neskutečně dobrý! Fakt lahoda :) A maliny? Máme právě sklizeň, ale použijte i cokoliv jiného. Já osobně ho za měsíc udělám znova a s ostružinami. Už se těším....


6 vajec
80g třtinového cukru
175g zakysané smetany (kelímek)
1 lžička vanilkového extraktu
3 vrchovaté lžíce ovesných vloček

Vše vyšleháme do pěny a nalijeme do 4 zapékacích mističek. Položíme na pekáč, který naplníme do poloviny horkou vodou. Upečeme v troubě při 180°C asi 30 minut. Podáváme dobře vychlazené s čerstvým ovocem.

Marocký cizrnový salát

Začínám zpracovávat cukety a budou další, takže se teď nedivte, ale budu je dávat do všeho ;) Jinak tento salát je skvělý teplý i studený.


2 malé lilky
1 velká cuketa
1 červená paprika (ta dlouhá špičatá)
asi 300g cherry rajčátek
1 velká cibule
olivový olej
sůl a čerstvě namletý pepř
1 lžíce provensálských bylinek
400g uvařené nebo konzervované cizrny
100g balkánského sýra nebo fety

olivový olej
citrónová šťáva
čerstvé bylinky

Troubu předehřejeme na 220°C. Do veliké zapékací nádoby nakrájíme na kostky lilek, cuketu, cibuli, papriku. Přidáme rajčátka a zalijeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Nasypeme bylinky a dobře promícháme. Pečeme 30 minut přiklopené a pak ještě dalších asi 30 minut odklopené při 180°C. Zelenina by měla být měkká a lehce křupavá Ve veliké míse promícháme zeleninu s cizrnou, zálivkou z olivového oleje a citrónové šťávy. Posypeme rozdrobeným sýrem a podáváme s čerstvým pečivem.

Dvoubarevná bábovka (rybízovo-kopřivová)

Barevná sváča....


Rybízová část:
180g celozrnné špaldové mouky
20g kukuřičného škrobu
1/2 sáčku prášku do pečiva bez fosfátů
2 vejce
125g másla nebo oleje
80g třtinového cukru
špetku soli
60g rýžového mléka
asi 100g rybízu/josty/malin...
1 lžička vanilkového extraktu

Kopřivová část:
180g celozrnné špaldové mouky
20g kukuřičného škrobu
1/2 sáčku prášku do pečiva bez fosfátů
2 vejce
125g másla nebo oleje
80g třtinového cukru
špetku soli
60g rýžového mléka
1 lžíce prášku ze sušených kopřiv nebo hrst čerstvých
1 lžička vanilkového extraktu

Formu na bábovku dobře vymažeme a vysypeme strouhankou. Suroviny na těsta postupně vyšleháme v mixéru a nalijeme do formy. Promícháme vidličkou do spirály pro mramorový efekt ;) . Pečeme hodinu při 175°C. Vyzkoušíme špejlí a vyndáme. Po 20 minutách báovku vyklopíme a necháme zcela vychladnout.

Celerový krém s petrželkovým pestem a kešu parmazánem

Dneska prší a jsme zalezlí doma, vyváříme dobré jídlo a dostali jsme chuť po delší odmlce na nějakou dobrou čistě zeleninovou polévku. Přes léto jinak polévky moc nedělám. Kešu parmazán mi zbyl z předchozího receptu ;)


2 celery
300g brambor
1 palice česneku
2 lžíce másla nebo ghí
1l vody
500ml rostlinného mléka

kešu parmazán: (bude stačit poloviční množství, ale jinak přebytek uchováte v lednici)

150g kešu
4 lžíce lahůdkového droždí
2 lžičky mořské soli

petrželkové pesto: (množství surovin od oka nebo podle chuti;)
svazek čerstvé petrželky
mořská sůl
hrst kešu nebo mandlí, slunečnicových semínek, pinií apod.
olivový olej
česnek

Suroviny na parmazán a pesto nahrubo rozmixujeme. V hrnci na másle osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, pak přidáme na kostky nakrájený celer a brambory a chvilku opékáme. Zeleninu můžeme také společně upéct v troubě, polévce přibydou další chutě a vůně. Vlijeme vodu a mléko a vaříme do změknutí zeleniny. Rozmixujeme ponorným mixérem a podáváme s kešu parmazánem.