Řebříčková pleťová voda s křišťály

Řebříčková voda má adstrigenní účinky a v kombinaci s křišťálky je to učiněný elixír krásy ;) Výsledek? Prokrvená rozzářená pleť zbavená špatné energie  :) Řebříček je vůbec taková bylina pro ženy, popíjet z ní čajíky by měla pravidelně každá v každém věku!


Křišťál je čistý oxid křemičitý (křemen), crystallos řecky led. Symbol moudrosti, trpělivosti a čistoty. Je nositelem čistého světla zdroje (boha) a proto je v něm zastoupena celá škála barev duhy ("kámen kamenů"). Používá se jako léčivý magický kámen. Doplňuje energii (hlavně tu pozitivní ;), dobíjí životní sílu, harmonizuje naší auru, .... a poslední dobou se používá hodně i k energetickému nabíjení pitné vody. Posiluje meditaci a podporuje účinky ostatních kamenů. Podle Feng Shui je dobré umístit větší křišťál do okna, aby jím pronikalo světlo do místnosti kde je potřeba očisťující energie.
Očista: Čistíme pod vlažnou tekoucí vodou, přes noc v misce, anebo a to nejlépe umístěním na několik hodin do čistého potůčku. Nabíjíme libovolně dlouho na slunci položený na kameni nebo na včelíně, můžeme použít k nabíjení ostatních kamenů.

3 květenství řebříčku
9 listů řebříčku
250ml horké vody
asi 10g očištěných křišťálků
skleněná lahvička s rozprašovačem

Květy a listy opláchneme a zalijeme šálkem vroucí vody, přiklopíme a necháme do vychladnutí louhovat. Scedíme do skleničky s rozprašovačem, kde už máme na dně nasypané křišťálky. Zbytek si klidně vypijte. Skladujeme v lednici a pouze několik dnů! Ve vedrech používám tyto bylinné vody i přes den jako osvěžení pleti. Pohne to taky se spotřebou, když to nevydrží dlouho ;)

Banánovo-borůvkové nanuky

Borůvky pořád rostou a já si jimy tak trochu kompenzuju letošní malou úrodu ovoce na zahradě..... Tyhle nanuky jsou mňamózní, bez cukru a i pro vegany!


2 banány
100g borůvek
200ml rýžové smetany

Banány rozmixujeme se smetanou, promícháme s borůvkami a nalijeme do formiček. Dřívkem je trochu pomačkáme pro mramorování (mě se moc nepovedlo, asi jsem málo mačkala ;) a dáme zamrazit.

Pečené cukety s rajčaty

Jó ty cukety...pomalu už nestíháme konzumovat! :) Tady je další ;)


2 střední cukety
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
6 velkých rajčat
1 cibule

Na omáčku:
60g másla nebo ghí nebo oleje
60g hladké mouky
300ml rostlinného mléka
špetka muškátového oříšku
sušená bazalka

Na dno zapékací nádoby rozprostřeme jednu nakrájenou cuketu. Osolíme, opepříme a položíme vrstvu ze všech nakrájených rajčat. Posypeme bazalkou a položíme další vrstvu z druhé cukety, na ní nakrájenou cibuli. Na bílou omáčku v rendlíčku rozpustíme tuk a minutu na něm opražíme mouku. Odstavíme a postupně vmícháme mléko. Přivedeme opět k varu a mícháme do zhoustnutí, pak přidáme muškátový oříšek a podle chuti ještě osolíme a opepříme. Omáčku nalijeme na zeleninu v pekáči a v troubě předehřáté na 190°C pečeme asi 45 minut. Jídlo podáváme teplé s čerstvým chlebem a posypané třeba pažitkou.

Borůvkové muffiny z celozrnné špaldové mouky

Úspěšný sběr borůvek proběhl podruhé a já jsem spokojená :) Bylo smoothie, tyto muffinky, v mrazáku nanuky a litr borůvek do zásoby.


300g celozrnné špaldové mouky
1 sáček prášku do pečiva bez fosfátů
2 vejce
60g třtinového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička sušené citrónové kůry
250ml rýžového mléka
ghí nebo máslo na vymazání formiček

300g borůvek

Suroviny na těsto je nejlepší vyšlehat v mixéru, pak opatrně vmícháme borůvky a naplníme formičky na muffiny asi do 3/4. Mě se vždycky povede jich udělat jen 11 místo 12ks. Pečeme v troubě při 200°C 30 minut, dozlatova ;) Mňam!

Rybízový džem slazený jenom datlemi

Letos moje teprve druhé zavařování. Úplně bez cukru aj bez peciček! A pro ovonění je v každé skleničce kus skořicové kůry. Je stejně dost kyselá, ale já to tak ráda ;)


1,5kg červeného rybízu
250g bio datlí (měkkých vypeckovaných)
několik kousků kůry skořice
1 ciron
10g jablečného nebo citrónového pektinu

Předem si připravíme sklenice a víčka-pečlivě je umyjeme a vyvaříme. Do hrnce dáme vařit ovoce a po rozpraskání slupky odstavíme a scedíme přes sítko nebo vylisujeme přes plátýnko. Vzniklé pyré a šťávu z jednoho citronu,  pektin a nakrájené datle společně povaříme asi 10minut. Sbíráme pěnu vzniklou vařením a na závěr můžeme, ale nemusíme, trochu pomixovat ponorným mixérem. Zejména pokud máte tvrdší datle. Horkou hmotou plníme skleničky s kouskem kůry skořice, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru asi na 5 minut.

Bylinkové máslo s červenou cibulkou

Jen tak na chuť! :)


250g másla
bylinková sůl
čerstvě namletý pepř
1 malá červená cibule
hrst čerstvých jemně nasekaných bylinek (pažitka, dobromysl, kerblík, petrželka, tymián......)

Změklé máslo důkladně promícháme s ostaním. Přeneseme na potravinnovou fólii nebo alobal a vytvarujeme váleček. Pevně zabalíme a uložíme do ledničky ztuhnout. Lepší je až druhý den.

Malinová pleťová maska

Zahrada nebo les nám teď nabízejí svoje plody, tak proč je nevyužít i ke zkrášlování a opečovávání se :) Udělejte si jednoduchou domácí ovocnou masku plnou vitamínů ze surovin, které máte možná doma! Maska čistí a zjemňuje pleť. Maliny jsou vůbec vhodné k léčení různých kožních chorob nebo zánětů v ústech. A listy usušíme na čajíky, jsou vhodné pro děti a když nám teče z nosu ;)


hrst čerstvých bio malin ze zahrádky ;)
2 lžíce tvarohu (vanička, tučný)
1 lžička medu od včelaře (žádný medokomerc!!!)

Vše promícháme, maliny pomačkáme vidličkou a naneseme na vyčištěnou pleť. Necháme 20minut působit a teplou vodou smyjeme. Pleť ošetříme olejem nebo krémem jak jsme zvyklí.