Pizza s květákovým korpusem

Odlehčujeme, ale chutě jsou, takže labužnicky! Veganský a bezlepkový velmi dobrý recept, jen pozor na nahořklost květáku...


Korpus:
1 malý květák
olej a větší koláčová forma
1 lžička sušené bazalky
1 lžička drceného sušeného česneku nebo 1-2 stroužky čerstvého
2 lžičky kurkumy (na barvu korpusu ;)
4 lžíce psyllia nebo 3 lžíce rozmixovaných lněných semínek (místo vejce)
sůl
prášek do pečiva s vinným kamenem

Květák rozebereme na růžičky a uvaříme doměkka v osolené vodě. Scedíme a necháme vychladnout. Rozšťoucháme na kaši a smísíme s kořením a veganským vejcem (psyllium nebo lněné semínko).  Do vymazané koláčové formy vytvarujeme z těsta korpus. Pečeme ho nejprve samotný při 180°C asi 30 minut.

Náplň:
300ml rajčatového pyré
1 lžička oregana (dobromysl)
česnekové tofu
sůl
černé olivy
čerstvé lístky bazalky

Pyré ochutíme oreganem, případně dalším česnekem, osolíme a potřeme jím korpus. zasypeme olivami a najemno nastrouhaným tofu. Dáme znovu do trouby, tentokrát už jen asi na 20 minut. Před podáváním bohatě posypeme čerstvými lístky bazalky.

Velká Roční ZERO WASTE výzva - týden po týdnu ke změnám


Nechceš na to být sám/a a při závádění změn bys uvítal/a především korektní informace?
Nebo se jenom nemůžeš odhodlat s tím konečně pořádně začít a skutečně to žít?

Zajímá tě minimalistický, ekologický nebo permakulturní životní styl a víš, že je toho dost co bys chtěl/la v tomto ohledu u sebe změnit nebo se naučit?  Chceš posunout dál svoje obzory?
Potřebuješ k tomu všemu ještě správně namotivovat? Protože už Ti nestačí si o tom jenom číst?

Pokud ano, jsi skvělý adept do této ZERO WASTE výzvy!

Láká Tě výzva 52 změn v postupných "malých-velkých" krocích během celého jednoho roku?
Týden po týdnu snižovat množství Tebou vytvořeného odpadu včetně toho, který už recykluješ?
S kvalitními informacemi, návody, recepty a motivačními úkoly?

Jedná se vlastně o roční velmi intenzivní kurz, kde je nakombinován ekologický životní styl, minimalismus v běžném životě a motivační cvičení k tomu. 
Provedu tě 52 změnami, některé se budou zdát snadné, přesto s nimy leckdo nedokáže pohnout a včlenit je do života. Nejčastěji právě nemáme tu správnou motivaci. Začít to opravdu dělat, dělat to vědomě, zvyknout si na to a pak to i žít!

Za jeden rok můžeš BÝT ZERO WASTE i Ty!

Moc ráda Ti v tom pomůžu. Mám v tom spoustu zkušeností a to hned z různých oblastí a chci Ti je předat, aby se šířily dál. Připravila jsem proto také tuto unikátní ZERO WASTE výzvu.

Kdo jsem já?

Jmenuji se Andrea Ruňaninová a bude mi ctí Tě provázet celou velkou roční výzvou. Jsem máma, venkovanka, vegetariánka, bylinkářka, permakulturistka, yogínka a věčný kreativec. I když si na tituly nepotrpím, tyto jsou hluboko v mém srdci. A všechny se promítají v obsahu blogu Apiastrum.cz, který píšu už 3 roky.
Základní zero waste principy praktikuju už více než 5 let, některé i 10-15 let zpátky. Tehdá jsem ještě neznala pojem zero waste a hnacím motorem mi byl ekologický životní styl, osobní zdraví, rozvoj a soucit. Přesto, neustále se učím. Ráda objevuju a přidávám další změny. Baví mě to a stále nacházím nebo vymýšlím, co ještě lze omezit nebo úplně zrušit. Má to neskutečně pozitivní vliv na mě samotnou i prostor a lidi kolem mě. Jsem toho plná a chci sdílet svoje bohaté zkušenosti. Vyslat je dál.



Co obsahují jednotlivé studijní materiály všech 52 týdenních výzev?

V průběhu celého roku se budeme zabývat 4 hlavními oblastmi, kde to zvládneš změnit i ty! Více v mém článku zde:

Být ZERO WASTE? V těchto 4 oblastech to zvládnete také!

http://www.apiastrum.cz/2017/12/byt-zero-waste-v-techto-4-oblastech-to.html


Struktura všech 52 výzev je stejná: 

1. Rozbor problematiky a důsledků, odkazy k věrohodným zdrojům.

2. Co můžeš dělat jinak, jak z toho ven. Návody a tipy odstupňované podle 5 motivačních kroků Bey Johnson, autorky knihy Domácnost bez odpadu:
    

3. Tipy, recepty, návody
Osobní, vyzkoušené, osvědčené, fungující...

4. Motivační úkol
Varianty na výběr, konkrétní a splnitelné. Nehledej výmluvy, ale způsoby jde přece o výzvu! Kontrolovat tě nebudu ;) Bude to čistě tvoje práce na sobě.


Pro bližší představu si můžeš stahnout zdarma tuto výzvu:  
https://app.smartemailing.cz//public/web-forms/subscribe/86702-lxlwfz1wbh8an1qxyzpze9k0izzz48cca2iorzp4mksl4shzte8xqnb9o59w21a1skfdcg35cbuck3fe5gtwmfh6kkoakzjh3tj4?displayNow=1

Cena:
 
2680,- Kč (110,- EUR)/ celý rok - všech 52 výzev
+ ebook: Roční ZeroWaste výzva (na konci všech výzev ;)

1340,- Kč (55,- EUR)/ půl roku - 26 výzev

670,- Kč (28,- EUR)/ čtvrt roku - 13 výzev


Přidat se můžeš kdykoliv v průběhu celého roku!
Jedná se o průřez  jmenovanými 4 oblastmi, ne o zvyšování obtížnosti ;) Tyto oblasti se ve výzvě pravidelně střídají a pro lepší orientaci jsou i barevně odlišené. Některé výzvy jsou fixované na měsíc nebo roční období, a z toho důvodu od č.1 začneš pouze první týden v lednu.
Ano je to investice, která ti ale dá i hodně nazpět. Nové zkušenosti, informace a obzory. Budeš mít radost z nově aplikovaných výzev a měnícího se prostoru kolem tebe. Celá roční výzva má dle mého názoru velký transformativní potenciál. Faktem je i to, že investice má být přiměřeně taková, aby tě namotivovala nevzdat to a naopak vytěžit z toho pro sebe maximum!
Jedna výzva vychází na 50,- /za týden. Ano jsou to peníze, které jinak ale pravděpodobně v průběhu týdne utratíš za 1 časopis, 20 rohlíků, parkovné ve městě, 1 kávu nebo čaj...... anebo je investuješ do něčeho co ti dává smysl. Do experimentu prozkoumávání sebe sama, nakolik jsi schopen(a) vybočit ze své komfortní zóny a "zasít zvyk - sklidit charakter". Do příležitosti naučit se změnu provádět a vyrovnat se s ní.
Nemůžu být indiviálně k dispozici každému přímo osobně, ale budu tě po celou dobu podporovat v uzavřené skupince na FB a IG.
Výzvu můžeš koupit i někomu jako dárek. Vystavím ti .pdf dárkový poukaz na jméno obdarovného. Nebo výzvu doporuč známému, kterého by to mohlo zajímat. Děkuji!


<script type="text/javascript" src="https://form.fapi.cz/script.php?id=aa55953c-ed6d-11e7-9eaa-067c2b6b6b0a"></script>

 Potřebuješ-li pomoc s přihlášením do výzvy,
ráda ti pomůžu, napiš mi na arunaninova@gmail.com


                  

Být ZERO WASTE? V těchto 4 oblastech to zvládnete také!

Třídíte poctivě odpad? Já už řadu let a teprve před dvěma lety mi došlo, že tohle, ne že by nemělo smysl, ale samo o sobě nikam moc nevede. I přes velký nárůst recyklace v posledních letech se světová spotřeba různých materiálů stále zvyšuje a nejedná se tak o udržitelný rozvoj! Každý ten svůj odpad dál vytváříme. Kupujeme ho i přesto, že s ním máme pak práci a otravujeme si jím životní prostředí. Představte si, jaké by to asi bylo vytvořit každý sám za sebe méně nebo dokonce žádný odpad. Být zero waste! Ono to totiž opravdu jde a nabízí se spousta možností jak začít!

Předcházejme vzniku odpadu místo hledání způsobů, jak ho odstraňovat! Samotná recyklace není řešením, snažme se redukovat!

Někomu se taková předstva možná bude zdát až utopická, ale tento koncept je velmi smysluplný a logický.  Podle mě má potenciál léčit dnešní společnost uvědoměním si, že jako jednotlivec můžu naopak změnit mnoho. Opravdu začít každý sám u sebe a ulehčit si život.

Zero waste koncept je minimalistický životní styl, kdy usilujeme doslova o vytváření nulového odpadu.  

V našem běžném životě to ale znamená snažit se takovémuto stavu co nejvíce přibližovat.

Průměrný občan ČR vyprodukuje za den asi 4 litry směsného odpadu (cca 200-300kg/rok). Někdo jiný ale zvládne toto nastřádat třeba až po týdnu. Proč se tedy nepokusit  z těch svých kil nebo litrů vytvářeného odpadu také něco neubrat? Samozřejmě postupně, bez stresu a hlavně tak, aby vás to taky bavilo. Ostatně jako by to mělo být se vším v životě ;) Připouštím, že některé změny nejsou „bezbolestné“ a vyžadují čas. Naučí vás to ale trochu jinému způsobu přemýšlení o této problematice a uvědomělejšímu konání ve svém životě.

Pojďme se teď zaměřit na ony čtyři oblasti a konkrétní příklady, ve kterých může každý z vás poměrně dobře uspět tím, že něco změní nebo alespoň vyzkouší. Jde v podstatě o jakýsi životní minimalismus.
 
      1. Potraviny:


o   Nakupování v bezobalovém obchodě (kamenné nebo internetové).

BENEFIT: základní suroviny zde koupíte mnohdy i o 50% levněji.

PŘIPRAVTE SI: vlastní dobře uzavíratelné nádoby, na potraviny nejlépe skleněné, a plátěné pytlíky na zip.

o   Nakupování ovoce a zeleniny.

PŘIPRAVTE SI: do obchodního řetězce látkové pytlíky nebo síťovky, na farmářský trh postačí pouze proutěný košík a pár plátěných pytlíků.

o   Používejte vhodné lahve na vodu, termohrnky na kávu, svačinové krabičky, voskované mutifunkční plátěné ubrousky (místo potravinové folie) nebo třeba taky kovovou slámku. S tou budete obrovsky IN ;)

o   Zkuste si vyrobit domácí jogurt či upéct kváskový chléb.

o   Filtrujte si doma pitnou vodu a tu balenou už vůbec nekupujte.

o   Jídlem zbytečně neplýtvejte! Učte to respektovat i své děti.

o   Zbytky kompostujte.


      2. Domácnost:


o   Naučte se používat v domácnosti jedlou sodu. Prášek do myčky, gel na praní nebo čistící přípravek ze sody jsou efektivní, ekologické a velmi levné alternativy.

o   K čištění povrchů houbičku a hadr nekupujte a využijte staré látky, utěrky apod. Dají se případně i znovu vyprat.

o   Místo čistící chemie používejte obyčejný ocet či citrón. Ostatně dělalo se to tak i dříve za časů našich prababiček.

o   Domácí lékárna, tedy alespoň částečná. Tady je nutné mít alespoň základní znalosti o bylinkách, výrobě domácí kosmetiky a esenciálních olejích.

o   Rozbité věci pokud možno opravujte a nevyhazujte. Případně zrecyklujte co se dá, na internetu najdete spoustu tipů. Od přešívání oblečení až po tvoření s dětmi.

o   Úspory energie, to už je ale celkem široce zažitý model.

      3. Osobní hygiena a kosmetika:


o   Domácí zubní pasta nebo kokosový olej a kompostovatelný dřevěný kartáček.

o   Na tělo mořská houba na mytí a přírodní mýdlo.

o   Na vlasy mouka, soda, přírodní mýdlo.

o   Na čištění pleťi konjaková houbička (mořská houba) nebo látkové či háčkované odličovací tamponky.

o   Látkové kapesníky.

o   Pro ženy látkové vložky a menstruační kalíšek.

o   Nedávno jsem viděla na internetu celkem vtipné párátko s provázkem na čištění uší.

o   Výroba domácí a přírodní kosmetiky. Je skvělá v tom, že si namícháte  vše na míru aktuálním potřebám vaší pleti z přírodních olejů a másel, esenciálních olejů a vosků. Opět je tady potřeba mít základní znalosti, ale není to nic složitého. Dekorativní kosmetika už také není problém.

o   Péče o kojence. Dnes je celkem boom ve znovuobjevení látkových plen a plenkových kalhotek. Je to dobrá cesta, ke které je fajn ještě přidat používání hydrofilního oleje a žínky místo jednorázových vlhčených ubrousků.

Nekupujme  tedy víc než potřebujeme a už vůbec ne to co nepotřebujeme. Nenechávejme se zbytečně zlákat reklamou a akcemi! Domácí alternativy jsou mnohem zdravější a ekologické!
    
      4. Snaha o soběstačnost:


Kdo má zahradu tak se může snažit o alespoň částečnou potravinovou soběstačnost:
 
o   Pěstování zeleniny a ovoce na svém pozemku. Vlastní zásoby ve sklepě, kvašená zelenina, marmelády, sirupy, sušené bylinky, ořechy...

o   Jezte a používejte víc divokých rostlin, nebojte se toho. Je to spousta vitamínů úplně zadarmo.

o   Sbírejte si semínka, nebudete muset pak kupovat pět semínek ve dvou obalech ;)

o   Uchovávejte muškáty a jiné okrasné i užitkové rostliny, u kterých to lze, i do další sezony. Zazimujte a rozmnožujte je.

o   Kompostování a mulčování je přirozeně nejlepší způsob využití organického odpadu ze zahrady i z domácnosti.

Kdo nemá zahradu přesto může:

o   Nasbírat si divoké byliny a plané ovoce jako třeba šípky, do zásoby na zimní čaje. Třeba na procházkách a výletech. Stačí chtít! Houbaření sem taky patří ;) A taková výroba domácích dekorací z přírodních materiálů jakbysmet.

o   Pořídit si mini kompostér do kuchyně či na balkón.

o   Zřídit si jedlý balkón, dělat street/guerrilla gardening, včelařit na střeše, pěstovat si něco v městské komunitní zahradě...


Zero waste jde ruku v ruce s ekologií, udržitelností a soběstačností.

Určitě jste si všimli, že spousta jmenovaných tipů na to, co a jak změnit je tzv. DIY (udělěj si sám) a homemade. Kdo z vás se zajímá o čistotu toho co jí, co si na sebe maže a vůbec celkově čím se obklopuje, už někdy něco takového stoprocentně dělal nebo zkoušel. A když s tím máte tu práci a dáte tomu ten čas, uvědomíte si lépe, co to všechno obnáší. Je to naprosto přirozený proces poznávání prostšího způsobu života.
Skromnost je velká lidská ctnost. O to víc když v dnešním světě ustojíte všechnu tu reklamní smršť , mediální masáž a samozřejmě také předsudky a doměnky. Ani ne tak od lidí ve vašem okolí, to není vaše realita, ale hlavně ty ve vaší mysli!
Já sama jsem začala u sebe tím, že jsem se podívala jakého odpadu máme doma nejvíc. Byly to samozřejmě plasty. Opatřila jsem si tehdy nějaké ty pytlíky a začala jsem bezobalovým nakupováním. Až po nějaké době jsem si uvědomila, že je spousta věcí, které už dlouhou dobu dělám a patří vlastně  také k zerowaste. Zmíněný výčet tipů, jsou moje opravdové zkušenosti a můžu je velmi doporučit. V začleňování dalších samozřejmě neustále pokračuju a nechávám se dál inspirovat.
Velmi důležité je také znát podstatu toho, proč to dělám. Být o tom z hloubi duše přesvědčen. Jinak vás to po čase stejně pustí a bude to pro vás jen módní vlna. Pomáhá občas se zajímat o ekologii a něco si o tom najít a přečíst. Totiž co oko nevidí nebo nečte, to srdce nebolí.
Pojďme se společně posunout zase o kus dál, ve svém vztahu k naší planetě a přírodě. To, co sami dáváme se nám nějakým způsobem vždy vrací. Platí to všeobecně a ve všem. Jsme tvůrci své reality, tak tedy tvořme a inspirujme spolu další citlivé a vnímavé lidi :)

Na závěr si dovolím citovat 5 motivačních kroků z knihy Domácnost bez odpadu od Bey Johnson, kterou zájemcům o toto téma velmi doporučuji: (5R: refuse, reduce, reuse, recycle, rot)

1.       Zbavte se všeho co nepotřebujete (kontejnery na oblečení, Aukro,dárek nebo výměna)
2.       Zredukujte to dál pouze na to co skutečně potřebujete (uděláte si život jednoduším ;)
3.       Zužitkovávejte (vše u čeho vás napadne další způsob využití, jinak platí bod 4. a 5.)
4.       Recyklujte (to už je dnes samozřejmost)
5.       Kompostujte (můžete i ve městě třeba v paneláku, existují minikompostéry)

Čím víc věcí hromadíme, tím méně máme času na to důležité a podstatné v našem životě!

Začněte žít ještě vědoměji a začleňte si také do života zerowaste koncept. Ano je to nepochybně velká výzva se spoustou překážek, ale velmi přínosná. Pro vás samotné i pro prostředí, kde všichni žijeme. Držím vám palce!
Napište mi do komentáře jaké jsou vaše zkušenosti nebo co používáte a děláte pro to, abyste byli zerowaste. Ráda se inspiruju ;)


Pokud potřebuješ víc informací, inspirace, návodů a postupů jak co vyrobit a k tomu dávku motivace, mohla by tě bavit moje:
http://www.apiastrum.cz/2017/12/velka-rocni-zero-waste-vyzva-tyden-po.html 


Háčkované míčky plněné pohankou (hacky-sack/footbag)

Vyráběla jsem, klukům i kocourovi. Ten teď spíš teda stahuje ozdoby ze stromečku...kluky to ale baví. A to jsem nečekala! Říkala jsem si, že možná udělám i velký míč.
Hacky-sack nebo footbag je malý měkký pytlík naplněný drobnými kuličkami prakticky čehokoliv. Tak akorát velký na nohu, přesněji na nárt. Hrají dva a více hráčů, kteří stojí v kruhu a snaží se kopaný míček udržet co nejdéle ve vzduchu. Kdo už míček na noze dobře ovládá, přidává i různé triky. Dá se s nimi i žonglovat atd.
Zatím jsme od toho hodně daleko. My jakože i já, ale pilujeme. Taková moje vzpomínka na střední. Ne že bych já přímo kopala, ale před gymplem v parku to hodně frčelo ;) A ano, už historická léta s jedničkou na začátku roku....


Postup:

Kulatý tvar míčků vznikne díky rovnoměrnému přidávání a ubírání. Když se dbá na přesný počet, nevznikne vejčitý tvar. Mělo by se háčkovat hodně pevně. Míček se totiž časem trochu vytahá a mohla by vylézat výplň.

- uháčkuj 2 řetízková oka
- 1. řada: uháčkuj 10 krátkých sloupků do 1. řetízkového oka
- 2. řada: uháčkuj 15 krátkých sloupků (každé 2. oko zdoj)
- 3. řada: uháčkuj 20 krátkých sloupků (každé 3. oko zdoj)
- 4. řada: uháčkuj 25 krátkých sloupků (každé 4. oko zdoj)
- 5. řada: uháčkuj 30 krátkých sloupků (každé 5. oko zdoj)
- 6. řada: uháčkuj 35 krátkých sloupků (každé 6. oko zdoj)
- 7. řada: uháčkuj 40 krátkých sloupků (každé 7. oko zdoj)
- 8. řada: uháčkuj 40 krátkých sloupků
- 9. řada: uháčkuj 45 krátkých sloupků (každé 8. oko zdoj)
- 10. řada: uháčkuj 45 krátkých sloupků
- 11. řada: uháčkuj 45 krátkých sloupků
- 12. řada: uháčkuj 45 krátkých sloupků
Zatáhni (zapošij) volný konec dovnitř a odteď při ubírání začni plnit výplní.
- 13. řada: uháčkuj 40 krátkých sloupků (každé 8. oko uber)
- 14. řada: uháčkuj 40 krátkých sloupků
- 15. řada: uháčkuj 35 krátkých sloupků (každé 7. oko uber)
........
- 20. řada: uháčkuj 10 krátkých sloupků (každé 3. oko uber)
Ustřihni a protáhni přízi dovnitř. Navíckrát zapošij.

Pikantní/ostrá pečená cizrna

Výtečná zobačka třeba na Silvestr. Dá se udělat i z naklíčené cizrny ;)


cizrna (předem namočíme a po 12h uvaříme v papiňáku v nové vodě)
mletá paprika/uzená paprika/chilli...podle chuti
bylinková sůl
slunečnicový nebo olivový olej

Cizrnu dáme do misky, zasypeme paprikou, postříkáme olejem a osolíme. Všechno společně dobře promícháme, aby byla každá cizrna obalená. Nasypeme na plech a pečeme při 200°C 30 minut.

Ořechová granola s kakaem

Granolu jsem letos dávala jako jedlý dárek. Tak snad bude chutnat! Moje várka doma už opět slušně ubývá. Prodává se, to jo, ale sami si jí uděláte lepší a víte co tam je. Přesně podle své chuti a z toho co chcete, co vám chutná nebo potřebujete k výživě. Namíru.
Takže co třeba vločky s ořechy 1:1, kakao a med? Sušené ovoce jsem žádné nepřidávala, protože když už s ovocem, tak jedině s něčím čerstvým, šťavnatým a kyselejším až do misky. Tak to máme rádi my. Vy si upravte tuhle křupavou dobrotu podle sebe. Ať je jakákoliv, vždycky to v kuchyni tak pěkně zavoní, že neodoláte a budete uzobávat ještě horké ;) Doporučuju všemi končetinami!


1 díl vloček (ovesné, ječné, špaldové, pohankové, jáhlové....klidně mix)
1 díl ořechů a semínek (vlašské, lískové, kešu, mandle, pekanové, slunečnicová semínka...)
Na asi 600g směsi vloček a ořechů:
2 vrchovaté lžíce kokosového oleje nebo ghí/másla
2 lžíce kakaa
trošku skořice nebo perníkového koření
2-3 lžíce medu nebo nějakého sirupu

Ve velké míse promícháme vločky a ořechy, potom přidáme ostatní a důkladně promícháme. Nejlépe to půjde rukama, aby se vše dobře obalilo tukem, kakaem a sladidlem. Dejte si opravdu záležet. Opečeme v troubě vyhřáté na 160°C cca 30 minut. V polovině pečení směs promícháme, aby byla rovnoměrně propečená.
Granola je skvělá s bílým jogurtem, sojovým krémem i s kešugurtem. Já zobu i samotnou, ještě za tepla je nej ;)

Vánoční muzika

Tradiční teplý vánoční nápoj nebo dezert, podávaný s vánočkou. Recept mám od kamarádky z Moravy. Tam se to prý hodně dělá. Přirozeně sladká zdravá dobrota, kterou zvládnou na Štědrý den připravit i starší děti ;)
Úplně si představuju naše předky v chalupách. Jak jim to doma o Vánocích asi vonělo, když si vařili na kamnech takové lahody!


Originál:
1 hrst sušených jablek (křížal)
1 hrst sušených hrušek
1 hrst sušených švestek
1 tyčinka skořice
3 hřebíčky
voda
citrón

Můžete ještě přidat nebo zaměnit:
hrozinky
brusinky
třtinový cukr/med

Ovoce vložíme do asi 3l hrnce a přes noc předem namočíme. Druhý den svaříme s kořením. Podle množství vody si uděláme buďto dezert jako úplný rozvar sušeného ovoce a podáváme v misce s vlašskými ořechy. Nebo zalijeme asi 1,5 až 2l vody a uvaříme si horký zdravý ovocný nápoj. Naběračkou nabíráme do hrnku i s ovocem. Do směsi na závěr vymačkáme citrónovou šťávu.