Polévka Pho z květového vývaru

Jednoduchá polévka na vietnamský způsob s vývarem z květů ovocných stromů. Ta vůně je naprosto úžasná a spousta křupavé a čerstvé zeleninky k tomu, prostě JARO! :) Květy udělají vývaru pěknou barvu a dodají specifickou vůni...
Inspirovalo mě video níže. Tenhle kanál se mi hodně líbí. Ta jemnost, preciznost, vědomá a smysluplná činnost,úcta, pokora....mrkněte i na další její videa, je to samá krása!
https://www.youtube.com/watch?v=8Ehk-yuCWrg
https://www.youtube.com/watch?v=RjdxxGEXBg4


Vývar:
2l vody
2 velké hrsti květů z ovocných stromů (jabloň, hrušeň nebo třešeň atd.)
5 jarních cibulí i s natí
1/2 bio citrónu
klacík skořice
1 badyán
1 zelený kardamom
1 hřebíček
1-2 lžičky soli
asi 2 cm čerstvého zázvoru na plátky

Vše společně vaříme cca 30 minut, pak scedíme.

Náplň:
zelenina podle sezóny a zásob ;) - čerstvá ale i napařovaná pro lepší strávení, např. :
jarní cibulka, mrkev, brokolice.....na ozdobu polníček nebo jiné drobnější a méně výrazné lístky a chilli paprička
nakrájený seitan nebo houby (kvalitní rostlinné bílkoviny ;)
rýžové vlasové nudle

Uvaříme nudle podle návodu, se solí a trochou oleje. Vkládáme zásadně až do vroucí vody, hotové jsou přesně v okamžik, kdy se z jejich průhledné barvy stane bílá. Je to asi 5 minut varu. Scedíme je a propláchneme studenou vodou, jen tak zůstanou pružné a měkké.

Do hlubší misky vyskládáme uvařené nudle, nakrájený seitan, zeleninu a zalijeme horkým vývarem. Dozdobíme čerstvými bylinkami a nějakou listovou zeleninou. Dochutíme shoyu nebo tamari ;)

Dobrou chuť a krásné voňavé jaro!

Avokádové nanuky s karobem

A letošní první domácí nanuky na sebe taky dlouho nenechaly čekat ;) Když se oteplí, děti je standartně poptávají. Zatím tedy z kupovaných surovin...už se ale těším na vlastní ovoce, hlavně na jahody :)


2 zralá avokáda
1 banán
200ml rýžové smetany
2 lžíce karobu nebo nepraženého kakaa
2 lžíce sirupu (agávový, rýžový, datlový...)
1-2 líce kakaových bobů

Avokádo a banán, oloupané, mužete dát předem zamrazit. Ale nemusíte, jen budou nanuky takové nadýchanější ;) S ostatními surovinami rozmixujeme dohladka. Naplníme do nanukových formiček a necháme zamrazit. Potom je můžeme ještě ozdobit. Na nějakou dětskou oslavu nebo sešlost velmi doporučuju, jsou pak pro děti ještě atraktivnější!

asi 50g kvalitní čokolády
kokosový olej nebo ghí
hrstka drcených ořechů podle svých dispozic a chutí (já zvolila solené pistácie)

Čokoládu necháme rozpustit, případně do ní přidáme trochu tuku pro lepší tekutost. Nanuky vyndané z formiček si vyskládáme na tác, posypeme oříšky a tenkými pramínky čokolády zalijeme. Vznikne tak na zmrzlině zajímavý vzor a ořechy na nich budou dobře držet! Tedy až po opětovném zamrazení ;) Jo a samozřejmě to nemusí být nanuny jenom pro děti, mlsný dospělák jistě taky neodolá! Krásné slunečné dny vám přeju :)

Jarní divoké smoothie

Ideální čas na výrobu a pití zelených smoothieček :) Dnes po dešti nabraly listy divokých bylin vodu a tím i vitalitu. Nepoužívám moc klasickou listovou zeleninu, i když polníčku mám plný záhon z loňského samovýsevu, vystačím si pouze s jedlým plevelem ze své zahrady. Moc ráda bych vám napsala jak je toto smoothie čistě české, lokální a z tradičních surovin. Bohužel ten banán tam musí být, tedy alespoň pro děti, jinak chuť smoothie není taková dobrota. Čím ho lze kvalitativně nahradit opravdu netuším, budu vděčná za vaše tipy! Děkuji, a na zdraví!
PS: nezapomeňte, že smoothie, obzvláště to zelené strašně rychle oxiduje. Tzn. že ze zelené se brzy stane hnědá. U divokých bylin je to snad ještě rychlejší proces než při použití klasické listové zeleniny! Takže ho vypijte ihned a v žádném případě neskladujte!!! Ani v lednici! Je to pak mrtvé smoothie na vylití.....a velká škoda.


2 velké hrsti listů divokých jarních bylin (moje verze: bršlice, potočnice, ptačinec, kopřiva, plicník, fialka, popenec, smetanka, sedmikráska - sbírejte jen to co znáte a víte, že je jedlé!!!)
2 jablka
2 banány
500ml čisté filtrované vody nebo minerálky
lněné nebo chia semínka podle gusta ;)

Vše společně rozmixujeme a ihned pijeme. Jen tak získáme co nejvíc aktivních látek, enzymů a vitamínů, které jinak podléhají velmi rychlé oxidaci.
Smoothie pijeme ráno nalačno a asi do hodiny nic jiného nejíme. Mělo by to být bráno jako porce jídla, snídaně. V kombinaci s další potravou (hlavně sacharidovou) může docházet k nepříjemnému nadýmání.

Tartaletky s rebarborovým pyré

Něco na zub pro ty moje kluky :) A nelekejte se, rebarbora mi opravdu ještě neroste. To jen spotřebovávám zásoby z mrazáku. Nic neuchovávám víc než rok!


Korpusy:
250g celozrnné špaldové/pšeničné mouky
50g třtinového cukru
1 vejce
120g změklého másla
špetka soli

Náplň:
1kg oloupané nakrájené rebarbory
120g třtinového cukru
skořice/hřebíček/muškátový květ...podle chuti, ale nemusí být žádné koření
jedlé květy na ozdobu (šlehačka je už dávno okoukaná, ale s květy mají jídla prostě šmrnc!)

Ze surovin na korpusy vyracujeme těsto a dáme ho do lednice odpočinout. Suroviny na pyré promícháme v kastrolku a také necháme cca hodinu odpočívat a marinovat.
Troubu předehřejeme na 180°C, těsto rozdělíme na 4 díly a vyválíme z nich tlustší plátky. Přeneseme je do formiček a upravíme okraje. Dáme je do trouby na asi 20minut péct. Někdo korpusy zatěžuje např. fazolemi, já to nedělám, protože se mi ještě snad nestalo, že by mi nějak extra vybíhalo do bublin.
Mezitím si svaříme uleželou rebarboru. Rozvaříme jí ve vlastní šťávě doměkka a necháme vodu odpařovat tak dlouho až pyré zhoustne. Není potřeba ani mixovat, pyré ale často míchejte ať se nepřichytí. Řídké pyré vám korpusy rozmáčí, tak pozor na to a svářet opravdu poctivě.
Hotové korpusy vyndáme z trouby a naplníme je rebarborovým pyré. Vrátíme do trouby na ještě asi 15 minut a zvýšíme teplotu na 200°C.
Vychladlé tartaletky ozdobíme jedlými květy podle fantazie.

Vamana Dhautí

Vamanadhautí je poslední detoxikační technika yogínů, kterou vám tohle jaro chci ještě popsat. Pokračovat budu zase třeba na podzim pokud by byl zájem...
Jedná se o techniku odstraňující dysbakteriózy v žaludku. Je velmi důležité jí provádět společně s výplachem dutin (Djala Néti) ještě před očistou střev, protože jinak nepochybně dojde k opětovnému zamoření patogenními kulturami.
Prohlédněte si Váš jazyk jak je potažen a je velmi pravděpodobné, že tomu tak bude i u stěny žaludku. Slizovité hleny, které činí sliznici lepkavou, pokrývají milióny žláz vylučujících žaludeční šťávy, brání tak jejich činnosti a trávení nemůže probíhat dokonale. Látková výměna bude tím lepší, čím čistší jsou stěny žaludku. 

Čistíte si zuby? Jazyk? A co žaludek?
 

Tím hlavním důvodem proč se výplach žaludku vlastně dělá je jeho anatomická deformace - prověšení jeho spodní části. V této "kapse" se neustále množí nové a nové patogeny jako např. i Helicobacter pylori, který způsobuje vředy. Při každém dalším jídle se tyto zbytky promíchávají s čerstvou potravou a nepříznivě tak ovlivňují celý trávicí proces. Viz obrázek:

zdroj foto: internet různé

Problém částečně řeší půsty, ale tato yogínská technika je mnohem efektivnější. Vamana Dhautí doslova v překladu znamená očista zvracením. Někdy se mu také říká kundžal krija - gesto slona a v pojednání Bhaktiságaragrantha se o tomto Dhautí říká: 

"To, co je známo jako gesto slona, činí tělo imunním proti všem nemocem. Spočívá v naplnění žaludku vodou a jejím následném vyzvracení. Slon, který svým chobotem nasává vodu z řeky a chobotem ji také vypouští, si tak chrání své tělo přede všemi chorobami, a zrovna tak i člověk si může takto uchovat zdravé tělo. Stejně jako nádoba se čistí vodou, tak i my můžeme promývat žaludek teplou vodou."(Aštangajógavarnanda.)

A proč kočky jedí trávu? Chtějí vyvolat zvracení, čistí si žaludek!
U mnoha lidí vzbuzuje tato metoda velké obavy až odpor. Pozor nemyslete si hned, že vám bude špatně nebo potom nebudete fit. Naopak! Je to velmi rychlé a jednorázové ne jak jste zvyklí když je vám opravdu špatně od žaludku, na zvracení, po špatném jídle nebo přílišné konzumaci alkoholu. Tehdá zvracíte protože tělo nemůže trávit, zvracet ale cíleně větší množství vody je samo o sobě velkou úlevou a přináší s sebou nepochybně spoustu dalších kladů pro celý organismus. Nebudete cítit žádnou kyselost ani pálení jícnu, roztok má neutralizační a antibakteriální účinky. Neodsuzujte  hned tuto techniku a raději si uvědomte, kdy jste naposledy zvraceli - potažmo jak staré patogeny si nosíte v žaludku, a také jak vám zvracení vždycky ulevilo.

Technika:

2l převařené vody o teplotě polévky
2 lžičky speciální himalájské soli (na začátku videa Djala Néti techniky ji ukazuju ;)

Provádíme vždy ráno mezi 7-9h nalačno. Zajistěte si klid a pohodlí. Zhluboka se nadechneme a všechnu vodu vypijeme co nejrychleji a vkuse bez přestávky (nemusíte ale zrovna závodit) nad vanou, ve sprše nebo venku. Jde o to, že čím rychleji vypijete tím rychleji vyvrhnete a sliznice nestihnou vstřebat z vody tolik soli. Nepřemýšlejte, nehodnoťte, nic neřešte jen pijte, hlavně nepřestávejte!
Zvracejte v předklonu, jednou rukou se opírejte o stehno a prsty druhé ruky tlačte co nejdál na kořeni jazyka. Tak dlouho dokud to nebude naprázdno. Ruku z úst nevyndaváme a stále mačkáme kořen jazyka. Všechna slaná voda musí ven a nesmí v žaludku nic zůstat! Někdo zvrací do nádoby, aby poznal kolik toho vyšlo a jak to vypadá. Nakonec můžete také pocítit hořkost v puse, je to známka vyloučení přebytku žluči a také toho, že jste očistu dokončili. Odeberte se do relaxační pozice šavasány (mrtvola) - lehneme si na záda ;)
Najíst se můžete už asi půl hodiny po procedůře. Nečím rozumným!!! Třeba kaší nebo polévkou. Věřte mi, že budete mít velkou chuť :) Uvědomte si také po procedůře jak vám pumpování bránice krásně namasírovalo vnitřní orgány ;) Prociťte si to, je to příjemné. Jde opět o reflexní terapii, vnitřní, a to hlavně jater, střev a ledvin, srdce a plic. Dochází k jejich tonizaci.

Přiznávám na rovinu, že mi tato metoda není moc příjemná, resp. její první část - vypití slané vody, co nejdříve. Představuju si vždycky, že piju teplou polévku, ale po cca 1,5l někdy už zvracím. Chce to silnou vůli a trénink, opravdu se snažit vypít ten 1,5l  minimálně, aby to mělo požadovaný efekt.

Někteří yogíni provádějí tuto očistu denně. Zpočátku to chce frekventovaněji, a až si zvyknete a začnou ustupovat potíže, postačí méně často. Asi 4 výplachy za rok nebo podle potřeby.

S čím tato očista ještě pomůže:

- nadýmání
- dyspepsie
- pálení žáhy a překyselení žaludku
- masáž vnitřních orgánů a jejich tonizace
- odstranění silného zápachu z úst
- posílení břišních svalů
- astma
- migrény
- deprese
- bloky v mysli (zbavíte se např. strachu, který často "leží" v žaludku)

Největší problémy s trávením a prověšeným žaludkem mají lidé (i vegetariáni), kteří se často a rádi přejídají, byť třeba jen zeleninou. Nesprávná látková výměna tak způsobuje spoustu problémů od tloustnutí po žaludeční vředy.
Všechny tyto velké očisty a detoxy co jsem se rozhodla vám popsat nemá smysl dělat pokud nejste rozhodnuti se potom i jinak stravovat!!! Osobně nepochybuji o tom, že se k jejich provádění stejně odhodlají jen ti co to se sebou myslí opravdu vážně a chtějí zdravotně něco změnit. Doporučuju provádět zpočátku každý týden, váš žaludek vám za to bude vděčný, vynahradí vám to zlepšeným a snadnějším trávením, nemluvě o všech ostatních hygienických výhodách.

Hodně síly, vůle i naděje! Držím Vám moc palce!

PS: technika není vhodná pro kardiaky a lidi s vysokým krevním tlakem, pro velké kontrakce bránice, a také lidem, kteří už mají žaludeční vředy.

Výplach tlustého střeva

Málokdo si uvědomuje, že naše zdraví a život závisí na dokonalé funkčnosti tlustého střeva. Stav konce naší trávicí trubice znamená pro naše zdraví opravdu mnoho! Sliznice tlustého střeva je obranným systémem. Zde se tvoří možnosti a schopnosti našeho imunitního systému, asi 80%. Oslabení střevní stěny, imunity ve střevech s sebou nese ztrátu vitality, únavu, deprese, nedostatečnou koncentraci, kožní onemocnění, vysoký tlak, migrénu, alergii, revma, ... Dokonalé vyprazdňování je snem každého se zácpou nebo hemeroidy, a také lidí, kterým se v důsledku mnoholetého nesprávného stravovaní přestane střevo normálně pohybovat. Jejich střeva obsahují různé usazeniny a nánosy na stěnách, které nejen že brání správné peristaltice, ale také propouští tyto škodliviny (v podstatě střevní hnilobu, tzv. ámu podle ayurvédy) do krevního oběhu a dochází tak k intoxikaci vlastními odpaními látkami.
Klystýr nebo mikroklizma je další z očistných technik, kterou si zvládne doma udělat každý sám. Tato technika je staletími ověřená a těšila se dříve i u nás v Evropě velké oblibě, obzvláště ve Francii. Říká se, že sám Napoleon si nechával provádět klystýr téměř denně, tedy pokud to bylo možné. Další historické stopy provádění klyzma byste nalezli třeba i u egyptské civilizace, v Číně, v Indii, ve starověkém Římě, v Pompejích, v Rusku, ale i v Rakousku-Uhersku. A samozřejmě se také jedná o detoxikační techniku yogínů.


Doporučovaný objem tekutin k pojmutí do střev jsou 2 litry, u terapeutických výplachů se aplikuje mnohem menší množství.
Zakupte si irigátor ve zdravotních potřebách, počítejte s objemem těch dvou litrů! Prodávají se totiž i menší nebo různé měchýřky na mikroklyzma. Regulační ventil by také neměl chybět!

Léčivá technika - mikroklyzma

Jde o napuštění střeva měchýřkem 100 - 200ml roztoku se specálními vlastnostmi pro konkrétní zdravotní problémy. Využívá se zde vysoká sorbční schopnost sliznice střev a nepředpokládá se vyprázdnění. Tedy tekutina zůstane ve střevech. Podávají se různé bylinkové odvary a výluhy, vhodný je například heřmánek nebo měsíček, jitrocel, zeměžluč, ale i urina nebo olejíčky... Provádí se vždy až po klystýru - očistné technice.
Tuto techniku nepraktikuju neboť nemám žádné potíže, takže se jí dále nebudu věnovat.

Očistná technika - klyzma - klystýr

2l převařené vody o teplotě lidského těla (použijeme 0,5 - 2l výsledného roztoku)
2 lžičky speciální himalájské soli (viz video Djala Néti)
šťáva z 1 citrónu (přecezená!)

Provádíme výhradně ráno mezi 7 - 9h a po stolici, kdy nastává aktivita trávicího systému podle biologických hodin. Nalačno. Ideálně ještě v ubývajícím Měsíci pokud se jedná o očistný klystýr, v přibývajícím Měsíci pokud se jde o mikroklyzma.

Osobně mám radši teplejší vodu, takže převařím necelý litr vody a naředím studenou převařenou vodou. Při výluhu bylin si teplotu musíte ohlídat. Ve vodě pak rozmícháme sůl a citrónovou šťávu.
Připravíme si nejlépe v koupelně volné místo u stěny, kde je i nějaký věšák. Přelijeme roztok do zásobníku irigátoru. Ujistěte se, že máte zavřený ventil! Zavěsíme ho na věšák a lehneme si pod něj ke stěně na pohodlnou podložku tak, že nohy opřeme o stěnu do téměř pravého úhlu s trupem, viz ilustrační foto mě v lese ;) Provádí se to také na čtyřech, na kolenou, já vycházím z yogy. Koncovka irigátoru (rektální trubička) je většinou z měkkého plastu a barevně odlišená, zakončená ventilem, se zavádí namazaná třeba kokosovým olejem 20 - 30cm hluboko. Musí se dostat za první "zatáčku" jinak by mohla vypadnout nebo bude roztok už při napouštění střeva vytékat. Uvolněte břicho a otočte ventilkem, ne hned do úplného otevření. Dávkujte si co zvládnete. Později bude třeba nutné i napouštění na chvíli zastavit, protože ucítíte velký tlak ve střevech. Počkejte chvíli, soustřeďte se na dýchání a zkuste pomalu zvládnout celý objem dostat do střev. Následuje vyprázdnění, někdo chvíli setrvává s vodou ve střevech pro větší efekt. A to až 10 minut, jde o trénik ale útrobní svalstvo to každému nedovolí.

Objem střev se tekutinou zvětší, roztáhnou se, a usazeniny se začnou samy odlepovat od střevní stěny.

Jak často to dělat?

Yogíni doporučují provádět ho takto:
1. týden denně
2. týden obden
3.týden ob 3 dny
4. týden ob 4 dny
5. týden 1krát týdně
Pak už jen 1 - 2krát měsíčně nebo podle toho jakou cítíme potřebu. Já jsem už pár let zakotvená v tom jednou měsíčně, i když občas vynechám. Když si na to pak zvyknete, sami už poznáte kdy je to potřeba, protože už cítíte v čem vám to přesně pomáhá. A co teprve po nějakém stravovacím úletu!

Celá procedura je naprosto bezpečná, ale platí to samozřejmě pro jedince se zdravými střevy. Lidé s různým onemocněním, by měli možnost výplachů konzultovat se svým lékařem, a pokud je to trošku rozumný doktor určitě vám poradí. Dělá se to tiž naprosto běžně v malých objemech roztoků, pod dozorem i lidem s vředovými chorobami tlustého střeva.

Pokud vám není cokoliv jasné neváhejte se určitě zeptat!
Rozvíjejte schopnost naslouchat svému tělu, je přece Vaše! A snažte se vzniku chorob předcházet, to je vždycky jednoduší než je léčit. Dodržujte vnitřní hygienu tak jako tu vnější.
Přeju vám odvahu a směle do toho! Dopřejete tak svým střevům, ale i sobě pocítit zase jejich plnou anatomickou funkčnost, zdraví jaké si pamatujete z dob svého mládí, cca do 20 let. Je také známá energetická spojitost kůže - plíce - střeva. Pozorujte co to udělá s vaším tělem, většinou se krásně prokrví pokožka a pleť dostane "jiskru". Kdo má znečištěné plíce může po procedůře i odkašlávat apod.

A moje pocity po procedůře? Pocit lehkosti a čistoty, energie, vitalita, pohoda.

Po výplachu dodržujte nejlépe vaganskou stravu, bez dochucovadel včetně soli a koření. Také kyselejším jídlům a ovoci se vyhýbejte. Potrava by měla být spíše tepelně upravená, vařená ve vodě nebo na páře. Taková trošku dieta. Ze střeva se totiž vyplaví i část mikroflóry a lehčí stravou jí pomůžete rychle se namnožit. Pro nápoje platí totéž!

Musím také v této souvislosti zmínit, že trvale zvratného zlepšení zdravotního stavu dosáhnete pouze vhodnou kombinací detoxikačních technik, zdravého životního stylu a zdravé stravy!

Další efekty:

Celá střevní stěna je protkána reflexními body ostatních orgánů, něco jako plosky nohou a dlaní. Dochází tedy i k tonizaci, povzbuzení všech ostatních orgánů v těle a povzbuzení celého organismu. Jde vlastně reflexní terapii. Mezi další pozitivní efekty patří:
- pročištění záhybů tlustého střeva (proti zácpě, nadýmání, ale i průjmu)
- vrůst obranyschopnosti, patrné hlavně při alergiích
- vymizení hlenu v plicích
- ústup migrén
- zlepšení hybnosti
- čistší, pevnější a zářivější pleť
- pocit omládnutí
- zlepšení držení těla
- břicho je menší a měkčí
- úleva od bolestí
- menší únava
- lepší funkce střeva

zdroj obrázků: internet, různě

Na závěr bych ještě ráda zmínila Colonhydroterapii, čištění tlustého střeva speciálním přístrojem, opět pomocí vody. Leží se u toho na boku a celá procedura je garantována vždy nějakým lékařem. Provádí se tonizace střev a jemná masáž. Jde o velice šetrný způsob za asistence školeného personálu, který vám udělají na různých klinikách, ovšem za nemalý peníz. Podle mého názoru je vhodná pro jedince, kteří se obvávají vlastní intervence nebo jim brání opravdu vážné zdravotní komplikace. Cenová a časová náročnost je nesrovnatelná s domácím prostředím, soukromím a tréninkem svého těla a mysli.

Salát z topinambur

Jarní svěží salát z čerstvě vykopaných topinambur, s první letošní pažitkou (s tou divokou, na zahradě je vždycky trochu ve skluzu ;) , se spařenými čerstvými výhonky kopřiv a ozdobený sedmikráskami.
Tak přesně na tohle jsem se strašně těšila, až se projdu po zahradě, něco sklidím a udělám z toho jídlo!


asi 1kg topinambur
2 velké mrkve
2 stroužky česneku
až 8 na tvrdo uvařených vajec (salát jsem dělala čerstvě po Velikonocích ;)
200g marinovaného tofu
250g bílého jogurtu
bylinková sůl
čerstvě namletý pepř
pažitka
mladé výhonky kopřiv
jedlé květy na ozdobu

Topinambury co nejdříve po vykopání vydrhneme kartáčem, později to půjde špatně. Nebo pokud nejsou tak rozvětvené dají se normálně oloupat jako brambory. Nakrájíme na kostky a uvaříme doměkka. Dobře je hlídejte, jsou najednou uvařené skokově!
Topinambury scedíme do nadoby s opláchnutými kopřivovými výhony a přiklopíme. Pak topinambury necháme v odkryté míse trochu vychladnout. Nastrouháme do nich čerstvou mrkev, utřeme česnek, nakrájíme vejce a tofu, ochutíme. Na závěr vmícháme jogurt, pažitku a scezené kopřivy. Salát jíme čerstvý.