Třešňový clafoutis s konopnou moukou

Jde v podstatě o něco jako třešňovou bublaninu po francouzsku. Některé ingredience jsem pozměnila na nutričně "zajímavější" ;) Měl by být tradičně s nevypeckovanými třešněmi, protože pecky uvolní pečením typické aroma. Mám ale radši koláč bez pecek a pro děti je to vhodnější...


asi 1kg třešní
40g konopné mouky
40g mandlové mouky nebo jemně mletých mandlí
3 lžíce kokosového cukru
2 lžíce vanilkového extraktu
4 vejce
360g kefíru nebo i bílého jogurtu
špetka soli
citrónová kůra

Ze surovin vymícháme řídké těsto a nalijeme do vymazané nízké koláčové formy. Hustě poklademe třešněmi a při 175°C pečeme 50-60 minut.
Originál clafoutis je žluťoučký, já už jsem si však zvykla, že používáním tmavých, výživnějších, sladidel těsto takové nikdy nebude. Tady navíc s konopnou moukou, která je také tmavší...

Prebiotická směs s čirokem a cizrnovo-hořčičnou zálivkou

Stříhala jsem už květní stvoly česneků, aby palice v zemi nepukly a byly dobře skladovatelné. Rozhodně tuto lahůdku nevyhazujte na kompost nebo zvířatům, nasekané se dají skladovat i v mrazáku. Hodí se do různých zeleninových směsí, kterým dodá svěží česnekové aroma a chuť!
Prebiotická směs jsem to nazvala pro množství zeleniny, která je tou nejlepší potravou pro naší probiotickou kulturu ve střevech. Je to potrava pro užitečné bakterie a dobře se po ní množí. Mezi prebiotika se řadí všechny cibule, česneky, pórek, pažitka....ale i topinambur, vodnice, ředkve a čekanka, zkrátka zelenina štiplavé někdy až pálivé chuti.
A čirok jsem zkusila poprvé! Je to další vhodná potravina pro bezlepkáře nebo jen pro odlehčení. Použijete ho stejně jako pohanku, jáhly, rýži apod. ;)


SMĚS:
2 červené cibule
2 lžíce oleje
sůl, pepř
1 pórek
miska nakrájených česnekových stvolů

500g čiroku

ZÁLIVKA:
1 cibule
1 stroužek česneku
2 lžíce hummusu nebo jen uvařené cizrny
1 lžíce dijonské hořčice
2 lžíce vinného octa
1 lžíce shoyu nebo tamari
špetka cukru
sůl, pepř
100ml olivového oleje

Čirok si předem uvaříme podle návodu na obalu.
Pórek a česnekové květní stvoly mírně orestujeme na osmahlé cibulce. Jen do změknutí, aby se zachovala zelená barva!
Suroviny na zálivku společně rozmixujeme.
Podáváme s čerstvým salátem nebo zeleninou a posypané pažitkou ;) Dobrou chuť!

Na mém blogu najdete i jiné recepty s česnekovým květním stvolem ;)

Třešňové nanuky

Dneska je opět parno, a takový třešňový nanuk z domácích surovin přijde k chuťi a vhod! Hlavně dětem. Zkuste je také, jsou moc dobré. Záleží tedy hodně na chuti třešní. U nás jsou teď tak akorát a za týden budou už v maximální zralosti. Pak ale můžou mít i tyhle ranné třešně červíky, navíc stačí jedna bouřka nebo nálet špačků..... Tak neotálejte s česáním ;) U nás už jede i sušička :)


200g vypeckovaných třešní
100g bílého jogurtu nebo kefíru
šťáva z 1/2 citrónu
1-2 lžičky medu

Vše rozmixujeme v mixéru a nalijeme do tvořítek na nanuky. Necháme několik hodin mrazit.

Smažený seitan s rajčatovou rýží

Dneska jsem si řekla, že to chce pořádné vege jídlo. I když je vedro, chuť na osmahlý seitan byla. To když se od rána fyzicky dělá ...... jo na zahradě to někdy bývá dřina!


2 balení seitanu
olej na smažení
kukuřičná strouhanka

500g rýže basmati nebo jasmínové
1 cibule
sůl
olej na smažení
2 stoužky česneku
1 červená paprika (možno i chilli)
50ml bílého vína
200g rajského protlaku
1 lžíce oregana nebo provensálských bylinek
čerstvě namletý pepř
200g hrášku
sezamová semínka a pažitka na ozdobu
čerstvý salát jako příloha

Rýži uvaříme podle návodu, nejlépe v zeleninovém vývaru. 
Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme a orestujeme na pánvi. Osolíme, přilijeme víno a vložíme nakrájenou papriku. Chvilku dusíme a pak přidáme protlak, hrášek a bylinky. Hotovou směs promícháme s uvařenou rýží.
V pánvi na rozpáleném oleji z obou stran krátce opečeme plátky seitanu obalené v kukuřičné strouhance.
Podáváme s čerstvou zeleninou, listy nebo jedlými květy.

Kefírové rebarborové muffiny

Moje poslední letošní rebarborové pečení. Rostlina už kvete. Dřevnatí a zvyšuje obsah šťavelanů. Nemělo by se to s ní nějak zvlášť přehánět. Má sice vysoký obsah vitamínů, ale taky kyselin, které nás můžou zbavovat důležitých minerálů... Dva až tři koláče v sezóně bohatě stačí.
Ten, kdo moc nemusí kyselé, může přidat do těsta špetku mleté skořice. Ta trochu ošálí chuťové pohárky a čich, a nemusí se potom tolik sladit. Podobně to je i s česnekem a solí ;)


Na 12 muffinů:
2 vejce
250ml domácího kefíru
350g celozrnné špaldové mouky
1 sáček prášku do pečiva bez fosfátů (s vinným kamenem)
100g ghí nebo rozpuštěného másla
100g medu
asi 3 řapíky rebarbory (oloupané a nakrájené na malé kousky)

Promícháme tekuté a suché ingredience do homogenního, hladkého těsta. Přidáme rebarboru a plníme do vymazaných formiček na muffiny. Pečeme při 180°C asi 40 minut.

Středočeské kosmatice

Protože bezovou šťávu i limonádu na blogu už mám, přidávám letos jeden tradičnější recept na placičky z květů. Kosmatice. Musela jsem si ho ale trochu uzpůsobit, protože používám celozrnnou mouku. Tak, aby bylo těstíčko správně tekuté.
Stejně mi víc chutnají ty už méně tradiční, na sladko  ;)



Na slano:
6-8 velkých, hustě nakvětlých květenství černého bezu
7 vajec
250g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
100ml rostlinného mléka
olej na smažení
himlájská sůl

Na sladko:
6-8 velkých, hustě nakvětlých květenství černého bezu
7 vajec
250g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
100ml rostlinného mléka 
olej na smažení
špetka soli
asi 1/3 lžička mleté skořice
med

Vejce vyšleháme s moukou a solí do hladkého těstíčka. Květenství bezu držíme za stopky a namáčíme v těstíčku. Vkládáme přímo do rozpáleného oleje na pánev. Mezitím co se smaží první strana nůžkami odstříháme stopky. Pak kosmatici otočíme a smažíme ještě z druhé strany. Podáváme se salátem. Variantu na sladko s ovocem, kefírem nebo marmeládou. Dobré jsou ale i samotné.

Celozrnné tortilly s bršlicí

Bršlice kozí noha, úporný plevel, který mi svými oddenkatými kořeny brázdí snad všechny kouty zahrady. Nebojuju s ní, protože to fakt ani nejde. Teda ekologicky ;) Dá se ale dobře využít v kuchyni! Nejvhodnější jsou mladé lístky, ne uplně rozvinuté, do velikosti 10 cm. Ty větší se můžou taky použít, jsou ale tužší a aromatičtější. Přidává se do polévek, nádivek, salátů, dělá se z ní špenát....


4 celozrnné tortilly
trs listů bršlice kozí nohy
250g žampionů
himalájská sůl
čerstvě namletý pepř
1/2 lžičky mletého kmínu
1 stroužek česneku
slunečnicový olej
mladý kozí sýr (ten mazlavý)

V pánvi na oleji orestujeme nakrájené žampiony, osolíme, opepříme a přidáme kmín, zamícháme utřený česnek a přiklopíme. Pokud je to nutné maličko podlijeme vodou. Natrháme si umyté listy bršlice a vhodíme na žampiony. Opět přiklopíme na asi 5 minut. Po zavadnutí listů, promícháme s žampiony a rozdělíme na čtyři tortilly. Rozdrobíme kozí sýr a pevně stočíme.