Dneska jsem si řekla, že to chce pořádné vege jídlo. I když je vedro, chuť na osmahlý seitan byla. To když se od rána fyzicky dělá ...... jo na zahradě to někdy bývá dřina!
2 balení seitanu
olej na smažení
kukuřičná strouhanka
500g rýže basmati nebo jasmínové
1 cibule
sůl
olej na smažení
2 stoužky česneku
1 červená paprika (možno i chilli)
50ml bílého vína
200g rajského protlaku
1 lžíce oregana nebo provensálských bylinek
čerstvě namletý pepř
200g hrášku
sezamová semínka a pažitka na ozdobu
čerstvý salát jako příloha
Rýži uvaříme podle návodu, nejlépe v zeleninovém vývaru.
Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme a orestujeme na pánvi. Osolíme, přilijeme víno a vložíme nakrájenou papriku. Chvilku dusíme a pak přidáme protlak, hrášek a bylinky. Hotovou směs promícháme s uvařenou rýží.
V pánvi na rozpáleném oleji z obou stran krátce opečeme plátky seitanu obalené v kukuřičné strouhance.
Podáváme s čerstvou zeleninou, listy nebo jedlými květy.
Protože bezovou šťávu i limonádu na blogu už mám, přidávám letos jeden tradičnější recept na placičky z květů. Kosmatice. Musela jsem si ho ale trochu uzpůsobit, protože používám celozrnnou mouku. Tak, aby bylo těstíčko správně tekuté.
Stejně mi víc chutnají ty už méně tradiční, na sladko ;)
Na slano:
6-8 velkých, hustě nakvětlých květenství černého bezu
7 vajec
250g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
100ml rostlinného mléka
olej na smažení
himlájská sůl
Na sladko:
6-8 velkých, hustě nakvětlých květenství černého bezu
7 vajec
250g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
100ml rostlinného mléka
olej na smažení
špetka soli
asi 1/3 lžička mleté skořice
med
Vejce vyšleháme s moukou a solí do hladkého těstíčka. Květenství bezu držíme za stopky a namáčíme v těstíčku. Vkládáme přímo do rozpáleného oleje na pánev. Mezitím co se smaží první strana nůžkami odstříháme stopky. Pak kosmatici otočíme a smažíme ještě z druhé strany. Podáváme se salátem. Variantu na sladko s ovocem, kefírem nebo marmeládou. Dobré jsou ale i samotné.