Meruňkový crumble s černým rybízem a malinami

Tak tohle můžu jíst průběžně celý den! Navíc krambl je strašně snadná rychlá a zdravá věc. Dávám hodně ovoce, a tak přílišnou kyselost někdy musím pro ostatní členy rodiny ještě doladit při servírování. Jogurtem a medem ;)


8-10 meruněk (podle velikosti)
hrst malin
hrst černého rybízu
4-5 hrstí ovesných vloček
2 hrsti ořechů a semínek podle vlastní volby (mandle, dýňová, sezam, vlašské, kokos...)
2 lžíce ghí, másla nebo kokosového oleje
agávový sirupnebo med

Troubu si předehřejeme na 200°C. Nakrájené meruňky s malinami a rybízem dáme do vymazaného pekáčku nebo malých misek. V misce smícháme a prsty dobře promneme: ovesné vločky, ořechy semínka, tuk a sladidlo. Nasypeme rovnoměrně na ovoce a dáme do trouby na 30 minut. Nejlepší je ještě teplý, jak jinak!

Vodní kefír d´erba - bylinná extrakce za studena

Aneb probiotický bylinný čaj zastudena... Je známo, že některé účinné, aktivní látky v bylinách (i ovoci) jsou nerozpustné ve vodě (éterické oleje aj.). Kultivace (fermentace) kefírovou kulturou pomůže tyto látky uvolnit do vodního roztoku pomocí enzymů vznikajících při fermentaci. Získáte tak nejen velmi nevšední lahodný a osvěžující lehce perlivý nápoj, ale i léčivou tekutinu plnou esencí z vonných bylin, vitamínů skupiny B a aminokyselin. Blaho pro naší imunitu! Navíc vodní kefír je čistě veganská záležitost ;)
Trošku jsem si hrála s různými kombinacemi, tak si hrajte taky ;)


500ml čisté filtrované nebo pramenité vody
40g zrnek vodního kefíru (kvasné kultury)
2 lžíce medu
2 lžíce ovoce
bylinky

Zrnka zalijeme vodou s rozmíchaným medem a vložíme ovoce a bylinky. Tvrdší slupku je dobré naříznout. Dále postupujeme podle klasického návou na vodní kefír, necháme 2-3 dny kvasit a občas promícháme. Podrobněji jsem popsala už dříve zde.

Moje kouzlení:
1. třešně, květ černého bezu
2. muchovník, květ slézu maurského, lípy a růže
3. černý rybíz, květ levandule
4. jahody, listy máty

Všechny byly výtečné! Na fotce jsou čerstvě naložené, hotvé jsou ale i lehce zabarvené po ovoci a příjemně voní :)

Svatojánská ořechovka

Blíží se Svatojánská noc tak si nezapomeňte naložit třezalku nebo třeba vyrobit tento likér. Moc si na tohle nepotrpím, ale ořechovka je vážně výtečná a návštěvy nebo obdarovaní jí velmi oceňují! Věkem tento likér zraje a získává na jemnosti a delikátnosti, takže to chce trpělivost ;) Pije se poprvé až o Vánocích...

V karafě mám zbytek několikaleté ořechovky, takhle vypadá hotová.

30 nezralých ořechů
2 celé skořice
10 hřebíčků
6 kuliček jalovce
kůra z 1 bio citrónu
1l ovocné pálenky nebo kvalitní vodku
500ml filtrované vody
500g třtinového cukru

Natrhané nezralé ořechy (období kolem sv. Jána) omyjeme a nakrájíme na plátky a vložíme do minimálně 3l láhve. Přidáme koření a kůru z citrónu, zalijeme alkoholem, uzavřeme a postavíme na teplé slunečné místo třeba v kuchyni, na parapet. Na asi 6-8 týdnů.
Potom scedíme a promícháme se svařeným a vychladlým roztokem vody a cukru. Necháme odpočívat minimálně další měsíc. Pak přetáhneme hadičkou jako u vína a prvně ochutnáváme o Vánocích :)

Quinoa wrapy

Dnešní celkem rychlovka do ruky nebo s sebou ;) 


150g quinoy
500ml zeleninového vývaru

1 cibule
2 stroužky česneku
kousek čerstvého zázvoru
2-3 mrkve
1 paprika
250g žampionů
200g uzeného tofu
olivový olej
sůl, pepř
4 celozrnné tortilly

4 lžičky harissy
3 lžíce olivového oleje
šťáva z 1 citrónu

Quinou propláchneme horkou vodou a v nové osolené vodě nebo zeleninovém vývaru dáme vařit podle návodu na obalu. Asi 15-20 minut pak se odstaví a nechává ještě dojít pod pokličkou.
V pánvi na oleji orestujeme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nastrouhaný zázvor, sůl a pepř. Vložíme nakrájené žampiony, tofu a papriku, nastrouhanou mrkev, necháme změknout. Směs promícháme s uvařenou quinoou.
Připravíme si dresink. Dohladka v misce promícháme harissu s olivovým olejem a citrónovou šťávou. Vmícháme do směsi.
Wrapy pokryjeme quinoovou směsí a pevně zavineme. V půlce je překrojíme a ještě teplé podáváme.

Třešňová marmeláda s kořením a portským

Dá se také udělat s griotkou, marmeládu můžete ještě proložit nalámanou čokoládou při nalévání do sklenic. Je to delikatesní! Za inspiraci děkuji paní Marice alias @marcucuna ;)



1,5kg třešní (vypeckovaných)
500g třtinového cukru (podle chuti třešní)
1,5 cironu
15g jablečného nebo citrónového pektinu
špetka mletého kardamomu a badyánu
vanilkový extrakt
portské / griotka

Předem si připravíme sklenice a víčka-pečlivě je umyjeme a vyvaříme. Do hrnce dáme vařit vypeckované třešně, cukr, šťávu z citronu, koření a pektin. Rozvařujeme asi 15 minut, v závěru přidáme alkohol a chvilku svaříme .
Nakonec můžeme plody trochu pomačkat šťouchadlem. Hlavně posbíráme pěnu vzniklou vařením. Horkou hmotou plníme skleničky, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru asi na 5 minut.

Horská čočka v rajčatové omáčce a kurkumové špecle

Tak na tomhle si pochutnáte! Jak masaři tak odpůrci čočky ;) Jídlo je vydatné, spíš tak do zimy, ale my jsme o víkendu makali, a i v tom dusnu nám jídlo bodlo, takže tak :) Myslím, že zrovna dnes by se do toho počasí takové taky hodilo.
Nebědujme nad počasím (vždyť vydatný déšť je celé jaro tak potřeba) a užívejme si ho, takové jaké je a každý den! Koukněte na děti, ty to přesně tak mají a umí :)


2 cibule
olej / ghí
150g žampionů
1 pórek
4 nahrubo nastrouhané mrkve
1/2 nahrubo nastrouhaného celeru
2 konzervy loupaných rajčat
tymián, dobromysl apod. podle sebe ;)
sůl, pepř
5 lžic balzamikového octa
400g horské čočky (Berglinsen v DM)

V hrnci na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, s žampiony a pórkem. Později přidáme čočku, mrkev a celer, zalijeme rajčaty a okořeníme (bylinky, sůl, pepř a ocet). Podlijeme ještě asi 1,5 litrem zeleninového vývaru nebo vodou. Vaříme asi 25 minut na středním ohni a občas zamícháme.

800g celozrnné pšeničné mouky
2 lžičky soli
pepř
1 lžička mleté kurkumy
500ml minerální nebo filtrované vody
2 vejce

Dáme si vařit osolenou vodu do velkého hrnce. V míse promícháme suché suroviny a pak postupně zapracováváme vejce a vodu. Důkladně těsto hněteme vařečkou dokud není měkké, ale lepivé konzistence. Jako u halušek. Těsto pak postupnědo hrnce buď protlačujeme přes "haluškovač" nebo seškrabujeme z prkénka nožem do vroucí vody. Špecle které vyplavou ihned vylovíme děrovanou naběračkou a ideálně ještě propláchne pod tekoucí vodou.

Estragonový olej

Bylinkové oleje jsou milým dárkem a také chutným obohacením salátové kuchyně. Estragon moc nepoužívám, ale mám ho už několik let a letos spousta jiných bylinek nevyšla, tak na něj přišla řada. Je to velmi oblíbené salátové koření hlavně ve Francii. Chuť a vůně estragonu je typická, ale jemná. Proto doporučuju použít raději čistý slunečnicový olej, protože ten olivový by svým aroma estragon dost přehlušil...


1 díl nasekané čerstvé petrželky
2 díly nasekaného čerstvého estragonu
bio slunečnicový olej

Smíchané bylinky vložíme do čisté sklenice se širším hrdlem a zalijeme olejem tak, aby byly ponořené. Uzavřeme sklenici a necháme na suchém chladnějším místě 2 týdny. Občas zamícháme nebo sklenicí zatřepeme. Hotový voňavý olej scedíme do čisté láhve a můžeme vložit i jednu snítku estragonu na ozdobu. Použité bylinky buď vyhodíme nebo ještě zužitkujeme do míchaných pokrmů nebo směsí, ovšem podle jejich stavu ;)