Lapače snů

Moje slabůstka. Takovéto různé věcičky a blbinky ve stylu boho, přírodní samozřejmě a taky ideálně vlastnoručně dělané, protože jen tak mají tu skutečnou hodnotu.
Konečně jsem zase trochu tvořila :) Je to tak uklidňující! Letos v pořadí už třetí lapač, ten prostřední pro mamku k narozeninám. A tak jsem se rozhodla vám ukázat jak je dělám, pro inspiraci ;)


Budete potřebovat:

bambusové kroužky (mají v galanterii, různé průměry, cca 30Kč) a malé dřevěné z konzolí
vlna, bavlna, nebo jiná příze podle vašeho výběru
korálky (dřevo, sklo, porcelán)
ptačí peří a brka (použila jsem modrá a žlutozelená od papoušků, straka a hrdlička mi je nechali na zahradě pod stromem ;)
nůžky
lepidlo
háček

1. Pokud neumíte háčkovat, nechcete se to učit a stačí vám jednoduchý výplet, zkuste tento lapač:

- Příze je okolo kruhů hustě obmotána na vrstvičku lepidla tak, že je zcela zakrývá. Můžete je ale nechat i zcela přírodní.
- Výplet pavučinky vytvoříte tak, že přízi vkuse přivážete na 6 míst v rovnoměrných rozestupech na kruhu a co nejvíce napnuté. Další řadu dovnitř prostrkáváme jako očkem a zase stahneme. Opakujeme dokud nejsme ve středu. Tam jsem stažený uzlík zakamuflovala korálkem.
- Totéž uděláme i s malými kroužky pokud je chceme použít.
- Navážeme ocásky. Zde se dají kombinovat různé techniky drhání s korálkem nebo jen volně visící příze. Tu je ale vhodné zakončit korálkem pro zatížení a splývavý vzhled. Lepší jsou skleněné a porcelnové kuličky, jsou těžší.
- Peří a brka zasouvám do korálků nebo uzlíků. Lepidlo nebylo potřeba. Vyjma těch největších ocasních od Kubíka (mamky miláček, papoušek ara hyacintový ;), ty jsem musela špendlíkem propíchnout a v místě přízí protáhnout.


2. Lapače s háčkovaným středem:

Moje použité háčkovací vzory:

1. řada:  uháčkujeme 10ŘO spojíme pevným okem do kruhu
2. řada: uháčkujeme 9ŘO a dále čtyřikrát nahozený DS, DS jsou oddělené 3ŘO
3. řada: uháčkujeme 1ŘO a dále KS do každého oka, PO spojíme s prvním ŘO
4. řada: uháčkujeme 5ŘO a dále třikrát nahozený DS, jedno očko přeskočíme a do následujících 3 ok uháčkujeme 3 třikrát nahozené DS, skupina 3DS je oddělená 5ŘO
5. řada: uháčkujeme 1ŘO a dále KS do každého oka, PO spojíme s prvním ŘO
6. řada: uháčkujeme 6ŘO, jedno očko přeskočíme a do následujícího uháčkujeme dvakrát nahozený DS, pak 2ŘO a opět jedno očko přeskočíme

Přiháčkovávám ke kruhu KS do každého oka ;)
Ostatní úpravy a dekorace jako u prvního lapače snů.

Tady je schéma na ten druhý pokud se v něm vyznáte :)

Pro mě, pro mamku a pro děti!

Hrnkový ovesný koláč s červeným rybízem

Bez cukru, bez mouky, bez mléčných výrobků.... Vegan to ale není ;) mám tam vejce od vlastních slepiček. Když nesou ráda je používám, když nenesou poradím si i jinak a žádné nekupuju... Jinak velká úroda červeného rybízu dnes konečně pokořena! :)


1 hrnek ovesných vloček
1 hrnek pohankových vloček
3 vrchovaté lžíce tahini nebo jiného oříškového/semínkového másla
2 vejce
1 lžička mleté skořice
asi 1/3 hrnku datlového sirupu
sůl

3 hrnky bobulí červeného rybízu
2 lžíce kukuřičného škrobu
agávový sirup

plátky mandlí

Rukou v misce zpracujeme do lepivé hmoty všechny suroviny na těsto, korpus. Těsto vtlačíme do vymazané koláčové formy a vytvoříme okraj. Na korpus nasypeme 1 hrnek rybízu. Ostatní rybíz se škrobem a sirupem rozmixujeme a nalijeme na koláč, na nerozmixovaný rybíz. Vydatně zasypeme mandlovými plátky a dáme zapéct na 30 minut do trouby vyhřáté na 175°C.

Šťáva z josty za studena

Nebo také z černého rybízu.... Oba dva druhy bobulovin nejsou mezi lidmi až tak oblíbené, ale pro vysoký obsah vitamínu C by měly! Daleko totiž předčí červený rybíz a ostatní ovoce. Ideální je ale vždy zpracování zastudena. Sklidila jsem letos 4kg josty! Hodina česání. A tak mi takto jednoduché a rychlé zpracování přišlo vhod....


josta nebo černý rybíz
třtinový cukr

Do 3litrové dobře umyté sklenice nasypeme nejprve vrstvu cukru. Postupně přidáváme jostu a prosypáváme cukrem. Poslední vrstva by měla být cukrová.
Do jedné takové sklenice dávám 1-1,5kg josty a 1kg cukru. Vejde se to akorát. Sklenici povážeme celofánem a uložíme v chladu a temnu.
Nejdříve po 3 týdnech šťávu slijeme-scedíme a vymačkáme do skleniček, zavíčkujeme a dáme do lednice. Spotřebováváme postupně a ředíme vodou nebo minerálkou.
Nápoj výborně posiluje imunitu. Pijeme tedy v době nachlazení, stresu, vyčerpání apod.

Meruňkový džem s černým rybízem a meduňkou

Džemy a marmelády v kombinaci s bylinkami jsou mojí oblíbenou specialitou ;) Tento už mám přes týden hotový, tak snad se ještě bude recept někomu hodit....my už teď máme po meruňkách.


300g černého rybízu
700g meruňek
300g třtinového cukru
1 cirón
10g citrónového pektinu
2 vrchovaté lžíce utřené sušené meduňky

Předem si připravíme sklenice a víčka-pečlivě je umyjeme a vyvaříme. Do hrnce dáme vařit ovoce, cukr, šťávu z citronu a pektin. V hmoždíři rozetřeme sušenou meduňku na co nejjemnější prášek a přisypeme do hrnce.
Rozvařujeme do zhoustnutí a současně sbíráme pěnu vzniklou vařením. Horkou hmotou plníme připravené čisté skleničky, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru asi na 5 minut.

Meruňkový crumble s černým rybízem a malinami

Tak tohle můžu jíst průběžně celý den! Navíc krambl je strašně snadná rychlá a zdravá věc. Dávám hodně ovoce, a tak přílišnou kyselost někdy musím pro ostatní členy rodiny ještě doladit při servírování. Jogurtem a medem ;)


8-10 meruněk (podle velikosti)
hrst malin
hrst černého rybízu
4-5 hrstí ovesných vloček
2 hrsti ořechů a semínek podle vlastní volby (mandle, dýňová, sezam, vlašské, kokos...)
2 lžíce ghí, másla nebo kokosového oleje
agávový sirupnebo med

Troubu si předehřejeme na 200°C. Nakrájené meruňky s malinami a rybízem dáme do vymazaného pekáčku nebo malých misek. V misce smícháme a prsty dobře promneme: ovesné vločky, ořechy semínka, tuk a sladidlo. Nasypeme rovnoměrně na ovoce a dáme do trouby na 30 minut. Nejlepší je ještě teplý, jak jinak!

Vodní kefír d´erba - bylinná extrakce za studena

Aneb probiotický bylinný čaj zastudena... Je známo, že některé účinné, aktivní látky v bylinách (i ovoci) jsou nerozpustné ve vodě (éterické oleje aj.). Kultivace (fermentace) kefírovou kulturou pomůže tyto látky uvolnit do vodního roztoku pomocí enzymů vznikajících při fermentaci. Získáte tak nejen velmi nevšední lahodný a osvěžující lehce perlivý nápoj, ale i léčivou tekutinu plnou esencí z vonných bylin, vitamínů skupiny B a aminokyselin. Blaho pro naší imunitu! Navíc vodní kefír je čistě veganská záležitost ;)
Trošku jsem si hrála s různými kombinacemi, tak si hrajte taky ;)


500ml čisté filtrované nebo pramenité vody
40g zrnek vodního kefíru (kvasné kultury)
2 lžíce medu
2 lžíce ovoce
bylinky

Zrnka zalijeme vodou s rozmíchaným medem a vložíme ovoce a bylinky. Tvrdší slupku je dobré naříznout. Dále postupujeme podle klasického návou na vodní kefír, necháme 2-3 dny kvasit a občas promícháme. Podrobněji jsem popsala už dříve zde.

Moje kouzlení:
1. třešně, květ černého bezu
2. muchovník, květ slézu maurského, lípy a růže
3. černý rybíz, květ levandule
4. jahody, listy máty

Všechny byly výtečné! Na fotce jsou čerstvě naložené, hotvé jsou ale i lehce zabarvené po ovoci a příjemně voní :)

Svatojánská ořechovka

Blíží se Svatojánská noc tak si nezapomeňte naložit třezalku nebo třeba vyrobit tento likér. Moc si na tohle nepotrpím, ale ořechovka je vážně výtečná a návštěvy nebo obdarovaní jí velmi oceňují! Věkem tento likér zraje a získává na jemnosti a delikátnosti, takže to chce trpělivost ;) Pije se poprvé až o Vánocích...

V karafě mám zbytek několikaleté ořechovky, takhle vypadá hotová.

30 nezralých ořechů
2 celé skořice
10 hřebíčků
6 kuliček jalovce
kůra z 1 bio citrónu
1l ovocné pálenky nebo kvalitní vodku
500ml filtrované vody
500g třtinového cukru

Natrhané nezralé ořechy (období kolem sv. Jána) omyjeme a nakrájíme na plátky a vložíme do minimálně 3l láhve. Přidáme koření a kůru z citrónu, zalijeme alkoholem, uzavřeme a postavíme na teplé slunečné místo třeba v kuchyni, na parapet. Na asi 6-8 týdnů.
Potom scedíme a promícháme se svařeným a vychladlým roztokem vody a cukru. Necháme odpočívat minimálně další měsíc. Pak přetáhneme hadičkou jako u vína a prvně ochutnáváme o Vánocích :)