Olej z čekankových květů

Z nebesky modrých květů divoké čekanky si můžete připravit nálev k omývání i obkladům na unavené, zarudlé, ale i zanícené oči. Podle tradiční čínské medicíny jsou oči vnějším smyslovým orgánem náležícím k energetickým drahám jater. Proto slzení, zarudnutí, zažloutlé bělmo, drobné cysty v okolí očí, suchá víčka apod. ukazují přímo na problém nebo přetížení jater. Játra dovede dobře srovnat (tonizovat) zase čekankový kořen, který se dá velmi dobře použít pražený ve formě kávy, cikorky.
Čekanka obecná je tedy univerzální rostlinou, která dovede léčit jak játra tak i k nim přidružené vedlejší projevy jejich narušené funkce na těle, očích, a ulevit jim.
Vzhledem k tomu, že je květ tak účinný a ulevující pro naše oči, rozhodla jsem se vyzkoušet olejový macerát. Budu ho používat buď samotný na oční okolí nebo do domácích očních krémů a mastí ;)


Vyberte si kvalitní pěstící olej vhodný právě pro vás:
pupalkový, avokádový, z pšeničných klíčků, arganový...

Do čisté skleničky natrháme pouze modré okvětní lístky a zalijeme olejem. Po třech dnech vždy scedíme a přidáme nové. Ztrácí totiž rychle barviva a jen tak vznikne kvalitnější macerát. Provedeme alespoň třikrát!

Hlívovo-cuketový lehce maďarský guláš

Improvizace z vlastní úrody :) Tedy až na tu hlívu. Mletá pravá maďarská paprika od mamky z cest :) A jako příloha můj oblíbený kurkumový bulgur a býlí ze všeho co najdu k snědku momentálně na zahradě. Moc vitálních zelených listů teď nemám, je sucho, přesto byl polníček, lebeda, čínská pažitka a mangold!


2 velké cibule
4 stroužky česneku
himalájská sůl
600g hlívy
3 papriky (červená, zelená)
1kg cukety
1 lžička ml. kmínu
1 lžíce majoránky
3 lžíce červené papriky
maďarská paprika
300-400g tmavých fazolí
2,5l horkého zeleninového vývaru nebo vody

500g bulguru
1 lžička kurkumy
himalájská sůl

Cibuli a česnek osmahneme na oleji, osolíme, zaprášíme paprikou a promícháme. Vložíme hlívu s kořením, chvíli restujeme, případně trochu podlijeme, pak další nakrájenou zeleninu a fazole. Dolijeme vodou, přiklopíme a dusíme do změknutí.
Jako přílohu uvaříme bulgur s kurkumou podle návodu na obalu.

Rýmovníkový olej

Jde o olejový macerát, zastudena.
Musela jsem ostříhat další příliš dlouhé výhony rýmovníku. A teď co zase s tím? Je škoda léčivku vyhodit! A pokud si nechcete udělat řízky, které velmi snadno zakořeňují, nebo sirup... zkuste je naložit do oleje. Je skvělý k ošetřování suchých chodidel, ale pomůže i se svěděním, vyrážkou a při nachlazení. Používáme tedy zejména v zimě. Je známo, že chodidla jsou energeticky propojená s horními dýchacími cestami! Proto máme rýmu když nám vystydnou nohy, a proto je promazávání chodidel bylinnou mastí nebo olejovým macerátem tak efektivní ;)


čerstvé listy rýmovníku (molice ;)
bio panenský olivový olej
čistá sklenice

Listy opláchneme pod tekoucí vodou a necháme uschnout. Pak jich co nejvíce naskládáme do připravené sklenice a zalijeme olejem tak, aby byly listy ponořené. Po asi 4 týdnech scedíme a listy vyhodíme.

Cuketová polévka s rajčaty

Pokud nevíte co s přerostlou cuketou moc doporučuju tuto polévku! Zvládne jí uvařit každý a je rychlá. Můžete přidat při servírování na ozdobu ještě nakrájené čerstvé chilli, kdo máte rád ostřejší. Skvěle se tam hodí! Letos jich mám opravdu velké množství, že ještě ani nevím co s nimi udělám, zatím se ale vůbec nezabarvují...


1 velká přerostlá cuketa
1 velká cibule
olivový olej
150g červené čočky
5 rajčat
2 lžíce curry
1/3 lžičky mletého římského kmínu
špetka chilli
sůl a pepř
2l horké vody nebo zeleninového vývaru

Na oleji necháme změknout nakrájenou cibuli, osolíme a přidáme koření. Když se rozvoní vložíme nakrájenou cuketu a rajčata, přisypeme čočku. Promícháváme důkladně s kořením a cibulí, a když se začně směs přichytávat, podlijeme horkou vodou nebo vývarem. Vaříme do změknutí a poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Částečně nebo dohladka, podle gusta.

Okurky nakládačky podle rodinného receptu

Máme rádi kyselejší a kořeněné okurky. Z těch kupovaných mám nejradši Znojemské, ty pidi nejmenší :) Ale ta cena!!! Mno takové jsem sice na zavařování neměla, ale chutnají přesně tak, jak si pamatuju od dětství. Recept od mojí babičky ;)


10kg okurek vcelku = asi 30 sklenic (záleží na velikosti, malé jsou skladnější ;)
10kg okurek překrojených = asi 25 sklenic

Nálev (pro asi 20 klasických okurkových sklenic):
3,8l vody
1,2l octa
160g himalájské soli
100g třtinového cukru

Nálev v hrnci svaříme a mícháme do rozpuštění surovin.

Do sklenic (čistých, případně vyvařených):
2 kuličky černého pepře
2 kuličky nového koření
1 bobkový list
1/3-1/2 lžičky hořčičného semínka
1/3-1/2 lžičky černého hořčičného semínka
mrkev
křen
cibule
kopr (nať i květ)

Okurky vykoupeme a očistíme kartáčkem. Necháme vcelku nebo nakrájíme, podle velikosti a tvaru a srovnáme je dobře do připravených sklenic s kořením a zeleninou, ať se jich vejde co nejvíc. Každou sklenici zalijeme svařeným nálevem, lákem, tak aby byly všechny okurky ponořené. Pevně uzavřeme víčky a sterilujeme při 85°C 25 minut.

Broskvový kompot s aronií

Další zpracované ovoce do sklenic letos byly broskve. Ty je potřeba zpracovat nejlépe hned. Strašně rychle se kazí!


broskve (dobře zralé, ale ještě pevné)
bobuly aronie
třtinový cukr
čisté sklenice

Broskve opláchneme, zbavíme stopek a opatrně vypeckujeme. Srovnáme je dobře do sklenic (ať se jich vejde co nejvíc) a prokládáme aronií. Přidáme lžičku cukru do každé sklenice a zalijeme horkou vodou. Pevně uzavřeme víčky a sterilujeme při 85°C 25 minut.

Švestkový kompot se skořicí

Tak se teď činím vším tím sklízením, zpracováváním, ale i zaléváním a čistěním záhonů, semenaření...do toho užíváním léto s klukama, koupání, výlety atd., že mi nezbývá sil a času na sdílení všeho co bych chtěla. Věnuju se i dalším projektům pro naší vesnici, pořád ale dělám jen to co chci a dává mi smysl. Jen tak nám totiž naše konání neubírá sil, právě naopak! Takže se omlouvám, že Vás teď tak často neinspiruji a nejsem sdílná ;)
Užívejte léto plnými doušky a zpomalte! V tom vedru, které mě mimochodem strašně baví a vždycky bavilo, to snad ani jinak nejde :)
Výsledky mého zavařovacího maratonu najdete právě na blogu, švestky a broskve...ted už i okurky :) Myslím, že až se u nás zima zeptá.... Zkrátka ten vložený čas bude teprv pak oceněn! Jsem za tu naší zásobičku vždycky ráda, že jí máme.
Kdo už máte po ovoci tak zkuste třeba za rok. Méně časově náročná je metoda raw kompotování, tzv. zavřeniny. Postup jsem už popisovala v příspěvku zde ;)


švestky (dobře zralé, ale ještě pevné)
třtinový cukr
tyčinky skořice
čisté sklenice

Švestky opláchneme, zbavíme stopek a vypeckujeme. Srovnáme je dobře do sklenic (ať se jich vejde co nejvíc) , tak že je skládáme přes sebe okolo uprostřed postavené kůry skořice. Přidáme lžičku cukru do každé sklenice a zalijeme horkou vodou. Pevně uzavřeme víčky a sterilujeme při 85°C 25 minut.