Zavařená strouhaná jablka do štrúdlů




Pokud už nevíte coby s dobrými jablky, které už ale déle nevydrží zkuste tohle. Máte-li už dostatek pyré, křížal, povidel apod. je tu další způsob uchování jablek. Tip mi dala kamarádka od nás z vesnice, pravda oproti pyré je o něco pracnější, ale přimícháteli-si rovnou mletou skořici budete v zime sázet štrúdly s velkou rychlostí ;) A zbude víc času na odpočinek!


Takto zpracováváme jen zdravá pěkná jablka narozdíl od pyré! Nahrubo je nastrouháme, pečlivě a co nejvíc vyždímáme rukama šťávu a pořádně napěchujeme do čisté sklenice. Nadbytek vzduchu by mohl způsobit kvašení. Ideálně přes trychtýřek pro nalévání marmelády, aby se okraje sklenic příliš nemusely čistit. Uzavřeme a zavařujeme při 80°C 30 minut. Původně zhnědlá jablka trochu zesvětlají. Mělo by to takto klapnout, zkouším poprvé!

Jablečné pyré

Ideální na zpracování jablek, zejména pokud máte v rodině děti. Ale samozřejmě nejen ;) Sama mám jablečné pyré ráda, jen tak. Ovocná přesnídávka. Použijete ho ale i třeba na dochucení dýňové polévky, dušeného zelí, do bábovky, smoothies a kaší... Výroba je více než prostá a potřebujete pouze jedinou surovinu, jablka...


5l hrnec
300ml vody
košík jablek

Naplníme hrnec po okraj vykrájenými jablky i se slupkou. Pro nejmenší děti na první příkrmy, při dráždivosti nebo jen nevzhlednosti slupek jablka oloupeme. Podlijeme vodou, přiklopíme a dusíme na středním ohni asi 30 minut do uplného změknutí. Rozmixujeme dohladka a nalijeme do čistých skleniček. Dobře zavíčkujeme a zavaříme při 80°C / 20-30 minut (podle velikosti sklenice;).

Jablečný mošt

Lahodný mošt jsme dělali u kamarádů u nás ve vsi. Mají starý sad se spostou lahodných a starých odrůd jablek, ale hlavně mají krouhač a pěkný ruční lis! Odnesli jsme si 25 lirů čerstvého moštu, který rychle kvasí. Vyzkoušela jsem 3 způsoby uskladnění, které se zdají v pořádku a fungující. A tak zvažte to ještě než odvezete jablka na kompost nebo zvěři! Pokud nemáte potřebné vybavení, existují i moštovny, místa, kde vám vylisují i menší množtví nebo je prodejte na výkup právě do takových moštoven :) U nás to vycházelo cca z jedné bedýnky jablek - 5 litrů moštu.

ve sklenici čerstvý mošt, v lahvi zavařený mošt

hodně jablek
drtič/ krouhač
lis s plátýnkem
sítko
nádoby

Jablka dobře vykrájíme, jádřince nevadí, opereme a rozdrtíme nebo nakrouháme. Ihned lisujeme, a stáčíme do nádob. Rychlost zpracování a čistota procesu pomůže k delší trvanlivosti moštu. Vylisovanou šťávu nijak neupravujeme, obsahuje dostatek kyselin a cukrů.
Mošt vyrábíme z kyselejších, dobře vyzrálých jablek, spíše pozdních druhů. Zcela nevhodná jsou přezrálá a moučná jablka.

1. Uskladnění v lednici - stále raw mošt po dvou týdnech nijak nekvasí, při otevírání víčka nádoba ani "neodfoukne", uskladňuju v 5l kanystru po kojenecké vodě.

2. Uskladnění v mrazáku - v PET lahvích se takto dá uskladnit i větší množství čerstvého moštu, vubec nemusíte plnit jen do 2/3 jak se někde píše. Lahve rozpínání zvládnou. Po rozmrazení pravda není mošt jaksi čerstvý, ale není zavařený a stále má tu původní chuť.

3. Zavaření - plné láhve zavařujeme otevřené, s okolní vodou až k hrdlům při 80°C tak dlouho dokud se nevytlačí a nepřeteče vzniklá pěna. Pokud to trvá déle něž 30 minut můžeme pěnu vytlačit dobře umytým nástrojem (např. vložením rukojeti jídelního nože apod.), pak láhve teprve vyndáme, uzvavřeme a položíme na bok k vychladnutí.

Hrstková ranní chia kaše

Taková ta naše ranní klasika. A nebo polévka. Už na tento typ snídaní pomalu, ale jistě znovu najíždíme. Dodá sílu a energii na celé dopoledne a je to sladké bez výčitek.
Dnes a zítra má být sice ještě vyloženě letní počasí, já už ale cítím, že občasné ranní smoothies už nejsou uplně pro mě. Odpoledne ke svačině to ano, ale ráno potřebujeme trochu jiný rozjezd a nestačilo by nám to ;)



Pro 4 osoby:
1l rostlinného mléka
3 hrsti ovesných vloček
1 hrst chia semínek
6-8 datlí
3 lžíce kakaa
1/2 lžičky mleté skořice
1 hrst vlašských ořechů

Vše společně ohříváme pomalu k varu. Já nenechávám dojít úplně do varu. Kaše je pak strašně dlouho horká a děti jí chtějí hned jíst....navíc to není potřeba, přivádět úplně k varu. Rozmixujeme na kaši tyčovým mixérem, nahrubo nebo dohladka, kdo jak chce ;) a podáváme s čerstvým ovocem.

Gazpacho

Klasická španělská studená RAW polévka, která potěší i teď! Když je stále čerstvá domácí zelenina a venku krásné počasí :)
V některých receptech rajčata spaří a oloupou, jinde přidávají bylinky, v dalším tvrdí, že musí být s domácími krutony..... Záleží čistě na vás, zda si dopřejete méně česneku a přiostříte s chilli, naservírujete ješte s ledem nebo dochutíte pravou sojovkou. Existují různé verze a já mám nejraději chuťově tuto ;)


600g rajčat
2 šalotky nebo malé cibule
2 červené papriky
1 salátová okurka
3 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
100ml suchého červeného vína
2 lžíce červeného vinného octa
sůl
pepř
spetka třtinového cukru

Suroviny rozmixujeme dohladka a ihned podáváme. Polévku rozhodně neskladujeme, obdobně jako smoothie, protože podléhá rychlé oxidaci...přestane být živá a změní i barvu!

Sambal oelek


Sambal oelek je indonéská jasně červená chilli omáčka. Takový chilli koncentrát, pesto. Můžete vyzkoušet jak s citrónovou šťávou tak s limetkovou místo vinného octa. Upozorňuju jen, že omáčka je opravdu velmi silně pálivá, ostrá. Může dráždit i pokožku, takže ke zpracování papriček použijte určitě rukavice!
Omáčku využijete k přípravě tradičních asijských pokrmů, gulášů a různých zeleninových směsí, ale i k dochucení jídla přímo na talíři. Pro tzv. "plechové huby" ;)


500 g chilli papriček
6 lžic červeného vinného octa
2 lžíce soli
200ml vody

Chilli papričky umyjeme, rozřízneme a zbavíme jádřinců. Vložíme je do hrnce s vroucí vodou a vaříme 8 minut. Vodu poté slijeme a papričky rozmixujeme společně s octem a solí. Klasický sambal oelek je hrubší pasta, takže mixujeme krátce! Naplníme do skleniček, zakryjeme pergamenem nebo celofánem. Takto nám omáčka vydrží až 6 týdnů v chladu. Záleží co plánujete vařit ;) Nebo necháme ještě pomixovanou směs provařit a pak pastu přendáme do skleniček a dobře uzavřeme víčkem. Skleničky s nepřisátým víčkem bude nutné ještě zavařit. Jinak to na delší skladování není.

Cizrna s červenou řepou po marocku

Moje první pořádné jídlo po více než týdnu nevaření :) Toto velmi chutné jídlo podzimních barev, plnohotné pro vegetariány, je plné exotických chutí a přitom tak snadné a rychlé!
 

1 velká cibule
2 stroužky česneku
2 bulvy červené řepy
olivový olej
400g rajčat
400g uvařené cizrny
1/2 lžičky kmínu
1 lžička mletého koriandru
1/2 lžičky mleté skořice
150ml vody
 čerstvě namletý pepř
hrst rozinek
čerstvé bylinky (petrželka, máta, koriandr)

350g kuskusu
1 lžička kurkumy
bylinky nebo bylinková sůl

Cibuli nakrájíme a společně s rozdrceným česnekem orestujeme na oleji dozlatova. Pak přidáme na kostičky nakrájenou oloupanou červenou řepu, vsypeme koření, podlijeme a dusíme do změknutí. Na závěr vmícháme cizrnu a nakrájená rajčata, chvilku společně dusíme pak odstavíme a přidáme nasekané čerstvé bylinky.
Kuskus nasypeme do misky, osolíme, přidíme kurkumu a libovolné sušené bylinky. Zalijeme vroucí vodou, přiklopíme a necháme stát. Vše podle návodu na obale kuskusu ;) Pak ještě vmícháme olivový olej.
Servírovat můžete s tradičním jogurtovo-kefírovým dipem s bylinkami nebo česnekem a zeleninovou oblohou. Dobrou chuť!