Kapustový nákyp s veganskou krustou

Chuť na pečenou zeleninu máme teď docela často a pro mě je to i úspora času u plotny. Fotka sice nic moc, ale ta vypečená vegan zálivka je jedna báseň. Vyzkoušejte třeba i na zapečené těstoviny. Recept na ní jsem vyzkoušela podle jedné německé vegan kuchařky a je opravdu výtečná!


asi 1 kg kapusty (1/2 velké hlávky)
2 velké cibule
500g mrkve
1kg brambor
olivový olej
himalájská sůl
1/3 lžičky tř. cukru
1/3 lžičky ml. skořice
1/3 lžičky ml. muškátového oříšku
čerstvě namletý pepř

3 lžíce tahini
5 lžic lahůdkového droždí
200g rostlinného jogurtu
1 lžička sušené bazalky
rýžové mléko k doředění

Do velké zapékací nádoby rozprostřeme očištěnou a nakrájenou zeleninu, zacákneme olivovým olejem a okořeníme. Nejlépe čistou rukou v pekáčku lehce směs prohodíme, aby se vše promíchalo.
V mixéru vyšleháme zálivku a rovnoměrně s ní polijeme zeleninu. Dáme trouby vyhřáté na 180°C na 40-50 minut zapéct. V první polovině zakryjeme druhým pekáčkem, na závěr odkryjeme.

Vratičová tinktura

Tohle opravdu není zapomenutý post z léta 🤗 Včera jsem na louce u lesa objevila krásné květy a poupata vratiče obecného, kterým jsem prostě neodolala. A tak jsem ho naložila a zbytek mi dělá parádu doma. Teď v říjnu :) Ale co, když je tak je!

Vratič obecný také někdy nazývaný kopretina vratič je jedovatá trvalka a léčivka. Pro své léčivé účinky je používaný už od středověku jako antirevmatikum, antibiotukum, abortivum, baktericid a anthelmintikum... A protože účinná dávka je velmi blízká té toxické úplně se upustilo od jeho vnitřního užívání!

Používal se proti střevním parazitům k odčervení (roupy, škrkavky...), ale i proti vnějším parazitů jako blechy a vši. Dovede vyvolat potrat pro silné překrvení pánevních orgánů. Hildegarda z Bingenu ho používala k léčbě prostaty a k úpravě menstruace. Ve formě mastí a odvarů do koupelí je účinný při bolestech kloubů a revmatismu. V kosmetice ho dobře využijete k tonizaci unaveného a bledého obličeje napařováním nebo do domácí kosmetiky formou odvarů nebo tinktur ;)

Silně aromatická rostlina se dá také účinně využít k odpuzení hmyzu (komáři a moli..), čili je také přirozeným insekticidem.

Doporučuju i vyzkoušet včelařům, trochu sušené byliny v kuřáku velmi pomáhá zmírnit útočné včely.
Ekozahradníkům zase doporučuju vyzkoušet jeho insekticidní účinky a pěstovat společně se zeleninou. Co vím jistě je, že na bramborách odpuzuje mandelinky! Jinak koně i dobytek na pastvě se rostlině raději vyhýbají.

A ještě jedna inspirace ;) sušené květy jsou krásné v suchých vazbách a věncích!


Zlatožluté čerstvé květy naložíme do kvalitní ovocné nebo obilné pálenky a necháme 5 dní macerovat. Pak přefiltrujeme do skleničky a používáme pouze vně!!! Jako mazání na klouby nebo jako kosmetickou ingredienci do čistících pleťových vod nebo masek. Nejen že krásně tonizuje, ale má i hojivé a dezinfekční účinky.

Ajvar

Pomazánka, čalamáda nebo kořenící pasta? Pracná příprava vás může zpočátku odradit, ale stojí to za to! Za tu chuť léta jako na Balkáně ;) budete v zimě vděční, věřte mi. Výroba je opravdu celkem anabáze, ale průmyslově vyráběné ajvary zase fádní rozvařené cosi. Dejte si záležet a sami uvidíte ;)

ajvar - havyar - srbský kaviár

Do základního tradičního receptu můžete ještě přidat česnek, citrónovou šťávu nebo vinný ocet ;)



Základní recept:
10-12 velkých červených kapií
2 lilky
50ml olivového nebo slunečnicového oleje
1/2 lžičky alpské soli

já přidala k pečení ještě 2 palice česneku (se slupkou)
a do závěrečného svaření asi lžíci červeného vinného octa

Do trouby vyhřáté na 200°C dáme celé kapie a vidličkou propíchaný lilek (nebo rozpůlený) a pečeme asi 30 minut dokud na zelenině trochu nevzniknou připečené puchýřky. Vyndáme a něčím přiklopíme nebo necháme v troubě zchladnout. Pak kapie zbavíme semínek a oloupeme, lilek vydlabeme. Pečenou očištěnou zeleninu umeleme v mlýnku na maso nebo rozšťoucháme dojemna plochým šťouchadlem. Mixér nedoporučuju, vytvoří hladkou kaši a to není ajvar! Vložíme do kastrolu, osolíme a přidáme olej. Pomalu prohříváme na mírném ohni a necháme odpařovat přebytečnou vodu. Občas promícháme. Po zhoustnutí plníme do skleniček a zavaříme.

Zavařená strouhaná jablka do štrúdlů




Pokud už nevíte coby s dobrými jablky, které už ale déle nevydrží zkuste tohle. Máte-li už dostatek pyré, křížal, povidel apod. je tu další způsob uchování jablek. Tip mi dala kamarádka od nás z vesnice, pravda oproti pyré je o něco pracnější, ale přimícháteli-si rovnou mletou skořici budete v zime sázet štrúdly s velkou rychlostí ;) A zbude víc času na odpočinek!


Takto zpracováváme jen zdravá pěkná jablka narozdíl od pyré! Nahrubo je nastrouháme, pečlivě a co nejvíc vyždímáme rukama šťávu a pořádně napěchujeme do čisté sklenice. Nadbytek vzduchu by mohl způsobit kvašení. Ideálně přes trychtýřek pro nalévání marmelády, aby se okraje sklenic příliš nemusely čistit. Uzavřeme a zavařujeme při 80°C 30 minut. Původně zhnědlá jablka trochu zesvětlají. Mělo by to takto klapnout, zkouším poprvé!

Jablečné pyré

Ideální na zpracování jablek, zejména pokud máte v rodině děti. Ale samozřejmě nejen ;) Sama mám jablečné pyré ráda, jen tak. Ovocná přesnídávka. Použijete ho ale i třeba na dochucení dýňové polévky, dušeného zelí, do bábovky, smoothies a kaší... Výroba je více než prostá a potřebujete pouze jedinou surovinu, jablka...


5l hrnec
300ml vody
košík jablek

Naplníme hrnec po okraj vykrájenými jablky i se slupkou. Pro nejmenší děti na první příkrmy, při dráždivosti nebo jen nevzhlednosti slupek jablka oloupeme. Podlijeme vodou, přiklopíme a dusíme na středním ohni asi 30 minut do uplného změknutí. Rozmixujeme dohladka a nalijeme do čistých skleniček. Dobře zavíčkujeme a zavaříme při 80°C / 20-30 minut (podle velikosti sklenice;).

Jablečný mošt

Lahodný mošt jsme dělali u kamarádů u nás ve vsi. Mají starý sad se spostou lahodných a starých odrůd jablek, ale hlavně mají krouhač a pěkný ruční lis! Odnesli jsme si 25 lirů čerstvého moštu, který rychle kvasí. Vyzkoušela jsem 3 způsoby uskladnění, které se zdají v pořádku a fungující. A tak zvažte to ještě než odvezete jablka na kompost nebo zvěři! Pokud nemáte potřebné vybavení, existují i moštovny, místa, kde vám vylisují i menší množtví nebo je prodejte na výkup právě do takových moštoven :) U nás to vycházelo cca z jedné bedýnky jablek - 5 litrů moštu.

ve sklenici čerstvý mošt, v lahvi zavařený mošt

hodně jablek
drtič/ krouhač
lis s plátýnkem
sítko
nádoby

Jablka dobře vykrájíme, jádřince nevadí, opereme a rozdrtíme nebo nakrouháme. Ihned lisujeme, a stáčíme do nádob. Rychlost zpracování a čistota procesu pomůže k delší trvanlivosti moštu. Vylisovanou šťávu nijak neupravujeme, obsahuje dostatek kyselin a cukrů.
Mošt vyrábíme z kyselejších, dobře vyzrálých jablek, spíše pozdních druhů. Zcela nevhodná jsou přezrálá a moučná jablka.

1. Uskladnění v lednici - stále raw mošt po dvou týdnech nijak nekvasí, při otevírání víčka nádoba ani "neodfoukne", uskladňuju v 5l kanystru po kojenecké vodě.

2. Uskladnění v mrazáku - v PET lahvích se takto dá uskladnit i větší množství čerstvého moštu, vubec nemusíte plnit jen do 2/3 jak se někde píše. Lahve rozpínání zvládnou. Po rozmrazení pravda není mošt jaksi čerstvý, ale není zavařený a stále má tu původní chuť.

3. Zavaření - plné láhve zavařujeme otevřené, s okolní vodou až k hrdlům při 80°C tak dlouho dokud se nevytlačí a nepřeteče vzniklá pěna. Pokud to trvá déle něž 30 minut můžeme pěnu vytlačit dobře umytým nástrojem (např. vložením rukojeti jídelního nože apod.), pak láhve teprve vyndáme, uzvavřeme a položíme na bok k vychladnutí.

Hrstková ranní chia kaše

Taková ta naše ranní klasika. A nebo polévka. Už na tento typ snídaní pomalu, ale jistě znovu najíždíme. Dodá sílu a energii na celé dopoledne a je to sladké bez výčitek.
Dnes a zítra má být sice ještě vyloženě letní počasí, já už ale cítím, že občasné ranní smoothies už nejsou uplně pro mě. Odpoledne ke svačině to ano, ale ráno potřebujeme trochu jiný rozjezd a nestačilo by nám to ;)



Pro 4 osoby:
1l rostlinného mléka
3 hrsti ovesných vloček
1 hrst chia semínek
6-8 datlí
3 lžíce kakaa
1/2 lžičky mleté skořice
1 hrst vlašských ořechů

Vše společně ohříváme pomalu k varu. Já nenechávám dojít úplně do varu. Kaše je pak strašně dlouho horká a děti jí chtějí hned jíst....navíc to není potřeba, přivádět úplně k varu. Rozmixujeme na kaši tyčovým mixérem, nahrubo nebo dohladka, kdo jak chce ;) a podáváme s čerstvým ovocem.