Vánoční stromky

Krásné adventní tvoření pro děti cca od 4 let. Procvičí si skládání papíru, stříhání, lepení a zručnost při natahování příze jako řetězu. Tohle nás spolu bavilo a i se líbilo, takže přidávám po delší době zase něco do kategorie tvoření s dětmi ;)



Pokud by to nebylo jasné z foto postupu ptejte se v komentářích ;) Vycházeli jsme z papíru o velikosti A4. Potřebujete nůžky, lepidlo, příze a případně nějaké třpytky (syn si je nekompromisně prosadil :)
Inspirovala jsem se na  http://krokotak.com/


Papír si položíme na šířku, přehneme napůl a k této ose ohneme oba horní rohy. Dolní pruh odstřihneme.
Papír v ose přeložíme napůl a k centrální úhlopříčce ohneme pravý i levý roh.
Dolní cípy přilepíme každý k jiné straně.
Z odstřižku vytvoříme kmen a slepíme.
Tužkou si naznačíme kde budeme nastřihovat drážky pro přízi.

Kokosové cukroví ze strojku

Letos mi při mletí ořechů, po staru v mlýnku, skvěle pomáhal syn a vzpomněla jsem si, jak jsem jako dítě ráda asistovala při výrobě tohoto cukroví. Pro tu změnu od vykrajování a plnění formiček.

Takže hlavně pro syny klasika....cukroví není dokonalé, dělaly ho děti a pěkně jsme si to spolu užili ;)  Jinak upekla jsem šest klasických druhů s výživnějšími surovinami, které už mám na blogu v cukroví  Chystám se ale ještě na dva možná tři nové raw a to se určitě podělím o recepty ;) Už pár let jsem tolik druhů nedělala, nevím co mě to popadlo, snad že chci dát výslužku taky tátovi a strejdovi...chlapům, který by potřebovali ženskou jako sůl! Tak snad je trocha domácího potěší :)


300g celozrnné špaldové mouky
50g třtinového cukru
100g strouhaného kokosu
200g másla nebo ghí
2 žloutky
vanilkový extrakt

Ze surovin vypracujeme tešto. Z mlýnku vytlačujeme těsto v různých tvarech a profilech. Tyčinky, věnečky, podkovy...jak umožná pružnost těsta. Záleží také na použitém kokosu. Obecně ale bývá toto cukroví lámavější, křehčí na manipulaci...
Upečeme při 175°C lehce dorůžova. Vychladlé namočíme nebo zacákáme čkoládovou polevou, kterou připravíme ve vodní lázni:

kakao
kokosový olej
agávový sirup

Posypeme ještě strouhaným kokosem a uložíme do lednice zatuhnout.

Nápoj z pražených bukvic (káva z bukvic)

Během podzimích výletů s klukama a také při sběru hub jsme si nashromáždili spoustu bukvic k výrobě přírodních dekorací. I s nažkami, které mi doma v teple vypadaly. Byla jich hrst celkem pěkných, takže jsem o nich začala uvažovat jako o potravě :)

No co, vždyť žaludová mouka nutričně daleko předčí obiloviny, tak bukvice budou také dobré! Zjistila jsem ale, že by se měly vždy upražit, přestože jsou plody jedlé, ve velkém množství mohou být mírně toxické.... I když byste jich museli sníst strašně moc, abyste se otrávili ;) Dál je to pak už jen na vás zda si jadérka vyloupete a sníte nebo celé nažky rozemelete a zalijete horkou vodou... Já to beru jako výživné, lokální zpestření z darů našich lesů. Běžně dostupné a zadarmo.

A čerstvá kávička pěkně zavoněla ;)


Bukvice byly pro lidovou stravu ještě důležitější než žaludy, obsahují totiž velké množství tuku (40-50 %). Vyráběl se z nich proto olej, lisoval se za studena, tudíž byly jeho vlastnosti téměř srovnatelné s dnes oblíbeným olivovým olejem. V lidové kultuře neexistují zbytky, proto se při výrobě bukvicového oleje spotřebovaly i výtlačky. Vzhledem k tomu, že byly nasládlé, dávaly se dětem jako mlsky nebo se přidávaly do potravy domácím zvířatům. Tradice lisování oleje z bukvic se naposledy obnovila za 1. světové války, jako náhražkové řešení.
Bukvice se však v tradiční společnosti jedly i syrové a to především o přástkách. Prodávaly se také na trzích jako mlsky pro děti, jsou samy o sobě sladké. Věřilo se, že mají i léčivé účinky, ale obsahují i některé jedovaté látky, které však nepřechází do oleje.

Prozdravi.cz : tipy na Vánoce

Další inspirační čtení na téma „Tipy na Vánoce“ plus ode mě jako vždy i „něco navíc“ jako jsou vánoční zdravé recepty.



Původní článek naleznete zde.

Prozdravi.cz : malá změna = velká změna k lepšímu

V týmu prozdravi.cz pracují na takovém malém edukativním programu pro inspiraci a motivaci svých fanoušků s cílem změny k lepšímu. Zde je malý příběh mé osobní změny, který najdete v knihovničce malých proměn na jejich webu a vyšel v newsletteru ;)



Recept najdete zde a také u .

Čokoládový raw dort

Narozeninový, pro syna. Chtěl hooodně čokoládový dort, a byl z něj nadšený. Raw varianta dortu typu Pařížan nebo Harlekýn je mimořádně chutná!....ale těch datlí tam teda padlo.


Korpus:
200g datlí (předem namočíme)
6 lžic nepraženého kakaa
2 hrnky kokosové mouky
2 hrnky vlašských ořechů

Datle slijeme a spolu s kakaovým práškem rozmixujeme dohladka. Smícháme v míse s kokosovou moukou a namletými ořechy. Těsto si rozdělíme na dva díly.

Krém:
300g datlí (předem namočíme)
3/4 hrnku vody z namočených datlí
10 lžic kokosového oleje
10 lžic nepraženého kakaa
1 lžíce vanilkového extraktu

Datle slijeme a spolu s kakaovým práškem rozmixujeme dohladka. Kokosový olej rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní suroviny a rozmixujeme na hladký a hustý krém. Rozdělíme si na tři díly.

Celou dortovou formu vyložíme potravinářskou fólií a na dno rovnoměrně zatlačíme první vrstvu korpusu. Naneseme první vrstvu krému a dáme do lednice. Po zatuhnutí vrstvy opakujeme - korpus a krém.

Čokoládová poleva:
10 lžic kokosového oleje nebo kakaového másla
4 lžíce nepraženého kakaa
2 lžíce agávového sirupu

Polevu připravíme ve vodní lázni a rovnoměrně jí polijeme dort a tupým nožem rozetřeme třeba i po obvodu. Dáme do lednice zatuhnout.

Posledním dílem krému dort ozdobíme pomocí zdobítka s libovolným nástavcem. Použít můžete také strouhaný kokos nebo mleté ořechy, jedlé květy atp.

Lichořeřišnicová tinktura

Lichořeřišnice větší bývá lidově nazývána "selský penicilín". Dovede totiž usmrcovat choroboplodné zárodky, a proto je vhodné jí používat při nachlazení a preventivně v období chřipek.
Rostlina původně pochází z tropů, u nás vymrzá takže je to jednoletka a je potřeba si nasbírat semínka. Já už jich mám celkem dost, ale rostliny neustále kvetou a dozrávají další pěkné tobolky, tak jsem si jich pár naložila. Dokonce na ně stále i teď v listopadu nalétávají včelky a dělají stále ještě celkem parádu různými odstíny svých květů. Celá rostlina je jedlá a léčivá, to ale určitě víte, že listy a květy jsou skvělé do salátů. Její ostrá a štiplavá chuť je teda něco! Rostlina obsahuje celou škálu bakteriostatických, ale i insekticidních látek. V lidovém léčitelství se používala k léčbě ledvin a močového měchýře, dýchacích cest a kůže. Jako přírodní antibiotikum pomáhá při salmonele, streptokoku i zlatém stafilokoku.
Tuto tinkturu dobře využijete i vně k masírování pokožky hlavy při padání vlasů a proti lupům.


hrst čerstvých tobolek lichořeřišnice
vysokoprocentní alkohol (používám ovocné pálenky, domácí, ale kvalitní vodka určitě neuškodí a někomu bude více dostupná ;)

Naložíme do alkoholu na alespoň 4 týdny, pak scedíme. Vnitřně užíváme dvakrát denně 20 kapek, vně k masázi hlavy použijeme zředěnou tinkturu ve formě tonika - vlasová voda.