Naši kluci rádi tvoří. Vždycky se vrhnou s velikým odhodláním do každého mého nápadu a já jsem za to strašně ráda. Tohle dělali sice asi na tři etapy, ale dopadlo to dobře, alespoň myslím. Mám odpozorováno, že vydrží u takovéto činnosti maximálně 30 minut. Pak se to vyplatí všechno radši sbalit :) a výtvory jim včas odebrat. Děti pomíjivost hmotných věcí nevnímají tak jako my dospěláci ;) Je to pro ně přirozená součást. Tak trochu jako obří sypané mandaly z barevné rýže.
Jednu velkou slepičku jsem nestihla vyfotit, dostala jí babička. Z každé strany vybarvená od jednoho vnuka. Jsou tam samozřejmě věci, které jsem musela dělat já, kluci jsou ještě malí.
Malé slepičky:
karton na vajíčka
malé špičaté nůžky (práce pro dospěláky)
vodovky/tempery
červený papír
lepidlo na papír (já ho nakonec nepoužila, zobáčky a hřebínky drží samy, otvory jsem vyřízla nožíkem)
černá fixa
Velká slepička:
karton na 6 vajec (středové "kolíky" nařízneme tak, aby šla zasunout slepička)
čtvrtka
nůžky
vodovky/tempery
Skořápková zahrádka:
asi 2/3 skořápky (jak to půjde)
zemina pro výsev
semínka řeřichy, ředkviček....zkrátka všeho co přes zimu klíčíme na zelenou nať, ale také třeba osení
Mamka nás vždy se svojí návštěvou obdaruje množstvím exotického ovoce. A v mrazáku se styděla v koutě už skoro sama krabička posledního červeného rybízu..... Ananas byl dobře sladký, přesto jsem použila pár datlí. Klasika s banánem by je asi nepotřebovala na doslazení vůbec.....
asi 700g červeného rybízu
1/2 velikého ananasu
6 datlí
1 hrst ovesných vloček
1/2 hrsti chia semínek
1 hrnek rýžového mléka
Ve výkonném mixéru vše společně necháme chvíli mixovat a hned podáváme.
Použijte libovolný, pro vás vhodný olej lisovaný za studena. Nejčastěji se používá olivový olej. Květy heřmánku použijte sušené, z čerstvých se olej kazí. Tento olej velmi pomáhá na neuralgii, únavu v nohou po fyzické zátěži, loupání v kostech, poranění kůže, popáleniny, celulitidu a strie. Kdo si děláte domácí kosmetiku, oceníte ho do pleťových masek nebo vlasových zábalů......
Měla jsem ještě dost svého nasušeného heřmánku, pokud nemáte použijte kupovaný. Pozor ale na jeho kvalitu!
sezamový olej
heřmánek
Čistou, ideálně vyvařenou sklenici volně naplníme heřmánkovými květy a zalijeme olejem lisovaným za studena tak, aby byly květy rovnoměrně zakryté. Sklenici uzavřeme a necháme stát 3-4 týdny na slunečném a teplém místě. Hotový scezený olej skladujeme na chladnějším a tmavém místě.
Quinoa je dobrá, ale moc jí popravdě nedělám. Je taky dražší, ale obsahuje všechny živiny, které my vegetariáni získáváme jinak kombinováním obilovin a luštěnin. Takže superpotravina, na kterou má zaostřeno i NASA! Já tam hrášek přesto dala, neboť ho máme rádi a jídlo příjemně osvěží, hlavně tedy vizuelně ;) .... Použijete-li olej máte jídlo čistě veganské.
2 lžíce ghí,/másla/oleje
1 cibule
1-2 stroužky česneku
250g žampionů
500g růžičkové kapusty
1 lžička mletého kmínu
1 lžíce majoránky
bylinková sůl
čerstvě namletý barevný pepř
400g mraženého hrášku (v sezóně čerstvého)
250g uvařené tříbarevné quinoy
V pánvi na tuku orestujeme nakrájenou cibuli a česnek. Po chvíli přidáme nakrájené žampiony a rozpůlené kapustičky. Osolíme, opepříme, přidáme koření a necháme restovat dokud to chytne trošku barvu.Případně podlijeme. Nasypeme do velké mísy s uvařenou quinoou, přisypeme hrášek a dobře promícháme. Rovnoměrně přitlačíme ke dnu větší zapékací nádoby (vymazané nebo s papírem na pečení), bude to pak lépe držet pohromadě, a dáme zapéct na asi 20-30 minut při 200°C.