Velikonoční slepičky z kartónů na vajíčka

Naši kluci rádi tvoří. Vždycky se vrhnou s velikým odhodláním do každého mého nápadu a já jsem za to strašně ráda. Tohle dělali sice asi na tři etapy, ale dopadlo to dobře, alespoň myslím. Mám odpozorováno, že vydrží u takovéto činnosti maximálně 30 minut. Pak se to vyplatí všechno radši sbalit :) a výtvory jim včas odebrat. Děti pomíjivost hmotných věcí nevnímají tak jako my dospěláci ;) Je to pro ně přirozená součást. Tak trochu jako obří sypané mandaly z barevné rýže.
Jednu velkou slepičku jsem nestihla vyfotit, dostala jí babička. Z každé strany vybarvená od jednoho vnuka. Jsou tam samozřejmě věci, které jsem musela dělat já, kluci jsou ještě malí.


Malé slepičky:
karton na vajíčka 
malé špičaté nůžky (práce pro dospěláky)
vodovky/tempery
červený papír
lepidlo na papír (já ho nakonec nepoužila, zobáčky a hřebínky drží samy, otvory jsem vyřízla nožíkem)
černá fixa

Velká slepička:
karton na 6 vajec (středové "kolíky" nařízneme tak, aby šla zasunout slepička)
čtvrtka
nůžky
vodovky/tempery

Skořápková zahrádka:
asi 2/3 skořápky (jak to půjde)
zemina pro výsev
semínka řeřichy, ředkviček....zkrátka všeho co přes zimu klíčíme na zelenou nať, ale také třeba osení 

Smoothie z červeného rybízu a ananasu

Mamka nás vždy se svojí návštěvou obdaruje množstvím exotického ovoce. A v mrazáku se styděla v koutě už skoro sama krabička posledního červeného rybízu..... Ananas byl dobře sladký, přesto jsem použila pár datlí. Klasika s banánem by je asi nepotřebovala na doslazení vůbec.....


asi 700g červeného rybízu
1/2 velikého ananasu
6 datlí
1 hrst ovesných vloček
1/2 hrsti chia semínek
1 hrnek rýžového mléka

Ve výkonném mixéru vše společně necháme chvíli mixovat a hned podáváme.

Pomazánka z divoké pažitky

Objevili jsme jí s dětmi za kousek za domem ve stráni, kam chodíme společně objevovat. A protože ta naše zahradní potřebuje ještě alespoň týden, dva, aby byla delší a vyplatilo se jí setnout, tak jsme se tam pro ní vrátili. Je poněkud štíhlejší, ale chuť je stejná, teď když začíná jaro typicky nejostřejší ;) Pesto jsem nedávno dělala z brokolice, tak se mi nechtělo. Vypadalo by to, že pořád jíme ty těstoviny ;) ale dobrý tip pro vás kdo ne a ne najít na procházkách medvědí česnek (já taky nic). Divoká pažitka roste totiž skoro všude, kamarádka jí našla i na zahradě :) (ovšemže divoká nádherná vesnická zahrada u lesa...)


200g tofu natural
veliký svazek divoké pažitky
sůl, pepř
2 lžíce lahůdkového droždí
trochu olivového oleje
1/2 cirónu (šťávu)

Tofu nastrouháme na jemném struhadle, přidáme nasekanou pažitku a ostatní suroviny. Rozmixujeme, ale ne úplně na pastu, jak vám to vyjde.
Skvělá jarní pomazánka! Když nenajdete tolik pažitky, přidejte ještě 1-2 stroužky česneku, aby byla pikantní.

Heřmánkový olej

Použijte libovolný, pro vás vhodný olej lisovaný za studena. Nejčastěji se používá olivový olej. Květy heřmánku použijte sušené, z čerstvých se olej kazí. Tento olej velmi pomáhá na neuralgii, únavu v nohou po fyzické zátěži, loupání v kostech, poranění kůže, popáleniny, celulitidu a strie. Kdo si děláte domácí kosmetiku, oceníte ho do pleťových masek nebo vlasových zábalů......
Měla jsem ještě dost svého nasušeného heřmánku, pokud nemáte použijte kupovaný. Pozor ale na jeho kvalitu!


sezamový olej
heřmánek

Čistou, ideálně vyvařenou sklenici volně naplníme heřmánkovými květy a zalijeme olejem lisovaným za studena tak, aby byly květy rovnoměrně zakryté. Sklenici uzavřeme a necháme stát 3-4 týdny na slunečném a teplém místě. Hotový scezený olej skladujeme na chladnějším a tmavém místě.

Quinoový nákyp s růžičkovou kapustou a hráškem

Quinoa je dobrá, ale moc jí popravdě nedělám. Je taky dražší, ale obsahuje všechny živiny, které my vegetariáni získáváme jinak kombinováním obilovin a luštěnin. Takže superpotravina, na kterou má zaostřeno i NASA! Já tam hrášek přesto dala, neboť ho máme rádi a jídlo příjemně osvěží, hlavně tedy vizuelně ;) .... Použijete-li olej máte jídlo čistě veganské.


2 lžíce ghí,/másla/oleje
1 cibule
1-2 stroužky česneku
250g žampionů
500g růžičkové kapusty
1 lžička mletého kmínu
1 lžíce majoránky
bylinková sůl
čerstvě namletý barevný pepř
400g mraženého hrášku (v sezóně čerstvého)
250g uvařené tříbarevné quinoy

V pánvi na tuku orestujeme nakrájenou cibuli a česnek. Po chvíli přidáme nakrájené žampiony a rozpůlené kapustičky. Osolíme, opepříme, přidáme koření a necháme restovat dokud to chytne trošku barvu.Případně podlijeme. Nasypeme do velké mísy s uvařenou quinoou, přisypeme hrášek a dobře promícháme. Rovnoměrně přitlačíme ke dnu větší zapékací nádoby (vymazané nebo s papírem na pečení), bude to pak lépe držet pohromadě, a dáme zapéct na asi 20-30 minut při 200°C.

Cibulový koláč

Uděláte ho snadno z těsta na pizzu (mrkněte na moje pizza recepty) nebo z listového těsta (recept na domácí je tady). Anebo z kupovaného, podle toho kolik máte času. Koláč je výtečný k pivu nebo vínu ;)

1 těsto na pizzu nebo lístkové těsto (asi 500g)
3 červené cibule
3 stroužky česneku
olivový olej
citrónová kůra
1-2 lžičky sušeného tymiánu
200ml sojové smetany
150g marinovaného tofu
sůl, pepř
naklíčené mungo

Těsto rozválíme o trochu větší než velký plech na pečení, opatrně vložíme na plech s papírem na pečení a okraje přehneme. Cibuli a česnek nakrájíme na tenké plátky a smícháme v misce s olivovým olejem, citrónovou kůrou, solí, pepřem a tymiánem. Zalijeme rovnoměrně smetanou a zasypeme nastrouhaným tofu. Zapékáme asi 30 minut při 220°C. Podáváme s mungo klíčky nebo něčím jiným čerstvým a zeleným...

Kešu(jo)gurt s chia-jahodovou marmeládou

Raw snídaně nebo svačina, kterou si připravíte během pár minut (pokud tedy máte předem namočené kešu ;) Atˇ už si ho dáte do misky nebo do uzavíratelné sklenice s sebou, na branch nebo večírky do malých kelímků s ovocem, buďte si jistí, že kdo tohle nezná vůbec nepozná že je to veganské! Velmi lahodnou krémovou konzistenci dodává psyllium, bez něj to není ono, jako jogurt.
Jahody viděli naši kluci v obchodě a moc si je přáli, jinak je jíme jen v sezóně, jsou nesrovnatelně jiné :)


500g kešu ořechů (8-12h předem namočených)
1/2 citrónu na šťávu
trošku vody (půl sklenky)
1 banán nebo 5 datlí
špetka soli
1-2 lžičky psyllia (1 lžička konzistence jogurt, 2 lžičky konzistence tvaroh)
250ml vody nebo obilného mléka

Suroviny na jogurt rozmixujeme ve výkonném mixéru dohladka. Dáme na chvíli vychladit. Podáváme s granolou nebo čerstvým ovocem. A nebo s raw marmeládkou! :

250g jahod nebo jiného ovoce
sirup/vanilkový třtinový cukr...nebo nic ;)
3 lžíce chia semínek

Jahody očistíme a rozmixujeme na kašičku. Promícháme s chia a necháme několik minut odležet a zahustit.


Na jednu porci potřebujete přibližně 100g kešu, nezdá se to, ale je to dost syté. Pokud byste chtěli vyrábět pro celou rodinu (jako já ;) doporučuji nakupovat větší a cenově výhodnější balení.