Švestková nutella

Švestky, švestky, švestky :) letos všude u nás švestky. Parádní, luxusní, bez červů, velké, malé, slaďounké.... Cpeme se jimi snad denně a všude. U nás, od sousedky, za plotem, u kamarádů, cestou na procházce :) Jojo je to blaho, když se povede. A jak stále říkám já, každý rok je něco s vyjmečnou úrodou. Nemá smysl bědovat nad neúrodou čehokoliv, protože opodál jistě něco bujně plodí. Myslím tím tady přirozenější venkovské zahrady a jejich okolí, tak jak to pozoruju a vnímám já tady u nás. Stromy se přirozeně v plodnosti střídají, vše do značné míry záleží i na počasí, ale já v tom jistou inteligenci spatřuju! Resp. se jí snažím hledat, zasažena antroposofií a myšlenkami Rudolfa Steinera :)
Dostává se nám přesně to, co potřebujeme. Švestky jsou léčivé, příznivě působí na ledviny, které trpí nejvíce v zimě, a prototo udělat si zásobu na zimu se přímo vybízí. Třeba bude po letech pořádná zima...
Dělávám kompoty, povidla, míchané marmelády, suším atd. Letos mi ale mamka vnukla zajímavý nápad na zpracování švestek, švestkovou nutellu!
Dělaly jsme jí obě ze stejných švestek, mamka trpělivě vyvářela až do konzistence povidel. Já netrpělivě spěchala a mám konzistenci marmelády. Na palačinky v zimě se ale moc těším ;) Shodly jsme se obě, že chuťově napoprvé nic moc, ale pak už jo! Je totiž nakyslá, přestože švestky byly přezrálé a přidávat tam ještě datle mi přišlo divné. A těm švestkám co jsme měly, se prý říká "karlata/kadlata". Ranné, malé švestky, sladké jako med, ale nejdou od pecky ani v plné zralosti. To jen tak naokraj z místní lidové hantýrky Českého ráje ;) Mějte pěkný víkend!


2kg vypeckovaných švestek
150g hořké čokolády
120g kakaa
špetka soli
400g datlí

Švestky a datle vložíme do hrnce, nahrubo pomixujeme tyčovým mixérem a rozvařujeme. Pak rozmixujeme dohladka a na mírném ohni necháme probublávat jako povidla do požadovaného zhoustnutí. Na závěr přidáme čokoládu a kakao, dobře rozmícháme, necháme ještě prohřát a pak ihned plníme do čistých skleniček a uzavřeme. Jak už jsem psala jinde já zavařuju jen kompoty, ale kdo má strach a je třeba zvyklý, nechť nutellu ještě zavaří ;) A až se nás zima zeptá...co jsme dělali v létě....!

Pikantní rajčatové čatní s provensálskými bylinkami

Chutney je omáčka ke všemu. Já ráda rajčata k těstovinám nebo na topinku :) Jinak originál typické čatní je ze základu rajčatovo-paprikového. Dosti oblíbené jsou čatní cibulové, česnekové, angreštové, dýňové ... atd. Díky rozličným variacím chutí, vůní a surovin, si každý určitě najde tu svou oblíbenou omáčku. Dobrota! Zkrátka uvaříte víc omáčky z čerstvé sklizně, dáte si k večeři a zbytek zavaříte ;)


2kg rajčat
2 cibule
8 stroužků česneku
50g třtinového cukru
40ml červeného vinného octa
1 lžička mletého chilli nebo i čerstvé!
1 lžička mleté sladké papriky
2 lžičky himalájské soli
1 lžička mleté kurkumy
2 lžičky provensálských bylinek
čerstvě namletý pepř (stačí trochu)
5 lžic slunečnicového oleje
1 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžíce vody

Zeleninu nakrájíme na malé kousky, česnek utřeme, přidáme sůl, cukr, ocet a koření a rozvařujeme do zhoustnutí asi hodinu. Pak přidáme olej a ve vodě rozmíchaný škrob. Ještě chvilku povaříme a ihned plníme do čistých vyvařených nejlépe ještě horkých sklenic a zavíčkujeme. Kdo si není jistý může zavařit, já zavařuju pouze a jen okurky a kompoty ;)

Tvarohové ovocné knedlíky

Tyhle jsou prostě skvělé! Jahodové, meruňkové, včera švestkové...a budou další. Tak nám doma zachutnaly ;) Doporučuju určitě vyzkoušet, zvlášť vy co máme malé děti. Budou se jim dělat boule za ušima :) Ted začaly švestky, broskve, ostružiny.... Užívejte vrcholící léto a hlavně mějte pohodu :)


300g celozrnné špaldové mouky
175g tučného kvalitního bio tvarohu
1 žloutek od šťastných slepiček :)
trochu himalájské soli
40g kokosového oleje (v tekutějším stavu)
100g rýžového mléka

ovoce podle sezóny ;) meze se nekladou

kokosový olej/máslo...
med/sirup/třtinový cukr/kokosový cukr...
kakao/skořice...
bílý jogurt/tvaroh, šlehačka...

V míse si zaděláme těsto, které poté dopracujeme na stole, aby se suroviny dobře spojily. Vytvoříme váleček a nakrájíme z něj kolečka, do kterých zabalujeme ovoce. Vychází to cca na 15 knedlíků. Snažíme se spíše o menší množství těsta na ovoci. Knedlíky vložíme do vroucí vody a uvaříme. Vyjmeme je hned jakmile vyplavou, trvá to jen pár minut.
Servírujeme s tím, co má každý rád ;)


Sirup z arónie za studena

Arónie, temnoplodec nebo také černý jeřáb je nepůvodní keř jehož plody mají značný obsah vitamínů a tříslovin. Zralé plody jsou sladké, lahodné, ale svíravé chuti a přesně takové jsou i výrobky z něj. Nejčastěji sirupy, šťávy a marmelády. Pro vysoký obsah antioxidantů (jedna z nejvyšších dosud zaznamenaných hodnot) prý zpomaluje stárnutí, podporuje kardiovaskulární systém a je účinná při různých typech zánětů....


1kg plodů arónie
1 sáček kyseliny citrónové (40g)
1l převařené vody
1kg třtinového cukru

Plody arónie dobře umyjeme, zasypeme kyselinou citrónovou a zalijeme vodou. Promícháme a dáme na tři dny do lednice. Každý den ideálně dvakrát zamícháme. Poslední den scedíme a plody vymačkáme přes plátno. Nakonec přidáme cukr a důkladně rozmícháme. Přelijeme do čistých sklenic s uzávěrem a skladujeme v lednici. Na zdraví! ;)


Švestkový vegan koláč s mákem

První letošní švestky sklizeny! Dělala jsem klukům kompoty a taky tenhle moc dobrý vegan koláč. Ne že bychom neměli domácí vejce, ale je čas odlehčit a ráda zkouším nové :) Recept je lehce poupravený jinak podle skvělé Evy Francové ;) Užívejte léto!


TĚSTO:
300g celozrnné špaldové mouky
pytlíček sušeného droždí (7g)
1 lžička třtinového cukru
150ml teplého rýžového mléka
50g kokosového oleje
40g kukuřičného sladu
20g hrašky a 40ml vody (rozkvedlat místo vejce ;)

Do mísy nasypeme mouku a do důlku nalijeme zvlášť rozmíchaný kvásek (droždí, mléko, cukr). Lehce vmícháme a přidáme olej, slad a rozmíchanou hrašku s vodou. Vypracujeme na stole hladké těsto, které podsypáváme moukou podle potřeby. Pak bochánek těsta vložíme do vysypané mísy a zakryjeme čistou utěrkou. Asi po hodině těsto rozválíme na velký plech (vymazaný nebo s papírem na pečení). Namažeme předem připravenou makovou nádivkou:

MAKOVÁ NÁDIVKA:
130g máku (jemně umletý)
30g třtinového cukru
30g ovesných vloček
100ml horkého rýžového mléka
1/2 lžičky mleté skořice

Suché suroviny společně rozmixujeme a v misce pak smícháme s mlékem.

OVOCE:
Na makovou vrstvu poklademe půlky švestek. Čím víc, tím líp :)

DROBENKA:
50gkokosového oleje
50g jemně mletých ovesných vloček
50 třtinového cukru
50g celozrnné špaldové mouky

Suroviny v misce nejlépe prsty promícháme a posypeme koláč jako poslední vrstvu na švestky.

Fazolky s balsamikovým octem

Dozrály mi tři druhy fazolek naráz a je škoda je nechat dojít na semeno. Skvělé jsou restované fazolky na ghí, ale pokud máte větší množství můžete si je zamrazit anebo jako já zavařit. Na to až se zima zeptá :) ... Nálev se dělá také na slano a lusky pak můžete použít opravdu do čehokoliv. O tom zase až někdy příště ;) U nás máme rádi sladkokyselý nálev a lusky takto používám i do bílé polévky. Hlavně ať to máme pestré ;) Zahradničení, sklizni a zpracování zdar!


čerstvé fazolové lusky (různé druhy keříčkových fazolí)
balsamikový ocet
třtinový cukr
himalájská sůl
koriandr (semínka)
bobkový list
nové koření
pepř celý

Lusky umyjeme, odkrájíme stopky a nakrájíme na libovolně velké kousky. Já nekrájím vůbec, ale někdo zase jo a hodně nadrobno. Záleží na vás. Do dobře umatých, nejlépe vyvařených sklenic dáme na dno trochu od každého koření v seznamu. Naplníme lusky a zalijeme nálevem: svařený 1l vody s 300ml octa, 70g cukru a 30g soli. Fazolky ve sklenicích zalijeme horkým nálevem a sterilujeme 45-60minut při 90°C. Tak dlouho proto, aby se uvařily a byly měkké ;)

Rybízový rosol

Kdo děláváte rád linecké koláčky (cukroví), jistě víte, že bez kyselé rybízové marmošky to není ono! To je prostě mus! Měla by být bez peciček, hladká až rosolovitá a výrazně rybízově kyselá. Takže s cukrem budeme šetřit, ale musíme pasírovat... Každopádně v zimě určitě potěší ;) a do koláčků jí nepadne zrovinka málo ;)


1l rybízové šťávy
300-500g třtinového cukru
15g citronového pektinu

Rybíz otrháme od střapin, opláchneme a umeleme ve strojku na ovoce nebo odšťavníme v odšťavňovači. Vzniklou šťávu odvážíme a přidáme cukr s pektinem. Prudce sváříme asi 5-10 minut dokud se část tekutiny neodpaří. Pěnu sebereme, zvyšuje kazivost. Pak ihned plníme do čistých nahřátých skleniček a dobře uzavřeme víčky. Někdo marmelády otáčí na chvíli vzhůru nohama, aby se víčko dobře chytlo...já to už nedělám, protože mi to naopak zvyšovalo kazivost marmelád a když jsem chtěla skleničku darovat, nebylo ani vidět zda je v pořádku. Pokud se vám nechytají dobře víčka, chce to prostě koupit nové, nekompromisně!

Hodně radosti úspěchů se zpracováváním úrody :)