Tinktura z kalisie voňavé - elixír zdraví a mládí
Tato rostlina je u nás pěstována jako pokojovka, pokud jí ale v sezóně letníme, bohatě nám naroste a zesílí. Dospělá rostlina vytváří množství dlouhých oddenků, které používáme k léčení. U nás není až tak známá, ale např. na východě je to tradičně používaná léčivka. Má velmi široké spektrum léčivosti, a tak je použitelná téměř na všchny neduhy! Nejčastěji však na zlomeniny, problémy se žaludkem a léčbu nádorů.
Lidový název Venušin vlas, zlatý vlas, zlatý vous, živý vlas.... dostala rostlina podle dlouhých oddenku, které vztváří, a které se používají právě k léčení. Rostlina má obrovskou regenerační schopnost a její odstřihnuté části snadno a rychle zakoření ve skleničce vody. Můžete si tak rostlinu množit nebo jí darovat někomu dalšímu - přesne takto jsem se k ní dostala i já :)
Elixír zdraví a mládí
Na přípravu domácího elixíru použijeme právě ty oddenky. Odstřihneme je od matečné rostliny a vložíme do plastového sáčku a dáme do ledničky. Působení chladu má vliv na ukládání léčivých látek do kolének. Po 14 dnech je kumulace léčivých látek v kolénkách dokončena. Připravené oddenky nakrájíme na dřevěném prkénku keramickým nožíkem na malé špalíčky tak, že odřízneme dílky s kolénky. Přichystáme si kvalitní destilát, nejlépe domácí pálenku anebo vodku. Do nádobky nasypeme patnáct až dvacet kolének a zalijeme je alkoholem. Před tím můžeme kolénka lehce pomačkat, například vidličkou. Nádobu uzavřeme a uložíme do temna. Po dvou týdnech je výluh připraven k užívání. Kolénka v něm můžeme ponechat, nebo lihový výluh přecedíme.
Vaječný likér
Hraběnčiny řezy
Troubu si předehřejeme na 180°C. Žloutky s cukrem utřeme do pěny, a pak k nim přidáme mouku s práškem do pečiva. Vypracujeme hladké těsto, 1/4 až 1/3 oddělíme a dáme ztuhnout do mrazáku. Těsto namačkáme nebo alespoň částečně vyválíme do velkého plechu (vymazaného a vysypaného nebo s papírem na pečení). Můžeme vytvořit trochu okraje. Jako náplň použijeme nastrouhaná jablka v misce promíchané s ořechy, skořicí a rozinkami. Na vrch opatrně rozetřeme vyšlehaný sníh se sirupem a škrobem, na něj nastrouháme zbytek těsta z mrazáku. Pečeme 45 až 60 minut, podle typu vaší trouby ;)
Bedly na víně s rozmarýnem
Letošní říjen je u nás bohatý na bedly. Kamkoliv vkročíme do lesa, mraky bedel :) Prý je to teď všude. Klasické zpracování se už omrzelo a tak tu mám tip na něco nevšedního....protože bedla je taky výtečná houba!
cca 200ml bílého vína
olej / máslo
šťáva z jednoho citronu
čerstvý pepř a sůl
rozmarýn
Očištěné hlavy bedel lehce osmahneme z obou stran. Narovnáme do zapékací mísy, dobře osolíme a opepříme. Nohy bedel také zpracujeme. Nakrájíme je na kousky a opět osmahneme, osolíme, přidáme nasekaný nebo sušený rozmarýn a po chvíli podlijeme sklenkou vína. Podusíme a necháme odpařit alkohol. Potom odstavíme a vmícháme citronovou šťávu. Hotovou směs nalijeme na bedly v zapékací míse. Necháme krátce zapéct v troubě, při asi 180°C.
Je to delikatesa, my jsme měli s rýží, ale jak si houby naservírujete je čistě na vás. Někomu stačí např. s kvalitním čerstvým chlebem.
Levandulová tinktura
Používá se jako mast na revmatické bolesti (jako Alpa) nebo jako vlasová tinktura proti padání vlasů a proti lupům (masáže pokožky hlavy s několika kapkami po umytí vlasů). Její výroba je snadná a máme k tomu právě nejvyšší čas! Levandule je už nějakou dobu v plném květu, k tomu do ní často prší, a tak letos dlouho nevydrží....domácí ovocná pálenka
sklenička
Do čisté menší skleničky natrháme květy přímo na stanovišti. Jednoduše je stahneme ze stonku. Zalejeme pálenkou, tak aby byly všechny květy ponořené a postavíme na světlé a teplé místo. Třeba na okno v kuchyni. Louhujeme minimálně 10 dní, měsíc je lepší. Po této době tinkturu přefiltrujeme přes pláténko nebo jemné sítko (nekovové!) a v lahvičce uskladníme naopak na tmavém místě.
Rychlý ovocný koláč s tvarohem
Hrnkové recepty jako tento jsou vždycky nejrychlejší!Užíváme si už téměř dva měsíce sklizeň různých drobných plodů ze zahrady. Mám už hotové čtyři druhy míchaných marmošek, a co se mi nevejde do várky dávám na koláče typu kynutý s drobenkou, svítek nebo tento, který si oblíbily děti. Není totiž vůbec suchý a je to dobrota. Podle kyselosti ovoce dáváme navrch ještě sirup před podáváním ;)
2 hrnky celozrnné špaldové mouky
asi 1/2 hrnku třtinového cukru
1 hrnku mléka
1/2 hrnku slunečnicového bio olej
1 sáček prášku do pečiva s vinným kamenem
3 vejce
Na tvarohovou vrstvu:
250g tučného bio tvarohu
2 vejce
vanilkový extrakt a agávový sirup (nebo vanilkový cukr)
Velký plech nebo v případě poloviční dávky postačí kulatá koláčová forma, dobře vymažeme a vysypeme (já používám kokosový olej a strouhaný kokos). Troubu předehřejeme na 175°C.
V misce promícháme suché suroviny na těsto a následně vmícháme ty mokré. Vypracujeme těsto způsobem jak jsme každý zvyklý a rozprostřeme do formy. Vymícháme tvaroh s vejci a lžící rovnoměrně dáme na těsto. Pak navrch rozmístíme ovoce a upečeme do zezlátnutí okrajů. Velký plech pečeme asi hodinu, poloviční dávku asi 40 minut.