Pampeliškový olej

Má nádhernou žlutou barvu a voní lehce medově (pokud použijete olej, který není výrazný). To, že pampelišku můžeme použít i vně je pro mě nové, a ne jen k různým očistám krve a jater... Olej poslouží na bolest svalů, zánět kloubů a také na suchou a popraskanou pokožku podobně jako třeba ten z měsíčku. Já si ho připravuji k výrobě pampeliškové masti ;) Poprvé ;)


Do vyvařené skleničky dáme jen otrhané okvětní lístky těch nejvíc otevřených, ale ještě svěžích pampeliškových květů. Dobrým pomocníkem jsou včely, které květy si vybírají ony jsou přesně ty nejlepší. Také jsem nikdy nezdůrazňovala, ale sbírejte co nejdále od silnice a konvenčně udržovaných polí a luk! Já vím je to jasné, ale občas i já se musím mít na pozoru. Například krásný heřmánek na kraji pole v létě svádí, ale raději si už pěstuji většinu bylin pro domácí spotřebu na zahradě. Mám tak jistotu. Tak a teď dále k olejíčku. Skleničku co zvlnádneme naplníme okvětními lístky a zalijeme libovolným preferovaným olejem na vaší pleť (olivový, slunečnicový, sezamový....). Uzavřeme a necháme doma stát na okně na slunečném místě, asi 6 týdnů a občas protřepeme. Proces se dá urychlit, ale já ho nedoporučuji. Olej s lístky ve vodní lázni ohřejeme a necháme do druhého dne louhovat. Pak znovu ohřejeme a necháme do druhého dne zase louhovat. Hotový olej scedíme přes jemné sítko nebo gázu.

Bylinkový kuskus s hrozinkami, celerovou omáčkou a restovanými fazolkami

Absolutní improvizace, jednoduchá rychlovka, vegan a výborná kombinace chutí.


500g kuskusu
1-2 lžičky provensálských bylinek
3 lžíce olivového oleje
mořská sůl
1-2 hrsti nesýřených hrozinek

1 cibule
1 svazek řapíkatého celeru
asi 150ml vody na podlití
mořská sůl
200g tofu natural
200ml rýžové smetany

fazolové lusky (čerstvé nebo mražené)
olej, sůl, pepř

Kuskus nasypeme do mísy s kořením, hrozinkami a solí, zalijeme horkou vodou a necháme přiklopené nabobtnat. V kastrolku orestujeme nakrájenou cibulku, osolíme, pak vhodíme nasekané celerové řapíky, trošku podlijeme vodou a dusíme do změknutí. Odstavíme a přidáme najemno nastrouhané tofu a smetanu a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Vpánvi zlehka orestujeme na troše oleje fazolkové lusky. Jídlo podáváme zasypané čerstvým oreganem a pampeliškovými poupaty ;) Dobrou chuť! Je to mňamka!

Pohankový dort s kešu krémem a ovocem v agaru

Bezlepkový vysoký dort pro syna k 3. narozeninám. Nějaký čas mi jeho příprava zabrala, ale stálo to rozhodně zato. Oslavenec byl nadšený jeho velikostí a všem moc chutnal! Jinak naše jahody budou asi za měsíc, teď teprv kvetou....a už se na ně moc těším, to je úplně jiná chuť.


200g ghí nebo změklého másla
100g třtinového cukru
6 vajec
250g pohankové mouky
150g kešu
1 sáček prášku do pečiva bez fosfátů

1 malá sklenička domácí marmelády (kyselejší)

200g kešu (předem namočíme do rýžového mléka)
175ml rýžového mléka
200g tofu natural (nastrouhan najemno)
agávový sirup

ovoce

5 g agaru
asi 300ml vody
šťáva nebo sirup
šťáva z poloviny citrónu

Máslo, cukr a žloutky utřeme. Kešu rozmixujeme najemno, smícháme s práškem do pečiva a moukou a vmícháme do žloutkové směsi. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do těsta. Těsto dáme do dortové formy (středně velké, vymazané a vysypané) a pečeme při 200°C asi 50 minut. Vychladlý koláč můžeme, ale nemusíme podélně rozříznout a namažeme marmeládou. Kešu, tofu, mléko a sirup rozmixujeme dohladka na hustý krém, kterým potřeme dort jako další vrstvu. Poklademe libovolným ovocem a zalijeme svařeným agarem. Necháme ztuhnout v lednici.

Rýžové lassí se žlutým melounem a ananasem

Využijte zbytek uvařené rýže nebo jiné obiloviny a umixujte si o něco sytější lassí než je obvyklé (ovoce jen s jogurtem). Sváča, která zasytí, osvěží a dobije zase trochu baterky ;)


1 žlutý meloun
1/2 velkého ananasu
500g bílého jogurtu
400g uvařené mléčné rýže (třeba i zbytek z kaše)
1 banán
3 lžíce chia (není nuné)

Ananas, meloun a banán oloupeme a nakrájíme na menší kousky. S ostatními surovinami vložíme do mixéru a rozmixujeme dohladka.

Pestrá cibulačka se šalvějí a oreganem

Francouzi si cibulačku často vaří k nedělnímu obědu, nebo když si chtějí dát něco slavnostního, ale také ráno po noci s alkoholem ... Cibulačka je jejich národní poklad. Tento recept je moc povedený. Kvalitní cibulový základ (výpek) dodá vývaru typickou příchuť. Já si přidala jakjinak ještě bylinky a domácí kváskový chléb. Je to opravdu poctivá polévka.


2-3 lžíce ghí/másla/oleje
1 hrst čerstvé šalvěje
1 hrst čerstvého oregana
8 stroužků česneku
3 velké červené cibule
3 velké žluté cibule
3 velké šalotky
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
2l zeleninového vývaru
několik plátků ne úplně čerstvého kváskového chleba (jinak se při pražení může drolit)

K podávání ještě uvádím volitelné, nikoliv však nutné suroviny:
200g strouhaného sýru
worcester/shoyu

Na oleji nebo másle osmahneme lehce všechnu cibuli a česnek (nakrájené na kostičky), stahneme na nejnižší stupeň, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Přiklopíme se škvírou a dusíme až hodinu. Cibule by se neměly zbarvit do hněda, občas promícháme, aby se to nechytalo. Ke konci pak už odklopíme a necháme směs zezlátnout. Chce to trpělivost, ale polévka tím získá svou typickou chuť, vůni i konzistenci. Pak přilijeme zeleninový vývar a necháme ještě na mírném plameni asi 15minut provařit. Chleba nakrájíme na kostky a opražíme nasucho v pánvi nebo opečeme v troubě. Podáváme posypané čerstvou cibulovou natí.

Květák v hrašce s batátovo-mrkvovou kaší

Hrašku mám ráda na zahušťování omáček a polévek. Je to takové malé ošálení, skrytá luštěnina nebo naopak také dobře promyšlené jídlo pro vegetariány, když není zbytí jak tam jinak tu luštěninu do jídla přidat ;) Luštěniny by ale měli jíst často i nevegetariáni, je to přeci tajemství dlouhověkosti našich dědů a babiček jak se uvádí v reklamě na Hrašku! Není to ale vtip, je to fakt. Luštěniny obsahují velmi hodnotné rostlinné bílkoviny a další jiné důležité látky. Hrašku koupíte v každé zdravé výživě. A mají hned několik druhů! K obalování nepotřebujete žádná vejce, míchá se jen s vodou. Takže i vegani si pochutnají ;) 


květák nebo brokolice
hraška na obalování nebo obyč. hraška s libovolným kořením a trochou soli
olej na smažení
batáty
mrkev

Batáty si oloupeme a nakrájíme na menší kousky (budou dřív hotové), mrkev stejně tak. Vaříme v osolené vodě do změknutí až lehkého rozvaření, scedíme (zeleninový vývar si necháme třeba na polévku) a hned v hrnci rozšťoucháme.
Květák nebo brokolici rozdělíme na malé růžičky a obalíme v kašičce z hrašky (hraška s vodou, žádné vejce). Květák si můžete i lehce předvařit v mírně osolené vodě. Smažíme pozvolna ze všech stran a necháme okapat přebytečný olej na ubrousek. Podáváme s čerstvou listovou zeleninou, kysaným zelím nebo s klíčky.

Nebo brokolici?

Pampeliškový med nevařený

Svářený pampeliškový med dělám každý rok (recept zde) a tak jsem letos zkusila změnu. Uvidíme jak to dopadne. Dětem se líbilo, že výroba probíhala přímo v terénu ;) Takto připravený pampeliškový med prý čistí organismus, podporuje játra a žlučník. Používá se jako pomazánka na pečivo k snídani nebo ho užíváme po lžičkách.

Takhle to sice vypadá, že je tam víc cukru než pampelišek, ale je tomu přesně naopak.

Sbíráme jen plně rozkvetlé hlavičky pampeliškových květů, mohou se podle chuti i promíchat se smrkovými výhonky, navrstvíme do vysoké skleněné nádoby (zrání doma) nebo kameninového hrnce (zrání venku v zemi). Po každé vrstvě pampelišek následuje vrstva cukru. Ideálně cukru přírodního, nerafinovaného. Necháme stát několik týdnů doma za oknem, kam svítí sluníčko, dokud se cukr zcela nerozpustí. Trvá to asi 2 měsíce. Ještě lepší tento med bude, zahrabeme-li pečlivě uzavřený a utěsněný kameninový hrnec přes léto na slunečné místo v zahradě. Hotový med scedíme do menších skleniček.

Po třech dnech už pouští šťávu.
Scezený hotový med, má táhlou konzistenci medu, ne jako vařený pampeliškový med...
Zdroj, loučka v našem sadu.