Třešňové makované knedlíky

Jsou z bramborového těsta, upozorňuju předem, protože každý to nemá rád.... Dělají se tak tradičně i švestkové a s tím mákem a medem jsou mňamka! :) Trošku se mi před uvařením roztekly tak nejsou tak úhledně kulaťoučké. To je totiž tak, když vám vří voda a máte knedlíčky naváleny, už už je chcete dát do té vody...... a najednou vypnou proud!


800g uvařených brambor
300g celozrnně špaldové mouky
1 vejce
špetka soli

Na makovou posypku:
1:1 modrý mák se třtinovým cukrem
nebo jen namletý mák a polití javorovým sirupem nebo medem

ghí nebo máslo 

Vychladlé uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno.  Přidáme mouku, vejce a sůl a vypracujeme hladké těsto. Rokrojíme na třetiny nebo čtvrtiny, vyválíme válečky a nakrájíme cca 25-30 stejně velkých plátků (podle velikosti ovoce).  Do každého kousku zabalíme třešeň, vrstva těsta by neměla být příliš silná. Knedlíky hned uvaříme ve vroucí osolené vodě. Hotové jsou do 10 minut, dokud nevyplavou. Na talíři omastíme máslem nebo ghíčkem a posypeme rozmixovanou směsí na makovou posypku, polijeme javorovým sirupem nebo medem.

Svatojánský třezalkový olej

Svatojánská noc sice byla v sobotu a letos dokonce přímo v novoluní (ideálnější nástup léta snad ani nemůže být), ale jaksi jsem to zvládla až dnes ;)
Používá se jako běžný jedlý olej, ale hlavně jako léčivý olej na jizvy, po opalování, na rány na kůži, malým dětem na opruzeniny, ale i na bolestivé klouby. Dá se také použít do koupele jako zklidňující, relaxační přísada. Nejlepší je ale na uvolňující masáže, tak ho používáme my :) Když je hotov má nádhernou červenou barvu, fotku pak přidám. Dělám ho už poněkolikáté a patří k mým oblíbencům spolu s heřmánkovým a měsíčkovým olejem.


Při sběru třezalky dbáme hlavně na to, abychom trhali jen poupata. Ty totiž obsahují nejvíce červeného barviva! Poupata vložíme do skleněné nádoby a trochu pomačkáme koncem vařečky (hlavně ne něčím kovovým). Přelijeme kvalitním slunečnicovým olejem a zakryjeme nevzduchotěsně, tedy korek, látka nebo neutažené víčko... Sklenici postavíme na přímé slunce a necháme tam stát dokud se olej nezabarví do tmavočervena. Sklenice opravdu musí být vystavena přímému slunečnímu záření, na noc vezmeme domů. Trvá to 10-20 dnů, záleží na spoustě faktorů od kvality a množství poupat třezalky, ale i oleji, teplotách.....

Set na yogu (sedák a miska na malu)

Sedák na yogu už dlouho potřebuju. Moje kyčle totiž jen tak nepovolí, zlášť jednu mám při rozcvičování rozsahů bolestivou. V sedu by měla kolena směřovat rozhodně dolů a být v úrovni pod pánví.....takže potřebuju sedák a ne pořád nějaké polštářě ;) A mala by se neměla jen tak válet po zemi, nene!
Sedák a mistička na malu jsou ze dvou klubek koupené tričkoviny (dostala jsem od mamky ;) Vycpávky také prodávají, ale já našla staré triko stejné barvy jako příze a do něj nacpala pár dalšího starého oblečení. Sedák je tak pěkně tvrdý a to jsem přesně potřebovala!
LOKAH SAMASTA SUKINO BHAVANTU


Maxiháčkem (vel. nevím, smazala se mi z něj) uháčkujeme 6 ŘO a spojíme do kroužku. Dále:

Sedák:
- 1.řada: uháčkujeme ŘO a dále každé očko z předchozí řady zdvojíme (dlouhý sloupek)
- 2.řada: uháčkujeme ŘO a v této řadě zdvojíme každé druhé očko předchozí řady
- 3.řada: uháčkujeme ŘO a v této řadě zdvojíme každé třetí očko předchozí řady
- 4.řada: uháčkujeme ŘO a v této řadě zdvojíme každé čtvrté očko předchozí řady
- 5.-9. řada nepřidáváme
- od 10. řady zase ubíráme (na závěr jsem udělala uzlík a nechala dlouhý konec, který mám schovaný uvnitř pro případ částečného rozmotání na vyčištění)

Mistička:
- 1.řada: uháčkujeme ŘO a dále každé očko z předchozí řady zdvojíme (pevné oko)
- 2.řada: uháčkujeme ŘO a v této řadě zdvojíme každé druhé očko předchozí řady
.....
- 6.-7. řada, poslední dvě řady už nepřidáváme

Jahodovo-rebarborové tvarohové nanuky


Jahody zpracováváme jak se dá. Denně velká mísa. Takže koktejly, zmrzliny a dřeně, jahelné knedlíčky s jahodovou omáčkou a věčně ty červené a růžové kníry :) Ne že bych si stěžovala, je to jen jednou za rok tak si jahody moc užíváme!


200g rebarbory
150g jahod
3 lžíce javorového sirupu (jedna do každé suroviny)
1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
špetka vanilkového prášku
vanička tvarohu

Rebarboru oloupeme, nakrájíme a s nastrouhaným zázvorem podusíme asi 10 minut v troše vody do změknutí. Když rebarbora vychladne, promícháme ji jen tak ledabyle (pro mramorový efekt) s namačkanými jahodami a vanilkovým tvarohem. Nebo chcete-li promíchejte úplně.

Kukuřičný pudink s jahodovou omáčkou

Bezlepková veganská zdravá svačinka pro děti a mlsné dospěláky ;) Nejlepší samozřejmě vychlazená a z našich jahod :)


3g agaru
250ml rýžového mléka
špetka soli
40g kukuřičné krupice
1/2 citrónu na šťávu
200ml rýžové smetany
2-3 lžičky agávového sirupu nebo medu
1 lžička vanilkového extraktu

Mléko se solí přivedeme k varu a vložíme krupici. Vaříme asi 5-10 minut podle její hrubosti. Ve smetaně rozpustíme agar, pak přidáme citrónovou šťávu, vanilku a sladidlo a vmícháme do kaše. Nalijeme do kelímků a dáme vychladit. Podáváme s jahodovou omáčkou (rozmačkané jahody, případně doslazené).

Salát z quinoy pro dobrou mysl, s česnekovými výhony a koprovým dresinkem

Zdravá a rychlá dobrota. Tedy když si ráno než půjdete ven uvaříte tu quinou ;) Já to tak dělám teď pořád. Vyberu a uvařím už po snídani nějakou obilovinu a jdem ven. Když máme hlad, ze zahrady k tomu něco přineseme a oběd máme rychle připravený a čerstvý. Krásné slunečné dny všem, užívejte!


300g quinoy
600ml vody nebo zeleninového vývaru
2 lžíce ghí/másla/oleje
300g nasekaných česnekových květních výhonů
několik větviček čerstvé dobromysli (oregana;)

Koprový dresink:
50ml olivového oleje
1/2 citrónu na šťávu
2 lžičky medu
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
najemno nasekaný kopr podle gusta

Quinou nasypeme do hrnce s vodou a necháme 15minut nabobtnat. Pak přivedeme k varu a vaříme do vyvaření vody, asi 15 minut. Necháme vychladnout a vmícháme nasekanou čerstvou dobromysl. Česnekové výhonky jenom krátce orestujeme v pánvi. Připravíme si dresink důkladným promícháním všech surovin a pokapeme jím naservírované jídlo.

Focaccia s černými olivami a rozmarýnem

Úžasný chléb, pravda nejedná se o kváskové pečivo, ale občas máme chuťě i na klasiké bílé pečivo. Chce to ale čas na přípravu atd. a pak výsledek rozhodně stojí zato! Je lehký a voňavý, natrháte ho rukou. A děti? Ty mají nejraději pečivo samotné :) Překvapte taky známé na grilovačce výtečnou přílohou v italském stylu ;)


250ml vody
125ml rostlinného mléka
1/2 kostky droždí
600g hladké pšeničné nebo špaldové mouky
50ml olivového oleje
10g mořské soli
15g třtinového cukru
sušený rozmarýn
černé olivy (asi hrst)

V misce promícháme metličkou tekuté suroviny (vodu, mléko, olej) s nadrobeným droždím, solí a cukrem. Pak postupně přisypáváme mouku až nakonec vyklopíme na stůl a dobře vypracujeme v hladké vláčné těsto. Přidáme bylinky a olivy a zapracujeme do těsta. Vložíme do pomoučené mísy, zakryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. Potom vyklopíme na plech s papírem na pečení a rozválíme po celé ploše až k okrajům. Pokud jsme hodně váleli, můžeme nechat ještě chvilku kynout, opět zakryté utěrkou, aby těsto neoschlo. Na závěr vytlačíme do těsta typické důlky a v troubě vyhřáté na 200°C pečeme 30 minut. Podáváme ještě teplé! Mňam ;)