Teplý jahelný salát s opečeným slunečnicovým semínkem

Jednoduchý vegan salát z aktuálních darů naší zahrady... Dnešní super večeře!


Kolik čeho si zvolte sami nebo podle chuti: víc zeleniny nebo jáhel?

jáhly
olivový olej
mořská sůl
oregano

slunečnicová semínka

olivový olej
červená cibule
mořská sůl
mrkev
fazolky (celé lusky)
ředkvičky

divoká rajčátka
pažitka
brutnák

Jáhly vaříme asi 5 minut se lžící oleje, oreganem a solí, potom necháme přiklopené dojít. V pánvi nasucho opražíme slunečnicová semínka. Když začnou prskat je čas je přesypat do talíře a nechat vychladnout. Mezitím si sklidíme a připravíme zeleninu. Na pánvi na rozpáleném oleji orestujeme nakrájenou cibuli a fazolové lusky, mrkev a ředkvičky na kolečka. Osolíme a na chvilku přiklopíme. Zelenina se nesmí přetáhnout jinak ztratí barvu. Ve velké míse smícháme jáhly a zeleninu. Podáváme s čerstvou oblohou jako třeba rajčata nebo okurky ;)

Vodní kvašení zeleniny s umeoctem

Ke klasickému postupu na kvašenou zeleninu se solí - pickles (zde) přidávám tento méně známý. U nás proběhla menší sklizeň kapusty a bělásci nám nechali i nějaké to minizelíčko ;) Tak jsem hned naložila do kvašáčku, ale trochu jinak než je obvyklé. Udělá se nálev, jinak je vše stejné jako u klasického nakládání pouze prosolené zeleniny. Umeocet není skutečný ocet, jde o tekutinu, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě nakládaných japonských švestiček umeboshi. Je bohatý na minerální látky, enzymy a vitamíny. Hojně je používán v makrobiotické kuchyni k dochucení pokrmů, spíše k osolení než k okyselení, ale určitě to znáte....


sezónní zelenina
umeocet
převařená vychladlá voda

Libovolnou zeleninu nakrájíme na malé kousky a napěchujeme do kvašáčku. Připravíme si nálev. V převařené vodě (5 dílů) rozmícháme umeocet (1 díl) a zalijeme zeleninu tak, aby byla ponořená. Dál se postupuje stejně jako u klasického pickles. Zatěžkáme talířkem nebo keramickou destičkou do kvašáčku a v místnosti necháme kvasit 3-7 dnů. Potom vyjmeme zeleninu a uložíme ji do uzavíratelné sklenice do ledničky.

Míchané tofu s restovanými ředkvičkami

Nedávno jsem na míchané tofu někde narazila, nijak mě to neoslovilo, ale pak jsem ho viděla podruhé a už jsem si říkala, ono na tom asi něco bude. A taky je! Vegan varianta míchaných vajec je chuťově velmi dobrá a mnohem lehčí než vajíčka. Skvělá příloha jsou restované ředkvičky, které mi poradila před časem Pavlína z Pulpamen.cz (děkuji!) , jsou vážně delikátní. Mno a pak samodomo kváskový chléb a čerstvá divoká rajčátka ze zahrady a máte večeři jak z praku nebo luxusní snídani...


olivový nebo slunečnicový olej
2 malé cibule
2 balíčky tofu natural
1 lžíce kurkumy
1 lžička mletého kmínu
1 lžička mletého koriandru
1 lžička majoránky
sůl, pepř

20- 30 velkých ředkviček
1 lžíce ghí, másla nebo oleje
sůl

Na rozpáleném oleji osmahneme nakrájenou cibuli, osolíme a vložíme najemno nastrouhané tofu a koření. Mícháme dokud se vše nepropojí. V kastrolku na mírně rozehřátém tuku oretujeme na plátky nakrájené ředkvičky. Podáváme teplé s kváskovým pečivem a čerstvou zeleninou.

Kopřivové mýdlo na vlasy s tea tree

Postup na výrobu kořivového mýdla je shodný s levandulovým. Je na vlasy čistě pro to, že tam nejsou kvítky, které by se do vlasů mohly zamotat. Musím, říci, že s tímto mýdlem jsem nadmíru spokojená. Kopřiva tu je v opravdu velké koncentraci a to přímo fyzicky v mýdlu ve formě prášku ze sušených kopřiv. Žádný extrakt nebo výluh...a musím uznat, že v této podobě kopřiva vlasy hodně posiluje.
Toto mýdlo je vhodné pro normální až mastné vlasy a svědící pokožku hlavy. Dvakrát umýt (chce to speciální techniku jinak si dlouhé vlasy hodně zacucháte, zvlášť ten kdo zkouší mýdlo na vlasy poprvé!) a důkladně vypláchnout. Vlasy přelít octovou vodou v poměru cca 1:20. Používám jablečný ocet.


341ml destilované nebo osmotické vody
117g hydroxidu sodného

500ml olivového oleje
453g kokosového oleje

15g prášku ze sušených kopřiv
10 kapek esenciálního oleje z tea tree

Postup:

1. fáze - práce s hydroxidem

Hydroxid sodný a jeho vodní roztok (louh) je nebezpečná žíravina. Předem se ujistěte, že vás při práci nevyruší děti nebo domácí mazlíček!  Kůži podráždí, pokud ihned neopláchnete vodou i poleptá a oblečení klidně malá kapička proděraví. Doporučuji ochranné rukavice a kryt nebo brýle na oči.
Do nádoby s destilovanou vodou pomalu přisypáváme hydroxid a opatrně promícháme. Uvolňuje se při tom teplo (až 90°C) a štiplavý zápach, takže nestát přímo nad nádobou, zadržet dech a nespálit se o horkou nádobu. Ideální je udělat to venku nebo při akci intenzivně větrat. Louh necháme vychladnout. Mýdlový alchymista přesně na 27°C ;)

2. fáze - příprava olejů

Tuky ve společné nádobě necháme na ohni nebo ve vodní lázni (pode jejich kvality) rozpustit a promísíme je. Necháme zchladnout, mýdlový alchymista opět na 27°C. Jde hlavně o to, aby měl louh i tuky stejnou teplotu, aby bylo dosaženo co nejdokonalejšího procesu zmýdelnění, ale zárověň ješte takovou teplotu, aby to šlo promixovat do homogenní tekuté hmoty. Do připravených tuků vmícháme kopřivový prášek a esenciální olej.

3. fáze - spojení

Ponorný mixér vložíme do tuků a zapneme. Ideální je vyšší nádoba jako prevence vystříknutí. Opatrně a po troškách přiléváme louh, když máme přelito, můžeme mixovat na plný výkon. Brzy začne hmota houstnout, a když je kompaktní a hladká je čas nalít ji do připravených forem. Ty pak zakryjeme a zabalíme, aby bylo mýdlo v teple, a necháme 24 hodin odpočívat. Po této době by mělo být mýdlo již natolik pevné, ža půjde z formy vyklopit. Pokud není, po dalších 12 hodinách by již mělo ;) Vyklopená mýdla z větších forem v této fázi nakrájíme na požadovanou velikost. Mýdla vyrovnáme na tác s papírem na pečení a dáme nejlépe na skříň na 4 týdny zrát. Po dvou týdnech nezapomeneme mýdlo otočit na druhou stranu. Po měsíci jsou mýdla hotová, ale je nutná ještě finální úprava. Pokud se na povrchu během zrání vytvořila světlá zašedlá vrstvička, je potřeba ji odříznout. Jedná se o uhličitan sodný a ten může dráždit pokožku. Proto je mám tak okrajované ;)

Levandulové mýdlo

Přírodní mýdla používám už asi 3 roky, i na vlasy (občas proložím mytí vlasů žitnou moukou). Není to mnoho let nazpět, co začal s přírodními mýdly přímo boom. Vždycky se mi to líbilo, ta ruční práce a různé bylinky, barvy, razítka apod. Dnes to už dělá víc lidí, teď nemyslím jen ty, co si tím vydělávají, ale i domácí alchymisty ;) jako já. Je to poměrně snadná věc, což jsem věděla už dávno, jen se mi nechtělo pracovat s hydroxidem a raději jsem to pořád odkládala, ale stále mě to zajímalo a táhlo. Nakonec se mi letos na jaře ozvali z Ekokoza.cz a balíček s kompletní sadou k výrobě domácích mýdel byl doma ;) Vystačil na dvě várky, takže jsem vyrobila toto mýdlo na tělo a v následujícím příspěvku je mýdlo na vlasy.  A proč to sem dávám až po takové době? Jednoduše proto, že mýdlo měsíc zraje a pak jsem ho doteď intenzivně testovala na sobě. Jsou super, nic bych na nich neměnila, nic mi nevadí, prostě žádný problém. Mno a dnes to nějak přišlo k sobě, že je čas to dát sem ;) Pro vás! Může to být i pěkný dárek, apropos. mám v plánu brzy vyrábět další várku, ne že bychom je už spotřebovali, to ne, ale déle zrají. Pokud byste projevili zájem, můžu později nabídnout přebytky k prodeji.....nebo jich rovnou udělat víc! No problem.
Toto moje levandulové mýdlo je pro všechny typy pokožky. Dokonalá vzpruha a očista díky levanduli a levandulovému esenciálnímu oleji a jemný peeling a prokrvení díky francouzkému jílu. Taková dvojkombinace, kombo ;)


341ml destilované nebo osmotické vody
117g hydroxidu sodného

500ml olivového oleje
453g kokosového oleje

40 francouzského modrého jílu

2-3 lžíce sušených květů levandule
20 kapek esenciálního oleje levandule

Postup:

1. fáze - práce s hydroxidem

Hydroxid sodný a jeho vodní roztok (louh) je nebezpečná žíravina. Předem se ujistěte, že vás při práci nevyruší děti nebo domácí mazlíček!  Kůži podráždí, pokud ihned neopláchnete vodou i poleptá a oblečení klidně malá kapička proděraví. Doporučuji ochranné rukavice a kryt nebo brýle na oči.
Do nádoby s destilovanou vodou pomalu přisypáváme hydroxid a opatrně promícháme. Uvolňuje se při tom teplo (až 90°C) a štiplavý zápach, takže nestát přímo nad nádobou, zadržet dech a nespálit se o horkou nádobu. Ideální je udělat to venku nebo při akci intenzivně větrat. Louh necháme vychladnout. Mýdlový alchymista přesně na 27°C ;)

2. fáze - příprava olejů

Tuky ve společné nádobě necháme na ohni nebo ve vodní lázni (pode jejich kvality) rozpustit a promísíme je. Necháme zchladnout, mýdlový alchymista opět na 27°C. Jde hlavně o to, aby měl louh i tuky stejnou teplotu, aby bylo dosaženo co nejdokonalejšího procesu zmýdelnění, ale zárověň ješte takovou teplotu, aby to šlo promixovat do homogenní tekuté hmoty. Do připravených tuků vmícháme květy levandule a esenciální olej. Já dělala vrstvy takže do půlky to a do druhé jíl.

3. fáze - spojení

Ponorný mixér vložíme do tuků a zapneme. Ideální je vyšší nádoba jako prevence vystříknutí. Opatrně a po troškách přiléváme louh, když máme přelito, můžeme mixovat na plný výkon. Brzy začne hmota houstnout, a když je kompaktní a hladká je čas nalít ji do připravených forem. Ty pak zakryjeme a zabalíme, aby bylo mýdlo v teple, a necháme 24 hodin odpočívat. Po této době by mělo být mýdlo již natolik pevné, ža půjde z formy vyklopit. Pokud není, po dalších 12 hodinách by již mělo ;) Vyklopená mýdla z větších forem v této fázi nakrájíme na požadovanou velikost. Mýdla vyrovnáme na tác s papírem na pečení a dáme nejlépe na skříň na 4 týdny zrát. Po dvou týdnech nezapomeneme mýdlo otočit na druhou stranu. Po měsíci jsou mýdla hotová, ale je nutná ještě finální úprava. Pokud se na povrchu během zrání vytvořila světlá zašedlá vrstvička, je potřeba ji odříznout. Jedná se o uhličitan sodný a ten může dráždit pokožku. Proto je mám tak okrajované ;)

Dvojdomek pro kluky :)

Broskvové uklidňující smoothie s karotkou

Je samozřejmě s meduňkou, a z toho co je nyní na zahradě čerstvé ;) Na meduňku nedám dopustit, hodně všestranná bylinka, dá se používat pořád a hlavně je vhodná i pro děti. Sytým ranním nápojem startujeme ráno, takže budem v klidu celý den :)


4 broskve
3 karotky
600ml rýžového mléka
hrst ovesných vloček
půl hrsti sezamových semínek
5 snítek meduňky

Vše společně rozmixujeme ve výkonném mixéru dohladka a ihned podáváme ;)

Makový koláč s mirabelkami (špendlíky)

Jsou ted všude a zadarmo! Jen pozor na to kde si je natrháte. Dělají se z nich marmelády a kompoty a nahradí tak třebas i neúrodu meruněk. Slupka je dost kyselá, to já ráda a s makovým těstem se ta chuť krásně snoubí. Jen škoda, že ty červené, voňavější, byly všechny červavé. Chtěla jsem mít koláč pěkně barevný...


500g mirabelek
100 g plátků mandlí

3 vejce
70 g třtinového cukru
100mlslunečnicového oleje
250 ml rýžového mléka
1 lžíce vanilkového extraktu
250 g celozrnné špaldové mouky
100 g mletého máku
citronová kůra z 1/2 bio citrónu
1 sáček prášku do pečivabez fosfátů

Mirabelky rozpůlíme a vypeckujeme. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Pak postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem a mléko. Stále šleháme. Nakonec přidáme mák s citronovou kůrou a promícháme. Z bílků si ušleháme pevný sníh a opatrně ho vmícháme do těsta. Velký plech vysteleme pečícím papírem a nalijeme na něj těsto. Na těsto dáme mirabelky a mandle.nDáme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme cca asi 45 minut.