Rajčátka ve sladkokyselém nálevu

Divokých rajčátek mám letos tolik, že už je nestíháme jíst. Sbírat ještě jo, ale doma vydrží tak dva dny a praskají a kazí se. Tak co stím? Jedině nějak uchovat na zimu, napadlo mě. Jednu várku jsem zavařila a další usušila a naložila do oleje (v následujícím příspěvku). Těším se až v zimě vytáhnu tyhle domácí poklady, to se pomějem ;)


Asi na 5 sklenic od okurek:

3 kg mini rajčátek (různé druhy a můžou být i nezralá, stejně se povaří...bude to krásně barevné ;)
2l vody
700ml kvasného octa
200g třtinového cukru
1 lžíce světlých hořčičných semínek
1 lžíce tmavých hořčičných semínek
60g soli
1 lžička nového koření
1 lžička celého pepře
1 lžička celého hřebíčku

V hrnci svaříme vodu s octem, cukrem, solí a kořením. Nechíme vychladnout a mezitím si připravíme sklenice a naplníme rajčátky. Zalijeme je nálevem i s kořením, zavíčkujeme a sterilujeme při 80°C asi 15 minut.

Celozrnné karbanátky z červené pšenice s ostrou rybízovou omáčkou

Naprosto skvělé pořádné veganské jídlo, když už se nám teda ochladilo....
A proč červená pšenice? Zkouším jí, ale můžete použít klidně kamut, freekeh, oves nebo ječné kroupy. Jinak tento speciální druh pšenice obsahuje velké množství antokyanů, srovnatelné s červeným vínem. Tak tedy nazdraví! Antokyany působí v těle jako antioxidanty a pomáhají tak při odstraňování škodlivin z těla. Toto působení je u antokyanů o mnoho vyšší než u vitamínu C nebo E. Z tohoto důvodu jsou antokyanům připisovány preventivní účinky proti vzniku rakoviny a také proti onemocněním srdečních cév. Pomáhají udržovat štíhlou linii a snižují cholesterol. Mají pozitivní vliv na stařeckou cukrovku a mladickou nerozvážnost, prý :) V klasické pšenici je jejich obsah zanedbatelný.


300g červené pšenice
2 stroužky česneku
olej na smažení
2 cibule
2 mrkve
asi 1/4 hlávky kapusty
mořská sůl
domácí nebo bio vegeta
lahůdkové droždí

1 malá sklenička domácí rybízové marmelády
2-3 lžíce ostré hořčice
1/3 lžičky mleté skořice
pepř
sůl
kůru a šťávu z jedné limetky
1-2 lžičky kukuřičného škrobu
několik kapek oleje z chilli jadérek

domácí pickles

bramborová kaše nebo brambory

čerstvá zelenina na oblohu

Pšenici si předem přes noc namočíme. Druhý den ve stejné vodě uvaříme, trvá to 2 hodiny! Scedíme a necháme zchladnout. Lehce promixujeme v mixéru, stačí když je tak polovina zrn porušených a už to lepí. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a kapustu. Hotovou opečenou směs přidáme k pšenici . Nejlépe rukou propracujeme v těsto a dochutíme, solí, lahůdkovým droždím nebo vegetou. Navlhčenýma rukama tvarujeme karbanátky, které osmažíme na oleji z obou stran nebo je potřené olejem opečeme v troubě ;)  V misce si vymícháme dohladka suroviny na omáčku. Podávame nejlépe s bramborovou kaší, kvašenou a čerstvou zeleninou.

Alpská gurmánská sůl s divokými bylinkami

Inspirovala mě směs typických alpských bylinek a květů se solí z Rakouska, kterou jsem dostala asi před dvěma roky od mamky jako dárek z cest. A to bych nebyla já, abych si složení bylinek z této opravdu gurmánské soli nezapsala ;) Je to takové pěkné malé završení mé letošní sušící a bylinkové sezóny!


Všechny bylinky požijeme sušené a rozemnuté. Pískavici a sušený česnek podrtíme v hmoždíři. Solný mlýnek vše dokoná ;) Skladujeme v těsné dobře uzavřené nádobě.
 
10 lžic alpské soli
1 lžíce medvědího česneku
1 lžíce květu černého bezu
2 lžíce květu chrpy polní
1 lžíce listů kopřivy
1 lžíce semen pískavice
1 lžíce šalvěje
1 lžíce sušeného česneku
1 lžíce potočnice lékařské
1 lžíce libečeku lékařského
1 lžíce tymiánu obecného
1 lžíce listů máty peprné

Cuketový chlebíček s lískovými ořechy

O cuketě už raději nic, ale o oříškách vám napíšu! Právě začínají dozrávat první lískáče a já tu měla zbytek loňských nevylouskaných od kamarádky (přebytek česneku za přebytek lískáčů ;). Často jsem teď používala kešu a je potřeba taky nezapomenout na to co máme tady, na to naše... Už se těším na letošní úrodu!


250g jemně nastrouhané vyždímané dužiny cukety
2 vejce
125ml slunečnicového oleje
100g třtinového cukru nebo 50g nějakého sirupu
1 lžička vanilkového extraktu
375g celozrnné špaldové mouky
1 sáček prášku do pečiva bez fosfátů
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky soli
100g hrubě nasekaných lískových ořechů

Umyjeme a nastrouháme cuketu a necháme odpočinout. Vyždímáme přebytečnou vodu. Vyšleháme vejce do pěny, přidáme olej, extrakt a cuketu. Do velké mísy prosijeme mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl. Uprostřed uděláme důlek a nalijeme cuketovou směs. Důkladně promícháme a přisypeme nasekané ořechy. Směs nalijeme do vymazané formy na chlebíček a v troubě upečeme při 180°C. Trvá to asi 50 minut.

Pečené cuketové bochánky s uzeným tempehem

Cuketu cpu teď skoro do všeho ;) Bochánky jsou vegan a úplně bezmoučné. Konzistenci vyladíte poměrem vařených brambor a cukety.....jde to! Podávat je můžete i samotné s nějakou dobrou omáčkou nebo čatný ;)


brambory
cuketa
sůl
olivový olej
sezamová semínka

Brambory omyjeme, vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Přivedeme je k varu a vaříme ve slupce 20-30 minut. Z hrnce scedíme vodu a brambory necháme odpočívat, dokud trochu nevychladnou, ale jen do té doby, aby byly stále teplé. Troubu si mezitím předehřejeme na 220°C. Poté brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Nastrouhané brambory vložíme do velké mísy.  Cuketu opláchneme a i se slupkou nastrouháme najemno. Vložíme do síta nebo čisté utěrky a vymačkáme přebytečnou šťávu. Poté přidáme cuketu k nastrouhaným bramborám a osolíme jednou čajovou lžičkou soli.  Na plech si rozprostřeme pečící papír. Těsto z brambor a cukety vytvarujeme ručně do malých bochánků velikosti přibližně jedné polévkové lžíce směsi. Dáme na 10 minut vychladit do ledničky, aby se zpevnily. Poté každý bochámek potřeme malým množstvím olivového oleje, jemně osolíme a posypeme sezamem. Válečky pečeme v troubě do té doby, než je potřebný vršek lehce opečený, přibližně 30 minut. Podáváme s orestovaným uzeným tempehem nebo jen tak s čatný...a samozřejmě čerstvou zeleninou!




Šťávu z cukety nevylévejte bůhvíkam, ale vypijte jí nebo rozmixujte s nějakým ovocem.

Multifunkční ubrousek se včelím voskem

Zabalíte do něj dětem svačinu nebo se hodí na zakrytí potravin do lednice, místo potravinářské folie a alobalu. Dá se používat opakovaně a omyjete ho jednoduše navlhčenou houbičkou s ekologickým mycím prostředkem na nádobí. Postupem času bude svojí nepropustnost ztrácet, ale dá se obnovit novým voskem a na rozdíl od folií a alobalu se netrhají. Takže za mě super věcička pro ty, kterým na tom tady trochu záleží a neustále hledají způsoby, ne jen výmluvy ;)


čisté vyžehlené bavlněné plátno
kvalitní včelí vosk (pecičky nebo nastrouhaný)
papír na pečení
velký plech na pečení
štětec nebo mašlovačka

Nastříháme si látku, podle toho jak chceme ubrousek velký a taky podle velikosti plechu, na kterém budeme zavoskovávát. Není potřeba ubrousek zaentlovat nebo zakončovat, vosk to celé zpevní natolik, že zaručeně nedojde k roztřepení okrajů. Troubu předehřejeme na 80°C (vosk taje cca při 72°C) a na plech s papírem na pečení položíme látku. Množství vosku se dá špatně odhadnout, každá látka má jinou gramáž a jinak tedy saje. Méně je vždy lepší a dá se to doladit. Přijdete na to tak, že váš ubrousek není úplně vodotěsný. Naopak když to s voskem přeženete bude se z ubrousku drolit....


Zkoušela jsem dva postupy, nepřišlo mi že je některý snažší. Zapracovat vosk se tak jako tak musí postupně a poctivě... O štětec případně mašlovačku přijdete, s tím třeba počítat!

Technika 1:
Rovnoměrně posypeme nastrouhaným voskem. Na jedem můj ubrousek 25*25cm jsem použila asi 10g vosku. Vložíme do trouby a když se vosk začne tavit (asi po 5 minutách) roztíráme ho po látce štetcem, na etapy.

Technika 2:
Ve vodní lázni rozehřejeme vosk a štětcem nanášíme na látku. Pak celé strčíme do trouby a necháme rovnoměrně nasáknout, případně zahladíme štětcem.

Necháme ztuhnout. Výsledný ubrousek je voňavý, příjemný na omak a ano opravdu pevně drží, jako alobal. Můžete ho zmačkat třeba do kuličky a drží tvar ;)

Česneková polévka z pečených rajčat s mrkvovým pestem

Tak konečně zase nějaké to domácí vaření. Nejlepší je stejně poctivá domácí polévka! Tahle je chuťově hodně výrazná a dobře zahřívá ;) Podávejte jí s těstovinami nebo chlebem.Hodně rajčat se mi běhěm výletu krásně dovybarvilo a změklo. Odstříhala jsem celé větvičky do bedýnek s několika jablky (vylučují látky urychlující dozrávání) a postavila domů, kde topíme zatím jen v Petruškách. Parádně dozrály i ty černé na fotce, které mají velké nároky na teplo a slunce. Brzy vám také na FB a IG nabídnu přebytky z mého semínkářského snažení a budou tam i tyto černá rajčata.....


1kg dobře vyzrálých čerstvých rajčat (z kupovaných v zimě to prostě nebude ono ;)
kvalitní olivový olej
2 cibule
1 palice česneku
2l horké vody nebo zeleninového vývaru
sůl, pepř
pesto z mrkvové natě (vyrobíte jako bylinkové pesto)

Rajčata rozpůlíme a poklademe na pekáč nebo zapékací nádobu. Postříkáme lehce olivovým olejem a pečeme při 200°C asi 30 minut. Necháme vychladnout, pak půjdou krásně vymačkat ze slupek. Slupky nebudeme používat. V hrnci osmahneme na oleji nakrájenou cibuli a polovinu česneku. Jen do změknutí, ne do zlatohněda! Přilijeme vodu nebo vývar a vložíme rajčata, i případnou šťávu z pekáče po pečení. Osolíme, opepříme a zvolna asi 5 minut vaříme. Rajčata můžete podrtit šťouchadlem na menší kousky nebo celou polévku rozmixovat ponorným mixérem. Záleží co preferujete. Podáváme s pestem a těstovinami nebo chlebem.