Inspirovala mě směs typických alpských bylinek a květů se solí z Rakouska, kterou jsem dostala asi před dvěma roky od mamky jako dárek z cest. A to bych nebyla já, abych si složení bylinek z této opravdu gurmánské soli nezapsala ;) Je to takové pěkné malé završení mé letošní sušící a bylinkové sezóny!
Všechny bylinky požijeme sušené a rozemnuté. Pískavici a sušený česnek podrtíme v hmoždíři. Solný mlýnek vše dokoná ;) Skladujeme v těsné dobře uzavřené nádobě.
10 lžic alpské soli
1 lžíce medvědího česneku
1 lžíce květu černého bezu
2 lžíce květu chrpy polní
1 lžíce listů kopřivy
1 lžíce semen pískavice
1 lžíce šalvěje
1 lžíce sušeného česneku
1 lžíce potočnice lékařské
1 lžíce libečeku lékařského
1 lžíce tymiánu obecného
1 lžíce listů máty peprné
Cuketu cpu teď skoro do všeho ;) Bochánky jsou vegan a úplně bezmoučné. Konzistenci vyladíte poměrem vařených brambor a cukety.....jde to! Podávat je můžete i samotné s nějakou dobrou omáčkou nebo čatný ;)
brambory
cuketa
sůl
olivový olej
sezamová semínka
Brambory omyjeme, vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Přivedeme
je k varu a vaříme ve slupce 20-30 minut. Z hrnce scedíme vodu a
brambory necháme odpočívat, dokud trochu nevychladnou, ale jen do té
doby, aby byly stále teplé. Troubu si mezitím předehřejeme na 220°C.
Poté brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Nastrouhané brambory
vložíme do velké mísy. Cuketu opláchneme a i se slupkou nastrouháme najemno. Vložíme do síta nebo čisté utěrky a vymačkáme
přebytečnou šťávu. Poté přidáme cuketu k nastrouhaným bramborám a
osolíme jednou čajovou lžičkou soli. Na plech si rozprostřeme pečící
papír. Těsto z brambor a cukety vytvarujeme ručně do malých bochánků velikosti přibližně jedné polévkové lžíce směsi. Dáme na 10 minut vychladit do ledničky, aby se zpevnily. Poté každý bochámek potřeme malým množstvím olivového oleje, jemně osolíme a posypeme sezamem. Válečky pečeme v troubě do té doby, než je potřebný
vršek lehce opečený, přibližně 30 minut. Podáváme s orestovaným uzeným tempehem nebo jen tak s čatný...a samozřejmě čerstvou zeleninou!
 |
Šťávu z cukety nevylévejte bůhvíkam, ale vypijte jí nebo rozmixujte s nějakým ovocem. |
Tak konečně zase
nějaké to domácí vaření. Nejlepší je stejně poctivá domácí polévka!
Tahle je chuťově hodně výrazná a dobře zahřívá ;) Podávejte jí s
těstovinami nebo chlebem.Hodně
rajčat se mi běhěm výletu krásně dovybarvilo a změklo. Odstříhala jsem
celé větvičky do bedýnek s několika jablky (vylučují látky urychlující
dozrávání) a postavila domů, kde topíme zatím jen v Petruškách. Parádně
dozrály i ty černé na fotce, které mají velké nároky na teplo a slunce.
Brzy vám také na FB a IG nabídnu přebytky z mého semínkářského snažení a
budou tam i tyto černá rajčata.....
1kg dobře vyzrálých čerstvých rajčat (z kupovaných v zimě to prostě nebude ono ;)
kvalitní olivový olej
2 cibule
1 palice česneku
2l horké vody nebo zeleninového vývaru
sůl, pepř
Rajčata rozpůlíme a poklademe na pekáč nebo zapékací nádobu. Postříkáme lehce olivovým olejem a pečeme při 200°C asi 30 minut. Necháme vychladnout, pak půjdou krásně vymačkat ze slupek. Slupky nebudeme používat. V hrnci osmahneme na oleji nakrájenou cibuli a polovinu česneku. Jen do změknutí, ne do zlatohněda! Přilijeme vodu nebo vývar a vložíme rajčata, i případnou šťávu z pekáče po pečení. Osolíme, opepříme a zvolna asi 5 minut vaříme. Rajčata můžete podrtit šťouchadlem na menší kousky nebo celou polévku rozmixovat ponorným mixérem. Záleží co preferujete. Podáváme s pestem a těstovinami nebo chlebem.