Fazolové brownies s karobem a vlašskými ořechy

Říkáte si asi cože? Fazolové? Ano je to tak, jenom z fazolí. K tomu žádná mouka ani cukr. Bez lepku a veganské....No jasně, ale co ta chuť? Garantuju, že když to nepovíte, nikdo nic nepozná ;) Absoluně! Nakrájené na malinké čtverečky můžete naservírovat i jako cukroví.
Luštěniny se do sladkých dezertů přidávájí v Asii naprosto běžně. Nám to přijde zvláštní, protože u nás to naopak není běžné. Já to ale považuju za další vychytaný způsob jak jíst luštěniny. Nasladko! Mrkněte třeba na moje další recepty: Yókan nebo Cizrnová bábovka


Na velký plech:
3 hrnky uvařených fazolek adzuki (klidně i jiných tmavých fazolí)
1 hrnek měkkých datlí bez pecky (asi 20 kusů)
1 sáček prášku do pečiva s vinným kamenem
6 lžic oleje (slunečnicový / kokosák)
150g karobového prášku (samozřejmě alternativně kakaového prášku ;)
asi 1/3 lžičky soli
1/2 - 1 hrnek rýžového mléka (podle konzistence těsta, může se to individálně lišit)
4 vegan vejce (4 lžíce lněného semínka rozmixujeme na moučku a smísíme s 8 lžícemi vody, necháme chvilku bobtnat)
vlašské ořechy (nebo jiné, množství co snesete)

Postup je velmi jednoduchý. Pokud máte vše připravené, tak vyjma ořechů vložíme do mixéru. Rozmixujeme na hladké těsto, musela jsem to ještě dobře domíchat v míse. Těsto je hodně lepivé a hůř se i roztírá do plochy. Přesto pokud si najdete v kuchyni nějakou vhodnou stěrku, jde to. Posypeme nahrubo nasekanými ořechy a zatlačíme je do těsta. Dáme do trouby vyhřáté na 175°C a pečeme 30 minut.

Rajčatovo-dýňová omáčka se skořicí

Čistá improvizace. Dobrota, která se hodí skvěle k těstovinám i rýži. Doplňte luštěninu v jakékoliv podobě máte rádi, čerstvou a ideálně i kvašenou zeleninu a máte skvělé nutričně plnohodnotné jídlo!


1 velká cibule
2 lžíce oleje nebo ghí
1 dýně Hokkaidó
asi 400 rajčatového pyré (domácí/kupované)
1l vody
1/3 lžičky skořice
sůl, pepř
1 lžička utřeného tymiánu
1 lžička mletého koriandru
2 lžičky domácí vegety (není nutné)
ječná mouka na zahuštění (podle požadované konzistence, třeba nebude potřeba)
1/2 brokolice
1 červená paprika

Nakrájenou cibuli osmahneme v hrnci. Přidáme nakrájenou a oloupanou dýni s kořením. Chvíli restujeme a promícháváme. Vložíme rajčata a pak zalijeme horkou vodou. Vaříme do změknutí a rozmixujeme tyčovým mixérem. Potom přidáme na malé kousky nakrájenou brokolici a červenou papriku a ještě asi 5 minut provaříme. Podávala jsem s rýží, uzeným tempehem a salátem.

Vykuřování myrhou a kadidlem

Dary přinesené Ježíškovi: zlato, myrha a kadidlo.
V té době byly tyto pryskyřice opravdu tak cenné, jako drahý kov!

Tak tedy o původu, léčení a mystice s praktickým návodem k domácímu vykuřování pryskyřicemi...


Oba subtropické keře rostou jen na málo místech světa (Arábie, Indie, Somálsko a Etiopie). K vykuřování se používá klejopryskyřice, která vytéká z pod kůry keře. Samovolně nebo naříznutím. Na vzduchu pak ztuhne v žlutou až hnědou transparentní vonnou hmotu.
Pálily se ve starověkém Řecku, Římě, ve starém Egyptě a jsou vysoce ceněny v ayurvédské medicíně. Jsou tedy známé už tisíce let!

Myrhovník pravý / balsamovník myrhový (Commiphora myrrha)
- vůně je příjemná, silně nahořklá, dřevitá, kořeněná, pryskyřičná
- ženský princip, jin, matka, země, noc, měsíc, voda, stín, chlad, klid
- pro své silné léčivé a ochranné účinky se používala a používá jako součást rituálů, pohřbů, zimních obřadů atd. k vymítání, žehnání, svěcení a očistám
- léčivé účinky: silné antibakteriální (pálením myrhy se do vzduchu dostávají antiseptické částice), proti bolesti, dezinfekční, dezodorizační, omamné, stahující, relaxační, uklidňující , spirituální, pro klidný spánek, uklidňuje, uzemňuje a napomáhá tak nebo dokonce prohlubuje meditaci

Myrha čistí tělo a duši člověka,
uvolňuje a otevírá jeho pocity,
aby byly připraveny k přijetí vyslanců světa.

Kadidlovník (Boswelia carteri)
- vůně dřevitá příjemná, ne tak hořká jako myrha, ale jemnější
- mužský princip, jang
, otec, vesmír, den, slunce, světlo, teplo, pohyb
-  má uklidňující čistící léčebné účinky, očišťuje auru a má tedy duchovní nebo chcete-li duševní čistící účinek a také se používal  a používá jako součást různých obřadů
- léčivé účinky: nejlepší a nejsilnější antibakteriální a dezodorizační substance, antistresová, uvolňuje svalové napětí, navozuje pohodu a klid, zlepšuje náladu, léčí rány, vředy, nádory, záněty, pomáhá při artritidě, dně a revmatismu, posiluje imunitu, uvolňuje dýchací cesty, zklidňuje dech při astmatu, posiluje psychiku, podporuje meditaci, rozšiřuje vědomí, propojuje fyzickou a spirituální rovinu.
 
Kadidlo = Olibanum  (směs kadidlovníku a myrhy, mužského a ženského principu)


A teď k tomu praktickému. Nikomu nic nevnucuju, ale těch důvodů proč to alespoň vyzkoušet je dost. Někomu pálení pryskyřic vyloženě vadí, chápu. Já jsem zvyklá používat silné Nag Champa vonné tyčinky. Je to sílou a intenzitou dost podobné, jen víc dýmu a vůně rozhodně není tak ostrá jak se všude píše. Mě absolutně nevadí, stejně to pak všechno vyvětráte ;) Oproti tomu vůně tyčinek ulpí v textilu, i po vyvětrání, ale mám je ráda při yoze ;)

Budete potřebovat:
- keramickou misku (něco žáruvzdorného)
- jemný písek (říční, mořský) nebo sůl (mořská, himalájská)
- rychlozápalné uhlíky (mají v tabáku, ty na shishu)
- kleštičky, dlouhá pinzeta
- pryskyřici

Poznáš, která pryskyřice je která?

Zapaluju venku. Uhlík uchopíme do kleští a zespodu zapálíme zapalovačem. Když chytne, chvíli jiskří a hodně při tom smrdí sírou. Až to přestane, vložíme do připravené misky se solí nebo pískem a odneseme domů. Na rozžhavený uhlík pokládáme zrnka pryskyřice. Množství nechám na vás, ale určitě začněte s malým množstvím. Po nějaké době je potřeba přidat nová zrnka. Kadidelnici nenechávejte bez dozoru a položte jí na bezpečné místo! Nechte dožhnout nebo uhaste vodou. Pro větší bezpečnost doporučuju pořídit si nějakou pěknou originál kadidelnici. Jsou to pěkné kousky ;)
Můžete vykouřit celý dům (byt),  já to rozhodně doporučuju udělat komplet. Zvlášť, když jste nemocní! Často na konci domácího úklidu zapálím pryskyřici a asi 30 minut nechám dým pracovat. Za tu dobu taky většinou přestane žhnout uhlík. Potom intenzivně vyvětrám a je to! Očista je ihned zřetelně pocítitelná.

Dým je obecně mezi starými kulturami chápan jako očišťující prostředek. Pojímá negativní vibrace a rozptýlí je do prostoru. Šamani ho používají k rozmlouvání s duchy, ti se v kouři manifestují...

Co vidíš? Je to vážně mystické!

Ořechové cukroví

Další klasické cukroví...dnes jsem je slepila. Ne máslovým krémem, ale arašídovým máslem. Ořechová a semínková másla dnes už na trhu dobře seženete. I v DM drogerii mají celkem výběr od mandlového, tahini apod. až po zmíněné arašídové. Nebo si ořechové máslo vyrobte sami doma. Ve výkonném mixéru mixujete ořechy tak dlouho, dokud nevznikne jemné máslo. V některých případech je zapotřebí přidat trochu oleje, aby to šlo. U vlašáků například vůbec nic, jsou hodně olejnaté.....
Vánoce se pomalu blíží a my jsme dnes dostali poštou první přání s roztomilou chaloupkou na obrázku. Z takových obyčejností mám většinou největší radost, v nich je to opravdové kouzlo, atmosféra a duch Vánoc :) Tak to znám totiž z dětství. Posíláte taky přání poštou? Já se přiznávám, že ne. Ale jako malá holka jsem pravidelně předvyplňovala adresy a později i psala přání na takových 5 pohlednic. Zejména ty ladovské byly a stále jsou pro mě ty nejkouzelnější.


250g celozrnné pšeničné mouky
50g agávového sirupu
140g másla / ghí
160g vlašských ořechů (jemně namletých)
2 žloutky (nebo 1 celé vejce ;)

ořechové nebo semínkové máslo na slepení
rýžová mouka na poprášení

Ze surovin vypracujeme hladké těsto. Je hodně mastné a hůř se s ním pracuje, ale nepotřebujeme ho vyválet takže to není problém. Jinak se těsta dávají zatáhnout do lednice, aby se těsto nelepilo a při válení dotenka netrhalo... Těsto namačkáme do formiček a při 175°C upečeme. Trvá to kolem 15 minut, jen nechat lehce zezlátnout. Pár minut přetáhnete a je to hnědé ;) Slepujeme troškou ořechového másla a uložíme v chladu.

Dýňové smoothie

Dneska ráno trochu netradiční oranžové a velmi chutné smoothie. Sice s exotickým ovocem, ale díky tomu bez přislazování. Dýňové koření má zahřívací efekt, takže pokud nepoužijete ovoce přímo z lednice, můžete jít potom s klidem hned ven a nebude vám zima ;) Nebojte se dýně za syrova a zkuste také ;) Je to výživná a sytá dobrota! Použila jsem dýni určenou speciálně do sladkých pokrmů, ale vezměte klidně stejně dobré Hokkaidó.
Po novém roce budu nabízet přebytky z mého semínkaření a budou semena i této dýně, kdybyste měli zájem...



Na cca 1,75l smoothie: (5-6 porcí)

500g dýňové dužiny
3 přezrálé banány
2 kaki
asi 500ml rýžového mléka
1/2-1 lžička dýňového koření

Všechno společně rozmixujeme ve výkonném mixéru dohladka. Vypijeme čerstvé.

Ořechové rohlíčky

Letos mám nějakou chuť dělat trochu víc to klasické cukroví. V mém podání ale vždy s celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou moukou, bez bílého cukru a s kvalitním tukem (máslo/ghí/kokosový olej..). Takové  mám zásady. Když jsem viděla v obchodě Heru za 12,90 naskočila mi husí kůže! Co to je asi za tuk, když dostanete čtvrt kila za cenu pěti rohlíků..... No nic to jenom tak na zamyšlení, já mám Heru, Ramu a pod. za plasty (nadsázka, anebo ne?)


400g celozrnné pšeničné mouky
100g agávového sirupu
200g změklého másla
100g namletých ořechů
2 žloutky (nebo klidně 1 celé vejce, nic se nestane ;)
vanilkový extrakt
rýžová mouky na posypání

Ze surovin vypracujeme hladké vláčné těsto. Pokud se příliš lepí a trhá, dáme na chvilku zatáhnout do lednice. Vyválíme rohlíčky nebo naplníme formičky jako já. Mě totiž nejdou ručně  vytvarovat tak, aby byly pěkné a nerozpadly se :) a pečeme podle velikosti 10-20 minut při 175°C. Vyklápějí se úplně samy, ještě horké a vůbec se nelámou! Zasypávám rýžovou moukou.

Zeleninový "Eintopf" se seitanem

Nevím proč jsem si nějak špatně zafixovala, že seitan je z luštěniny. Není, je totiž z pšenice, resp. z pšeničné bílkoviny, lepku. Vím, hodně diskutovaná živina, já se jí však nevyhýbám, protože jsem přesvědčená, že lepek jako kvalitní rostlinnou bílkovinu potřebujeme. Pokud tedy nejsme přímo alergičtí. V podání seitanu jde o lehce stravitelnou a velmi výživnou záležitost. My jsme si ho doma velmi oblíbili do různých omáček a gulášů. Nejlepší chuťově je seitan speciál ;) Vyzkoušejte! Dá se vyrobit dokonce i doma, ale o tom zase jindy...


Do Eintopfu jsem zužitkovala různou zeleninu ze zahrady, ale použijte klidně i jinou ;)

3 cibule
sůl, pepř
olej / máslo / ghí
3 papriky (různých barev)
500g kapustiček
6 mrkví
1 středně velká žlutá cuketa
300g uvařených bílých fazolí (nebo kvalitní z plechovky;)
tymián / majoránka.....podle chuti nebo domácí vegetu
2l horké vody nebo zeleninového vývaru
ječná moka nebo hraška na zahuštění

Ve velkém hrnci orestujeme nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme a přidáme nakrájenou zeleninu. Promícháváme a chvilku restujeme. Zasypeme kořením a zalijeme vodou nebo vývarem. Uvaříme doměkka, zahustíme a přidáme fazole. Jídlo podáváme samotné nebo s kváskovým chlebem, posypané čerstvou petrželkou nebo celerovými lístky.