Klasický recept s obměnou surovin podle mého. Koláč je plný jablek, které doporučuju nakrájet na větší kostky, ať si je lépe vychutnáte. A těsto od nich taky tolik nezvlhne. Vyšší plech nebo pekáček taky dobrá volba. U nás se po něm začalo prášit ještě ve vlahém stavu ;)
2 hrnky celozrnné špaldové mouky
1/2-2/3 hrnku třtinového cukru
5 vajec
1 sáček prášku do pečiva s vinným kamenem
1 lžička mleté skořice
1 hrnek slunečnicového oleje
4 velká jablka
100g kvalitní čokolády
1 hrnek vlašských ořechů
ryžová mouka na "pocukrování"
V míse vyšleháme hladké těsto, do kterého potom zapracujeme jablka a nahrubo nasekané ořechy s čokoládou. Nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáče, pečeme asi 45 minut při 180°C.
Jedna dobrota z víkendu ;) Směs na karbanátky můžete využít na různé variace. Například jako kuličky, karbanátky, muffiny, nádivka nebo sekaná. A ta kaše? Naše brambory došly a ty z obchodu se mi teď hodně nelíbí. Není to poznat a tak se pak doma divím co se skrývá pod slupkou. Určitě je taky vhodná doba brambory na čas vysadit a počkat si nejlépe až na ty ranné letošní. Klouby a slinivka vám budou vděčné, protože jejich častá konzumace vede k bolestem kloubů a revmatismu a velmi mnoho jednoduchých škrobů se rychle přeměňuje na glukózu. Vyplavuje se hodně inzulínu a tělo se překyseluje. V jarních měsících přirozeně stoupá i obsah toxického solaninu, protože brambory začínají klíčit.
500g uvařené červené pšenice
300g uvařené cizrny
2 červené cibule
4 stroužky česneku
1 lžička ml. koriandru
1 lžička ml. římského kmínu
olivový olej
šťáva z 1/2 citrónu
4 lžíce hrozinek (bio, nesýřených)
2 lžíce chia semínek
batáty
sůl
tymián
klíčky, microgreens, pickles případně domácí hořčice
Suroviny z prvního odstavce (na karbanátky) promícháme rukama v velké míse nebo hrnci. Vyjma hrozinek a chia semínek. Projedeme párkrát tyčovým mixérem a nakonec vmícháme hrozinky a chia. Tvarujeme karbanátky nebo pro mě nejrychlejší napěchovat směs do vymazaných forem na muffiny. Můžete upéct v troubě při 180°C 30 minut, nebo smažit na oleji. To už nechám na vás.
Jako přílohu jsem udělala kaši ze sladkých brambor. Oloupeme a nakrájíme na malé kousky batáty. V osolené vodě s tymiánem uvaříme doměkka. Scedíme a rozmačkáme šťouchadlem.
K nedělní snídani opět něco dobrého ;) Dýně už mám poslední dvě, zato celkem obří. Plánuju ještě jeden, dva speciální dýňové recepty a pak si od nich dám do sezóny zase pokoj. I vám ;)
Žlutá a oranžová zelenina nebo ovoce nám v zimě dodává do těla hřejivý pocit sluníčka. V dýni, mrkvi, rakytníku, meruňkách apod. jsou speciální barviva, která v zimě naše tělo hodně potřebuje pro zdraví a odolnost. Ne nadarmo se říká, že je v nich uložena síla Slunce, a proto jsou třeba ta mrkev a dýně velmi vhodné v zimě a v době, kdy máme málo sluníčka...posilují obranyschopnost a zlepšují náladu.
Velké množství hořčíku ve smoothie dodávají banány, neloupané mandle, kakao a kakaové boby. Hořčík jak jistě víte, je minerál, který nám velmi chybí, a který dobře pomáhá při únavě. A to ať fyzické, tak i psychické. Máme ho v těle tak málo, všichni! Je to způsobeno konvenčním zemědělstvím, znehodnocováním půdy chemií...viz nedávný článek, který jsem sdílela na FB o srovnání obsahu vitamínů za posledních 20, 30 let. Já sama jsem měla třeba velké problémy v těhotenství s nedostatkem hořčíku, a dnes mi už snad každá kamarádka co je těhotná řekne, že bere magnézium. Pokud nechceme tedy skončit v budoucnu jen na doplňcích stravy, pěstujte si prosím svoje plodiny nebo ve městech podporujte svého farmáře. Dá se předpokládat, že bude hůř :( bohužel...
500g očištěné dýňové dužiny
2 banány
100g mandlí
2 lžíce chia
2 lžíce nepraženého kakaa
1/2-1 lžička mleté skořice nebo perníkového koření nebo dýňového koření
špetka soli
5-10 kakaových bobů (podle velikosti)
500ml rýžového mléka
Vše společně rozmixujeme ve výkonném mixéru a ihned podáváme. Toto smoothie je spíše vhodné jako smoothiebowl, je totiž hodně husté. V pohodě vám ale nahradí komplet snídani nebo svačinu!
Tradiční prosté jídlo. Samozřejmě ve vege variantě ;) Inspirováno dětským pořadem z ČT-D Draci v hrnci aneb pohanka a zelí všechny rozveselí!
1,2kg brambor
250g pohanky (kroupy)
2 cibule
2 tlusté stroužky česneku
1 lžička drceného kmínu
1 lžička majoránky
2 uzené tempehy
sůl, pepř
500g kysaného zelí
Oloupané a nakrájené brambory uvaříme doměkka v osolené vodě s kmínem. Pohanku uvaříme také v osolené vodě, ale s majoránkou ;) Na pánvi zpěníme nakrájené cibule, přidáme na kostičky nakrájený tempeh a společně osmažíme. Rozšťouchané brambory, pohanku a směs tempehu smícháme s kysaným zelím a utřeným česnekem. Natlačíme do vymazaného pekáče a dáme zapéct do vyhřáté trouby.
Nějak se mi nepodařilo je zvládnout na fašank (masopust), ale na Velikonoce se recept bude určitě hodit! Koblihy dělávala mamka, když jsem byla malá, a jak se mi dělaly boule za ušima :) Dnes si na to, že bych je mohla taky udělat, skoro nevzpomenu.
Odlehčit recept a zkusit to bezlepkově, přiznávám, že jsem se toho docela obávala. Navíc jsem snad ještě nedělala kynuté bezlepkové těsto. Pracuje se s ním trochu jinak, moc nelepí, ale taky nedrží při sobě. Udělat koblížky z vykynutého těsta nebyl vůbec problém a myslím, že dopadly skvěle. Nadýchané jako ty pšeničné ;)
Jinak určitě víte, že nejsme bezlekáři, ale často a ráda to střídám. Lepek, prostě lepí střeva a mysl těžkne. Sama to na sobě poznám tak, že jsem víc unavená a jakoby se točím v kruzích, nic se neposouvá, stagnuju...
250g kukuřičné mouky
250g pohankové mouky
100g másla
300ml rostlinného mléka
2 celá vejce
1/2 kostky droždí
3 lžíce třtinového cukru
špetka soli
citrónová kůra
1 lžíce rumu nebo domácího vanilkového extraktu
domácí džem nebo povidla
dostatek oleje na smažení
jemná rýžová mouka na "pocukrování"
Mléko mírně ohřejeme a rozmícháme v něm cukr a rozdrobené droždí. Rozpustíme i máslo. Ve větší misce vše promícháme s moukou, rozklepneme celá vejce, lehce přisolíme a ovoníme citrónovou kůrou a extraktem. Propracujeme dobře těsto. Nepracujeme na něm silou, naopak ho pomalu a důkladně rukou jakoby překládáme. Brzy začne držet tvar. Podsypeme a necháme v teple vykynout. Potom tvoříme koblihy, plněné nebo bez náplně. Zprudka osmažíme na vyšší (asi 3cm) vrstvě slunečnicového oleje z obou stran.
To máte tak, když jsou doma všude kytky. Ne až tak moc, ale docela dost. Mám v chalupě malá okna a tudíž i míň světla. A krutě málo místa pro kytky. Teda alespoň na můj vkus :) Všechny mám přes zimu nacpané u oken, někde i na zemi. Pěstuju jen ty co se mi osvědčily jako odolné a v sezóně můžou být venku. Spíš tedy ty, co v zimě odpočívají, sukulenty. A mezi nimi samozřejmě nechybí ani aloe. No a jak jsme teď víc doma, když hodně mrzne, a na kluky je doma málo prostoru :) ... nabořili mi do řady vyrovnaných aloí a vylámali se nějaké listy. Hned měnapadlo jak moc se to teď vlastně hodí! Mrzne až praští už nějaký den a z venku máme opravdu omrzlé vysušené tváře, doma topíme víc až jsme se dostali na hodně nízkou vlhkost 15%, mám vysušenou pleť, vlasy a kloubky na rukou.......takže samo se to nabídlo ihned k použití ;) Náhody prostě nejsou, jen mít oči otevřený!
Listy aloe jinak se záměrem zpracovávám koncem léta, kdy jsou nejkrásnější a nejmacatější ;) Dá se ale kdykoliv je potřeba během celého roku. Snad ne jen po zahnojení.
Vlasová kůra na suché a lámavé vlasy
Po umytí vlasů si uděláme zábal z aloe vera. Množství gelu
závisí na délce a hustotě vlasů, pro střední délku vlasů si
připravíme asi 100ml gelu. Co máte to máte, pokud je to málo vetřete alespoň do konečků ;) Pokrájený gel umixujeme a vmasírujeme do
vlasů. Zabalíme do čepice (já mám takovou na zábaly a hennu) a ručníku. Gel necháme asi půl hodiny
působit a potom opláchneme. Vlasy budou pevnější, a pokud to budete po čase opakovat účinek se ještě znásobí.
Hydratace pleti
List aloe rozřízneme podélně a přiložíme na umytou a dobře vyčištěnou pleť. Krouživými pohyby jakoby zapracováváme gel do pokožky. Masírujeme tak dlouho jak je nám to příjemné nebo dokud máme dost gelu. Necháme vpít a buď můžeme namazat pleťovým olejem, na noc, nebo lehce opláchnout a namazat, na den. Pozor někoho může aloe na pleti přes noc podráždit! Já mám hodně citlivou pleť ale nevadí mi, moje pleť ji doslova saje :)
Suchá popraskaná kůže
Nakrájené kousky gelu rozmístíme na postižené plochy a zabalíme bavlněnou látkou. Necháme působit co nejdéle. Pravidelně opakujeme a střídáme s vydatným promazáváním ideálně vazelínou na bázi rostlinného oleje a včelího vosku nebo měsíčkovou mastí.
Takže určitě vyzkoušejte a pokud si doma nepěstujete svoje aloe, máte rozhodně důvod to zkusit. Mít ji po ruce se mnohokrát vyplatí i létě na štípance a popáleniny nebo poškrábaná kolena ;) Hlavně hned nepoužívejte na léčení koupenou aloe z nějakého řetezce, přesaďte jí a dejte jí nějaký čas ať se pročistí od hnojiv. Až když vám začne dobře růst je to znamení, že je připravená vás léčit :)
Budhova miska je v základu velká miska nebo talíř plný nutričně hodnotného jídla, které uspokojí všechny smysly. Ještě přesněji je to miska s překypujícím množtvím jídla, připodobňující naduté břicho budhy :)
Je to hodně individuální z čeho a jak si kdo misku poskládá. Pro vyvážené jídlo ale nezapomeňte mít podíl od každého:
- zdravé proteiny (luštěniny)
- kvalitní sacharidy (obiloviny)
- zdravé tuky (oleje, semena, ořechy)
- vitamíny a minerály (ze správně upravené nebo syrové zeleniny, ale i ovoce)
- živé jídlo (bylinky, naťě, klíčky, pickles)
Hlavní přínos takového jídla? Pokud momentálně lačníte po něčem zdravém, chutném, energetickém... a dostanete na stůl tak barevné jídlo, které vypadá opravdu luxusně, s chutí všechno sníte! Jíme totiž prvně očima, a ty dokáže budha bowl pěkně podráždit ;) Pokud je miska poskládaná správně, jídlo vás zasytí a uspokojí na hodně dlouhou dobu. Je totiž smyslově velmi pestré ;)
Jednotlivé složky mísy by měly mít různou:
texturu:
- měkké, mazlavé (fazole, fallafel, avokado, banán,...)
- na skus (rýže, quinoa, pšenice, pohanka,...)
- křupavé (mrkev, semena, ořechy,...)
- křehké (brokolice na páře,...)
chuť:
- slaná
- sladká
- pálivá
- štiplavá
- hořká
barvu:
- červená
- oranžová
- žlutá
- zelená
- modrá
- fialová
Moje budha bowl:
- Falafel
250g suché cizrny
1 cibule
lžička mletého římského kmínu
lžička mořské soli
pepř
1 lžička koriandru
špetka chilli
šťáva z 1/2 citrónu
olivový olej
Cizrnu den předem namočíme (na 8-12h), pak scedíme, abychom se zbavili nadýmavých látek a v nové osolené vodě uvaříme doměkka. V misce smícháme s ostatním a rozmixujeme do hladké pasty, kterou dáme uležet, zatáhnout do lednice. Tvarujeme malé kuličky, které buď osmažíme na oleji, nebo pečeme v troubě při 200°C až 1 hodinu. Podle velikosti.
- Červená pšenice
Opět den předem namočíme, ale vaříme ve stejné vodě! Kvůli obsahu živin.
- Restované žampionové čtvrtinky
Na troše oleje restujeme čtvrtky žampionů, posypané bylinkovou solí a pepřem. Bez pokličky a jen do mírného zhědnutí hub. Chvíli.
- Napařovaná: brokolice, mrkev a kukuřice z mrazáku
Je to vlastně náhrada pařáčku, i když do vody se asi vypustí víc barviv aj. než nad párou.
- Čerstvé listy: bazalka, polníček, petrželka
- Čerstvé mungo klíčky
- Tepelně neupravovaná zelenina: paprika, rajčata a červená cibule
- Ochucovadlo, omáčka (vegan jogurt s česnekem, pepřem a bylinkovou solí)
- Sezamová semínka a harrisa na ozdobu a doladění chuti