Hrníčková jablečno-ořechová buchta s čokoládou

Klasický recept s obměnou surovin podle mého. Koláč je plný jablek, které doporučuju nakrájet na větší kostky, ať si je lépe vychutnáte. A těsto od nich taky tolik nezvlhne. Vyšší plech nebo pekáček taky dobrá volba. U nás se po něm začalo prášit ještě ve vlahém stavu ;)


2 hrnky celozrnné špaldové mouky
1/2-2/3 hrnku třtinového cukru
5 vajec
1 sáček prášku do pečiva s vinným kamenem
1 lžička mleté skořice
1 hrnek slunečnicového oleje

4 velká jablka
100g kvalitní čokolády
1 hrnek vlašských ořechů 

ryžová mouka na "pocukrování"

V míse vyšleháme hladké těsto, do kterého potom zapracujeme jablka a nahrubo nasekané ořechy s čokoládou. Nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáče, pečeme asi 45 minut při 180°C.

Pečené karbanátky z červené pšenice a cizrny s batátovou tymiánovou kaší

Jedna dobrota z víkendu ;) Směs na karbanátky můžete využít na různé variace. Například jako kuličky, karbanátky, muffiny, nádivka nebo sekaná. A ta kaše? Naše brambory došly a ty z obchodu se mi teď hodně nelíbí. Není to poznat a tak se pak doma divím co se skrývá pod slupkou. Určitě je taky vhodná doba brambory na čas vysadit a počkat si nejlépe až na ty ranné letošní. Klouby a slinivka vám budou vděčné, protože jejich častá konzumace vede k bolestem kloubů a revmatismu a velmi mnoho jednoduchých škrobů se rychle přeměňuje na glukózu. Vyplavuje se hodně inzulínu a tělo se překyseluje. V jarních měsících přirozeně stoupá i obsah toxického solaninu, protože brambory začínají klíčit.


500g uvařené červené pšenice
300g uvařené cizrny
2 červené cibule
4 stroužky česneku
1 lžička ml. koriandru
1 lžička ml. římského kmínu
olivový olej
šťáva z 1/2 citrónu
4 lžíce hrozinek (bio, nesýřených)
2 lžíce chia semínek

batáty
sůl
tymián

klíčky, microgreens, pickles případně domácí hořčice

Suroviny z prvního odstavce (na karbanátky) promícháme rukama v velké míse nebo hrnci. Vyjma hrozinek a chia semínek. Projedeme párkrát tyčovým mixérem a nakonec vmícháme hrozinky a chia. Tvarujeme karbanátky nebo pro mě nejrychlejší  napěchovat směs do vymazaných forem na muffiny. Můžete upéct v troubě  při 180°C 30 minut, nebo smažit na oleji. To už nechám na vás.
Jako přílohu jsem udělala kaši ze sladkých brambor. Oloupeme a nakrájíme na malé kousky batáty. V osolené vodě s tymiánem uvaříme doměkka. Scedíme a rozmačkáme šťouchadlem.

Hořčíkem nabité dýňové smoothie

K nedělní snídani opět něco dobrého ;) Dýně už mám poslední dvě, zato celkem obří. Plánuju ještě jeden, dva speciální dýňové recepty a pak si od nich dám do sezóny zase pokoj. I vám ;)
Žlutá a oranžová zelenina nebo ovoce nám v zimě dodává do těla hřejivý pocit sluníčka. V dýni, mrkvi, rakytníku, meruňkách apod. jsou speciální barviva, která v zimě naše tělo hodně potřebuje pro zdraví a odolnost. Ne nadarmo se říká, že je v nich uložena síla Slunce, a proto jsou třeba ta mrkev a dýně velmi vhodné v zimě a v době, kdy máme málo sluníčka...posilují obranyschopnost a zlepšují náladu.
Velké množství hořčíku ve smoothie dodávají banány, neloupané mandle, kakao a kakaové boby. Hořčík jak jistě víte, je minerál, který nám velmi chybí, a který dobře pomáhá při únavě. A to ať fyzické, tak i psychické. Máme ho v těle tak málo, všichni! Je to způsobeno konvenčním zemědělstvím, znehodnocováním půdy chemií...viz nedávný článek, který jsem sdílela na FB o srovnání obsahu vitamínů za posledních 20, 30 let. Já sama jsem měla třeba velké problémy v těhotenství s nedostatkem hořčíku, a dnes mi už snad každá kamarádka co je těhotná řekne, že bere magnézium. Pokud nechceme tedy skončit v budoucnu jen na doplňcích stravy, pěstujte si prosím svoje plodiny nebo ve městech podporujte svého farmáře. Dá se předpokládat, že bude hůř :( bohužel...


500g očištěné dýňové dužiny
2 banány
100g mandlí
2 lžíce chia
2 lžíce nepraženého kakaa
1/2-1 lžička mleté skořice nebo perníkového koření nebo dýňového koření
špetka soli
5-10 kakaových bobů (podle velikosti)
500ml rýžového mléka

Vše společně rozmixujeme ve výkonném mixéru a ihned podáváme. Toto smoothie je spíše vhodné jako smoothiebowl, je totiž hodně husté. V pohodě vám ale nahradí komplet snídani nebo svačinu!

Valašský kontrabáš s kysaným zelím

Tradiční prosté jídlo. Samozřejmě ve vege variantě ;) Inspirováno dětským pořadem z ČT-D Draci v hrnci aneb pohanka a zelí všechny rozveselí!


1,2kg brambor
250g pohanky (kroupy)
2 cibule
2 tlusté stroužky česneku
1 lžička drceného kmínu
1 lžička majoránky
2 uzené tempehy
sůl, pepř
500g kysaného zelí

Oloupané a nakrájené brambory uvaříme doměkka v osolené vodě s kmínem. Pohanku uvaříme také v osolené vodě, ale s majoránkou ;) Na pánvi zpěníme nakrájené cibule, přidáme na kostičky nakrájený tempeh a společně osmažíme. Rozšťouchané brambory, pohanku a směs tempehu smícháme s kysaným zelím a utřeným česnekem. Natlačíme do vymazaného pekáče a dáme zapéct do vyhřáté trouby.

Sváteční bezlepkové koblihy

Nějak se mi nepodařilo je zvládnout na fašank (masopust), ale na Velikonoce se recept bude určitě hodit! Koblihy dělávala mamka, když jsem byla malá, a jak se mi dělaly boule za ušima :) Dnes si na to, že bych je mohla taky udělat, skoro nevzpomenu.
Odlehčit recept a zkusit to bezlepkově, přiznávám, že jsem se toho docela obávala. Navíc jsem snad ještě nedělala kynuté bezlepkové těsto. Pracuje se s ním trochu jinak, moc nelepí, ale taky nedrží při sobě. Udělat koblížky z vykynutého těsta nebyl vůbec problém a myslím, že dopadly skvěle. Nadýchané jako ty pšeničné ;)
Jinak určitě víte, že nejsme bezlekáři, ale často a ráda to střídám. Lepek, prostě lepí střeva a mysl těžkne. Sama to na sobě poznám tak, že jsem víc unavená a jakoby se točím v kruzích, nic se neposouvá, stagnuju...


250g kukuřičné mouky
250g pohankové mouky
100g másla
300ml rostlinného mléka
2 celá vejce
1/2 kostky droždí
3 lžíce třtinového cukru
špetka soli
citrónová kůra
1 lžíce rumu nebo domácího vanilkového extraktu
domácí džem nebo povidla

dostatek oleje na smažení
jemná rýžová mouka na "pocukrování"

Mléko mírně ohřejeme a rozmícháme v něm cukr a rozdrobené droždí. Rozpustíme i máslo. Ve větší misce vše promícháme s moukou, rozklepneme celá vejce, lehce přisolíme a ovoníme citrónovou kůrou a extraktem. Propracujeme dobře těsto. Nepracujeme na něm silou, naopak ho pomalu a důkladně rukou jakoby překládáme. Brzy začne držet tvar. Podsypeme a necháme v teple vykynout. Potom tvoříme koblihy, plněné nebo bez náplně. Zprudka osmažíme na vyšší (asi 3cm) vrstvě slunečnicového oleje z obou stran.

Domácí hydratační kůra z aloe vera

To máte tak, když jsou doma všude kytky. Ne až tak moc, ale docela dost. Mám v chalupě malá okna a tudíž i míň světla. A krutě málo místa pro kytky. Teda alespoň na můj vkus :) Všechny mám přes zimu nacpané u oken, někde i na zemi. Pěstuju jen ty co se mi osvědčily jako odolné a v sezóně můžou být venku. Spíš tedy ty, co v zimě odpočívají, sukulenty. A mezi nimi samozřejmě nechybí ani aloe. No a jak jsme teď víc doma, když hodně mrzne, a na kluky je doma málo prostoru :) ... nabořili mi do řady vyrovnaných aloí a vylámali se nějaké listy. Hned měnapadlo jak moc se to teď vlastně hodí! Mrzne až praští už nějaký den a z venku máme opravdu omrzlé vysušené tváře, doma topíme víc až jsme se dostali na hodně nízkou vlhkost 15%, mám vysušenou pleť, vlasy a kloubky na rukou.......takže samo se to nabídlo ihned k použití ;) Náhody prostě nejsou, jen mít oči otevřený!


Listy aloe jinak se záměrem zpracovávám koncem léta, kdy jsou nejkrásnější a nejmacatější ;) Dá se ale kdykoliv je potřeba během celého roku. Snad ne jen po zahnojení.

Vlasová kůra na suché a lámavé vlasy

Po umytí vlasů si uděláme zábal z aloe vera. Množství gelu závisí na délce a hustotě vlasů, pro střední délku vlasů si připravíme asi 100ml gelu. Co máte to máte, pokud je to málo vetřete alespoň do konečků ;) Pokrájený gel umixujeme a vmasírujeme do vlasů. Zabalíme do čepice (já mám takovou na zábaly a hennu) a ručníku. Gel necháme asi půl hodiny působit a potom opláchneme. Vlasy budou pevnější, a pokud to budete po čase opakovat účinek se ještě znásobí.

Hydratace pleti

List aloe rozřízneme podélně a přiložíme na umytou a dobře vyčištěnou pleť. Krouživými pohyby jakoby zapracováváme gel do pokožky. Masírujeme tak dlouho jak je nám to příjemné nebo dokud máme dost gelu. Necháme vpít a buď můžeme namazat pleťovým olejem, na noc, nebo lehce opláchnout a namazat, na den. Pozor někoho může aloe na pleti přes noc podráždit! Já mám hodně citlivou pleť ale nevadí mi, moje pleť ji doslova saje :)

Suchá popraskaná kůže

Nakrájené kousky gelu rozmístíme na postižené plochy a zabalíme bavlněnou látkou. Necháme působit co nejdéle. Pravidelně opakujeme a střídáme s vydatným promazáváním ideálně vazelínou na bázi rostlinného oleje a včelího vosku nebo měsíčkovou mastí.

Takže určitě vyzkoušejte a pokud si doma nepěstujete svoje aloe, máte rozhodně důvod to zkusit. Mít ji po ruce se mnohokrát vyplatí i létě na štípance a popáleniny nebo poškrábaná kolena ;) Hlavně hned nepoužívejte na léčení koupenou aloe z nějakého řetezce, přesaďte jí a dejte jí nějaký čas ať se pročistí od hnojiv. Až když vám začne dobře růst je to znamení, že je připravená vás léčit :)

Falafel budha bowl (bliss bowl ;)

Budhova miska je v základu velká miska nebo talíř plný nutričně hodnotného jídla, které uspokojí všechny smysly. Ještě přesněji je to miska s překypujícím množtvím jídla, připodobňující naduté břicho budhy :)
Je to hodně individuální z čeho a jak si kdo misku poskládá.  Pro vyvážené jídlo ale nezapomeňte mít podíl od každého:
- zdravé proteiny (luštěniny)
- kvalitní sacharidy (obiloviny)
- zdravé tuky (oleje, semena, ořechy)
- vitamíny a minerály (ze správně upravené nebo syrové zeleniny, ale i ovoce)
- živé jídlo (bylinky, naťě, klíčky, pickles)


Hlavní přínos takového jídla? Pokud momentálně lačníte po něčem zdravém, chutném, energetickém... a dostanete na stůl tak barevné jídlo, které vypadá opravdu luxusně, s chutí všechno sníte! Jíme totiž prvně očima, a ty dokáže budha bowl pěkně podráždit ;) Pokud je miska poskládaná správně, jídlo vás zasytí a uspokojí na hodně dlouhou dobu. Je totiž smyslově velmi pestré ;)

Jednotlivé složky mísy by měly mít různou:

texturu:
- měkké, mazlavé (fazole, fallafel, avokado, banán,...)
- na skus (rýže, quinoa, pšenice, pohanka,...)
- křupavé (mrkev, semena, ořechy,...)
- křehké (brokolice na páře,...)

chuť: 
- slaná
- sladká
- pálivá
- štiplavá
- hořká

barvu:
- červená
- oranžová
- žlutá
- zelená
- modrá
- fialová


Moje budha bowl:

- Falafel

   250g suché cizrny
   1 cibule
   lžička mletého římského kmínu
   lžička mořské soli
   pepř
   1 lžička koriandru
   špetka chilli
   šťáva z 1/2 citrónu
   olivový olej

  Cizrnu den předem namočíme (na 8-12h), pak scedíme, abychom se zbavili nadýmavých látek a v nové osolené vodě uvaříme doměkka. V misce smícháme s ostatním a rozmixujeme do hladké pasty, kterou dáme uležet, zatáhnout do lednice. Tvarujeme malé kuličky, které buď osmažíme na oleji, nebo pečeme v troubě při 200°C až 1 hodinu. Podle velikosti.

- Červená pšenice

  Opět den předem namočíme, ale vaříme ve stejné vodě! Kvůli obsahu živin.

- Restované žampionové čtvrtinky

  Na troše oleje restujeme čtvrtky žampionů, posypané bylinkovou solí a pepřem. Bez pokličky a jen do mírného zhědnutí hub. Chvíli.

- Napařovaná: brokolice, mrkev a kukuřice z mrazáku

  Je to vlastně náhrada pařáčku, i když do vody se asi vypustí víc barviv aj. než nad párou.

- Čerstvé listy: bazalka, polníček, petrželka

- Čerstvé mungo klíčky

- Tepelně neupravovaná zelenina: paprika, rajčata a červená cibule

- Ochucovadlo, omáčka (vegan jogurt s česnekem, pepřem a bylinkovou solí)

- Sezamová semínka a harrisa na ozdobu a doladění chuti