Pracny - medvědí pracky

Tak konečně jsem taky začala s cukrovím. Letos později, ale přece. Nijak zvlášť to nevadí, dělávám cukroví jen trochu a často ho většinu do Vánoc sníme. Pak to jistí různé raw kuličky a sušenky ;) štrůdl apod. Nijak se neomezujeme, naopak děláme si hezký Advent, protože jak svátky pominou nikdo to už nechce jíst. No žejo!
Pracny jsou tradiční a já je miluju. Pár let jsem je teď nepekla a byla to chyba ;) Když k tomu máte při práci v rukách prastaré formičky, které používala už vaše prababička, nemá to chybu! Recept je také spíš tradiční, rodinný, jenom zásadně nepoužívám bílý cukr. A cukr moučku nahrazuju strouhaným kokosem nebo rýžovou moukou...pro tu sváteční atmosféru.


500g hladké špaldové mouky
250g vlašských ořechů (najemno nasekaných)
250g másla nebo ghí
200g třtinového cukru nebo max. 100g agávového sirupu
1 sáček prášku do pečiva bez fosfátů
1 vejce
1 lžička kvalitního perníkového koření (postup na domácí nejdete zde ;)
30g kvalitního kakaa

Ze všech surovin vypracujeme těsto. Bude díky množství ořechů trochu drolivé, ale přesto se dá zpracovat do bochníku. Necháme do druhého dne uležet v lednici. Těstem plníme formičky na pracny asi jen ze 2/3, protože trochu ještě vyběhnou. Pečeme při 175°C asi 20 minut, záleží na tvaru a velikosti formiček. Když přetahnete vhodnou dobu pečení můžou zhořknout nebo se připálit. S menšími formičkami bych volila raději péct při 150°C. Po zchladnutí vyklopíme a posypeme moučkou nebo kokosem.

Domácí tekuté mýdlo a jar 2v1

Tuším, že část z vás, která shlédla videa "V Sama doma", hledáte na blogu návod na výrobu tekutého mýdla, jaru. Dosud tam nebyl, tak přidávám ;) V tomto případě jsem ladila, právě na popud vysílání. Už asi před dvěma roky jsem tekuté mýdlo zkoušela, ale nebylo to ono... všude na internetu totiž psali jen nastrouhat mýdlo a smíchat s horkou vodou. To je s prominutím tekutá břečka, které spotřebujete opravdu strašně velké množství, i když nechcete. Protože s tím nejde mýt!
Vyladila jsem to sodou a to jak tou jedlou, tak i tou na praní. Jedna víc odmašťuje, druhá zase více změkčuje vodu a umí mýdlový roztok zemulgovat, což je super a žádoucí.
Říkáte si možná co na tom, proč to dělat? Tekutá mýdla obsahují chemické saponáty, umělé vůně atd. Také jsem vyčetla, že jsou společně s jarem kyselé povahy, tedy pH, a to nám nesvědčí i ze zdravotního hlediska. Zajímavý odkaz o tom třeba zde. Je také spousta lidí, kteří vyhledávají kvalitní olivová i tekutá mýdla pro své problémy s pokožkou. Zkrátka ty tekutá mýdla a jary, která jsou šetrná k nám i k přírodě,  jsou o dost dražší a je jich i poněkud menší výběr. Alternativně používám jar FeelEco (mají v DM), který slouží i k omývání ovoce a zeleniny pěstované konvenčními postupy.


100g olivového mýdla
25g jedlé sody
25g sody na praní
1 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
1l vody
10 kapek esenciálního oleje citron, grep, bergamot, levandule....

Mýdlo nastrouháme najemno a vložíme do hrnce spolu se sodami, olejem a vodou. Přivedeme k varu, dobře promícháváme a odstavíme. Necháme zchladnout, přidáme esenciální olej a důkladně rozmixujeme, tedy pokud chceme dát mýdlo do nádobky s pumpičkou. Aby se to dobře natáhlo ;) jinak stačí rozkvedlat.

Dýňové lívance

Udělala jsem zase várku dýňového pyré. Zapomenutá dýně venku trochu omrzla, tak hned šla...

Přebytek pyré se dá v zavařovačce do lednice, a pokud víte, že ho do tří dnů nespotřebujete, tak raději rovnou na mrazák!
Z pyré je dobrá přesnídávka pro prcky, dá se s ním zahušťovat nebo udělat omáčka, použít na kaši nebo do těsta... Návod na výrobu dobrého pyré najdete v tomto receptu. Přidala jsem tam i fotopostup ;)


U nás se dělal už klasicky dvojnásobek :)

250g celozrnné špaldové mouky
2 lžíce třtinového cukru
1/2 sáčku prášku do pečiva bez fosfátů
1-2 lžičky dýňového koření
špetka soli
175g dýňového pyré
100ml rýžové smetany
200ml rýžového mléka
2 vejce

olej na smažení
domácí ostružinová marmeláda, oříšky nebo semínka

V míse smícháme všechny suché suroviny. V jiné nádobě prošleháme pyré, smetanu, mléko a vejce, a vmícháme do sypké směsi. Dobře promícháme a smažíme malé lívanečky, na velmi mírném ohni. Dozlatova a na malém množství oleje.

Domácí (DIY) čistící prostředky - SAMA DOMA - ČT

Tak tohle byla pro mě osobně velká výzva!
Přestože poslední rok se často setkávám s radou nebo doporučením, že bych měla zkusit i něco natočit, odolávám. Necítím se na to, něco touto formou předávat. Nejsem žádný přirozený řečník. Mnohem raději píšu a fotím. Pak mi ale najednou, po tom roce nahlodávání a odolávání s videem, přistane v mailu pozvání do živého vysílání České televize! No panejo teda, říkala jsem si, tak tohle se neodmítá a nějak to musím zvládnout... ;)

První vstup: 
- domácí tekuté mýdlo / jar
- octový čistič



Druhý vstup:
- prášek / tablety do myčky, i k čištění odtoků, WC...


Aromaterapeutické a synergické směsi esenciálních olejů

- univerzální na úklid: (antidepresivní ;)
  5 kapek bergamot
  10 kapek levandule
  5 kapek skořice
  10 kapek citrón
  10 kapek citronella

- vánoční směs 1:
  4 kapky borovice
  4 kapky mandarinka
  1 kapka skořice

- vánoční směs 2:
  4 kapky mandarinka
  1 kapka geránium
  1 kapka skořice

Medový sirup proti kašli z černé ředkve

Loni jsem dávala na blog touto dobou medový sirup z cibule. Letos zkoumám další možnosti a co s úrodou černé ředkve. Ne, nejsme nemocní jenom se posilujeme a připravujeme na zimu ;) Dočetla jsem se, že sirup z ředkve je stejně, ne-li i více účinný oproti cibulovým a bylinkovým sirupům.
Černá ředkev obsahuje velmi mnoho vitamínů a důležitých minerálů, i když na to nevypadá. Za syrova dokonce mnohem více vitamínu C než je v citrónech! Je opravdu velmi prospěšná pro naše játra, a proto se používá také k detoxikačním kůrám.


Ředkev dobře umyjeme a nastrouháme, přidáme med, promícháme a přiklopené necháme do druhého dne pustit šťávu. Scedíme a užíváme. Nejúčinnější je sirup čerstvý, nevyprchalý!

Proti kašli užíváme třikrát denně: 2 lžičky dospělí, 1 lžičku děti.
Pro posílení imunity denně: 1 lžička dospělí, 1/2 lžičky děti.

Čerstvá neoslazená šťáva z černé ředkve je doporučována pro posílení funkce jater, žlučníku a celkově trávicí soustavy. Tak šup s ní do odšťavňovače!

Arašídové kuličky s chia a klikvou

Malý předadventní pokus.
Různé kuličky mixované z ořechů a sušeného ovoce nikdy nezklamou. Ať vás přepadne mlsná nebo nečekaná návštěva. Já jsem dnes měla velkou chuť na arašídové máslo ;)


Na 25 kuliček:

120g jemně mletých ovesných vloček
240g arašídového másla/krému (1 sklenička z DM drogerie)
4 lžíce medu
1 lžička mleté skořice
2 lžíce chia semínek
50g sušených brusinek (klikva velkoplodá ;)

Na obalení:
strouhaný kokos
nastrouhaná kůra z bio limetky

Všechny přísady společně rozmixujeme do jednolité hmoty. Díky máslu z arašídů je to hodně mazlavé a budeme muset zpracovat do pevného bochánku ručně. Potom v dlani vyválíme malé kuličky, které obalíme ve směsi z kůry limetky a kokosu. Nejlépe chutnají vychlazené.

Žampiónový tofu krém k těstovinám

Velmi rychle připravené dobré jídlo. I když teda těstoviny jsou u nás vždycky taková z nouze ctnost ;)


500g žampionů
sůl, pepř
slunečnicový olej
300ml rostlinného mléka
200g tofu natural
1/2 citrónu na šťávu
1 stroužek česneku
čerstvá hladkolistá petrželka
sýr nebo kešuparmazán (kešu, lahůdkové droždí, sůl)

Žampiony orestujeme na oleji, osolíme a opepříme. Pak zalijeme rostlinným mlékem a vložíme najemno nastrouhané tofu a česnek. Necháme společně provařit a romixujeme na krém. Podáváme s těstovinami, pokapané citrónovou šťávou a s lístky čerstvé petrželky. Sypeme sýrem nebo kešuparmazánem. Mňamka!