Tvarohový koláč s rebarborou

Tento koláč můžete zkusit s jakýmkoliv ovocem, které máte zrovna po ruce. A vždycky bude dobrý!


250g celozrnné špaldové mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva bez fosfátů
100g třtinového cukru
170g másla nebo ghí
1 vejce

Ze surovin vypracujeme hladké těsto, které moc nelepí. Konzistenci upravíme moukou nebo mlékem. Do olejem nebo máslem vymazané koláčové formy těsto rozválíme a  vtlačíme. Nezapomeneme vytvořit vyšší okraje. Dno propícháme vidličkou a dáme péci při 180°C asi 15 minut. Pak vlijeme náplň:

500g kvalitního tučného tvarohu
4 vejce
kůra z 1/2 citronu
100g třtinového cukru
vanilkový extrakt
asi 500g rebarbory

Vše smícháme v misce a rozetřeme na korpus a poklademe oloupanou a nakrájenou rebarborou. Pečeme dalších 25 minut.

Tofu knedlíčky s rebarborovým rozvarem

Mňam! Kluci měli opět boule za ušima :) A já radost, že jim chutná. Sčesávají jahody takovou rychlostí, že se nic nedonese domů. Já měla asi dvě a trochu na tomto jídle :) Pravda ale je, že naše jahodníky už plodí mizerně a brzy se chystáme k přesazování šlahounů na nové stanoviště. V kombinaci s rebarborou jsou jahody jasná volba. A tak vznikla moje tak trochu alternace k tvarohovým knedlíčkům, ale vegan to není! Stále a ráda využívám hojnosti domácích vajec :) Jeden tvarorohový recept přesto ještě chystám! Sezóna ovoce je u nás vždy doprovázena častější konzumací kvalitního kefíru a bílého jogurtu... Léto už je prostě tady!!! Užívejte!


250g celozrnné špaldové mouky
200g tofu natural (nastrouhaného)
50g ghí
2 domácí vejce
agávový sirup
špetka soli

V míse vypracujeme ze surovin těsto takové konzistence, aby šly uválet malé kuličky. Případně si pomůžeme přidáním trošky vody/mléka nebo naopak mouky. Namočenýma rukama tvoříme kuličky, které vkládáme do vroucí vody. Když po pár minutách vyplavou, vyjmeme je a obalíme ve směsi:

1 lžíce kokosového oleje
4 lžíce jemně mletých ovesných vloček
2 lžíce kokosového cukru

Rozvar z rebarbory si přpravíme tak, že do kastrolku vložíme oloupanou nakrájenou rebarboru, koření a sirup, a podlijeme čajem. Vše svaříme, pak vyndáme koření. Ingredience na rozvar:

asi 500g rebarborových stopek
agávový sirup podle své chuti
4 hřebíčky
1 badyán
špetka mleté skořice
čerstvě nastrouhaná kůra z omytého bio citronu
hrnek ibiškového čaje na podlévání (ten dávám kvůli barvě ;) jelikož se červené stonkou loupou je pak barva mdlá...a mě zrovna zbyl....stejně jsem si vždycky říkala zvlášť u receptů ze zahraničí, že to snad neloupou, a to se má! že to mají s rebarborou tak růžové...anebo mají v cizině jiný druh reveně ;)

Mrkvové placičky s brambory a rukolovým jogurtem

Zahrada je teď náš letní dům...

Rychlý a chutný recept pro věčně nestíhající nejen zahradníky ;)


500g mrkve
100g celozrnné špaldové mouky
200g marinovaného tofu
4-5 domácích vajec
1 lžička provensálských bylinek
1 lžička curry
himalájská sůl
čerstvě namletý pepř

olej na smažení

brambory
bílý jogurt
rukola

Mrkve a tofu nastrouháme, smícháme s moukou, vejci a kořením. Těsto je konzistencí podobné jako na bramboráky a placičky také smažíme stejným způsobem, z obou stran. Podáváme se salátem, vařené brambory a jogurt s bylinkami.

Špenátové smoothie

Sklizeň špenátu u mě vrcholí! Jde už pomalu, ale jistě na květ. Část jako vždy nechávám na semínka ;)
Jinak dávám ho ted snad do všeho :) Po vydatných deštích se nám krásně zazelenala zahrada, a tak pěju teď ódy na denně čerstvé zelené smoothie :)
Z velikého množství druhů listů, bylin, salátů apod. vykouzlíte každý den jinou variaci smoothie.

A ještě pár rad k pití smoothie obecně ;)


1. používat kvalitní filtrovanou vodu nebo vodu pramenitou, ze studánky apod.
2. pijeme větší množství, asi 500ml, místo jídla
3. nekombinujeme s jídlem, ani nepoužíváme smoothie jako nápoj k jídlu! je samo o sobě jídlem
4. s pitím nespěcháme, převalujeme v ústech, ochutnáváme smysly (jo to kvůli lepšímu strávení)
5. nekombinujeme ovoce a zeleninu (prý kvůli těžkému strávení a nadýmání, u sebe jsem nikdy nepozorovala a zimní smoothie kombo řepa-mrkev-jablka piju ráda ;)
6. smoothie ihned konzumujeme a neskladujeme ani v lednici!!! podléhá rychlé oxidaci, mění se rychle jeho barva i konzistence, aktivní výživné složky se vytrácejí...


Základ každého zeleného smoothie může být:


banány
rostlinné mléko nebo kvalitní voda
zelené lupení (čím víc tím líp ;)
ořechy nebo semínka (chia, vločky, slunečnicová, kešu, konopná....)
koření nebo prášky ze superpotravin (spirulina, maca, kakao, kopřivový prášek...)

Moje špenátové smoothie ;)


2 banány
miska čerstvého špenátu
2 lžíce chia
hrstka mandlí
rýžové mléko

Suroviny v mixéru dolijeme mlékem, aby byly ponořené a rozmixujeme dohladka.

Ředkvičkový salát s vejcem a řeřichou

Sklízím ředkvičky a protrhávám saláty (vysévám je totiž do řádku ;)
Slepičky celé jaro nesou stále jako divé!
A tak vznikl tento skvělý salát :)
Už to zase propuklo, období hojnosti a vlastního zdravého jídla!


asi miska očištěných ředkviček (2 svazky?)
4 domácí vejce uvařená natvrdo
miska salátu (já použila ten "baby" z protrhání)
250g bílého jogurtu nebo sojového jogurtu
1 lžíce dijonské hořčice
sůl, pepř
řeřicha (výhonky nebo klíčky ;)
Jako jedlou ozdobu jsem použila: poupata pažitky a květy medvědího česneku.

Ředkvičky umyjeme a rozkrájíme na čtvrt měsíčky. Opláchnutý salát vložíme do mísy k ředkvičkám a rozdrobíme na ně vejce. Osolíme opepříme a zalijeme jogurtem s hořčicí. Dozdobíme jedlými květy a čerstvou řeřichou. S kvalitním pečivem je to jídlo jedna báseň :)

hlavní suroviny: ředkvičky - klasika, zlatá a rampouch...vzadu protrhaný salát

Krtkův dort

Narozeninový pro syna! Je to k nevíře, ale mladšímu už je pět :) Co se ale nemění jsou jeho chutě. Je dost na sladké a čokoládový dort si přeje pokaždé ;) Inspirovala a zachránila mě Janina z Cukrfree před pár dny. I když recept jsem si udělala jiný, neměla jsem původně vůbec představu jaký dort tomu klukovi udělám...


250g celozrnné špaldové mouky
50ml agávového sirupu
250ml rostlinného mléka
50ml slunečnicového oleje
5 lžic kakaa
1 lžíce Caro 
špetka soli
1 sáček prášku do pečiva s vinným kamenem
3 domácí vejce ;)
máslo nebo kokosový olej na vymazání formy

Náplň:
3 banány/jahody
500 ml šlehačky na šlehání
jemný třtinový cukr nebo xylit, příp. sirup
hořká čokoláda (trošku k nastrouhání)
Nebo: 
1 plechovka kokosového mléka
jemný třtinový cukr nebo xylit, příp. sirup
hořká čokoláda (trošku k nastrouhání)


Z vajec oddělíme bílky a vyšleháme sníh. Ostatní suroviny smícháme v robotu postupně jak se dělává (žloutky s cukrem, olej, mléko...mouka) a nakonec lehce (ručně) vmícháme sníh z bílků. Nalijeme do vymazané dortové formy a pečeme při 180°C asi 30 minut.
Po obvodu vychladlého korpusu vyřízneme kruh asi 2cm od okraje a vnitřek vydlabeme do tvaru mísy. Na dno dáme nakrájené ovoce (banány, jahody..) a na něj navrstvíme krém:

Ušleháme si šlehačku se sladidlem a na závěr vmícháme nastrouhanou čokoládu. Nebo na krém z kokosového mléka musíme mít dobře vychlazené ztuhlé kokosové mléko. Pokud se mi nedaří ho vyšlehat a je stále tekuté, tak ho průběžně dávám do mrazáku a nakonec se to vždy podaří.
Navrstvíme na korpus s ovocem, zahladíme a zasypeme rozdrobeným vnitřkem korpusu. Lehce přimáčkneme a dáme uležet do lednice.
  

Neunerlei Kräutersuppe

Tradiční německá polévka z devíti jarních bylin, nejčastěji připravovaná na Zelený čtvrtek. Původně však její historie sahá až do dob pohanských a oslav jarní rovnodennosti. Velikonoce jsou už za námi, ale ochlazení s deštěm prospělo všem zeleným natím a výhonkům! A tak jsem dopoledne na procházce s dětmi nasbírala co se našlo :) Od každé jedlé bylinky trochu, více než devět, ale to nevadí.


miska devíti druhů divokých bylin
1-2 cibule
1 pórek nebo miska brambor/mrkve ...
máslo nebo ghí
mouka (s oblibou zahušťuju ječnou moukou ;)
zeleninový vývar nebo horká voda
alpská sůl
čerstvě namletý pepř
muškátový oříšek (špetka)

Druhy nahořklé (pampeliška, čekanka, jitrocel, listy česnáčku) a chuťově výrazné (popenec, řebříček, šťovík, šťavel) dáváme méně. Bylinky a natě umyjeme, odstraníme stopky a jemně nakrájíme keramickým nožem.

Na ghí osmahneme nakrájenou cibuli a zaprášíme moukou, kterou pak lehce osmažíme - jíška. Vhodíme nakrájený pórek nebo brambory, přidáme nasekané byliny, zalijeme vývarem a necháme chvilku povařit. Dochutíme solí a kořením a rozmixujeme. Podáváme ozdobené dalšími jedlými lístky nebo květy, můžeme si připravit také chlebové krutony ;)

Chceme-li být opravdu tradiční, druhů v polévce bude přesně devět. Podle křesťanské tradice podáváme polévku na Zelený čtvrtek, podle předkřesťanských zvyků se polévka podává po jarní rovnodennosti.
 zdroj inspirace: http://www.paukertova.cz

Některé druhy směsi Neunerlei Kräutern:

sedmikráska obecná Bellis perennis
šťovík luční Rumex acetosella
řebříček obecný Achillea millefolium
kokoška pastuší tobolka Capsella bursa pastoris
orsej jarní Ficaria verna
krvavec menší Sanguisorba minor
popenec břečťanovitý Glechoma hederacea
pampeliška "smetánka" Taraxacum sect. Ruderalia
jitrocel kopinatý Plantago lanceolata
česnek medvědí Allium ursinum
čekanka obecná Cichorium intybus
kopřiva dvoudomá Urtica dioica
česnáček lékařský Alliaria petiolata
ptačinec žabinec Stellaria media
šťavel kyselý Oxalis acetosella
merlík bílý Chenopodium album