Narozeninový pro syna! Je to k nevíře, ale mladšímu už je pět :) Co se ale nemění jsou jeho chutě. Je dost na sladké a čokoládový dort si přeje pokaždé ;) Inspirovala a zachránila mě Janina z Cukrfree před pár dny. I když recept jsem si udělala jiný, neměla jsem původně vůbec představu jaký dort tomu klukovi udělám...
250g celozrnné špaldové mouky
50ml agávového sirupu
250ml rostlinného mléka
50ml slunečnicového oleje
5 lžic kakaa
1 lžíce Caro
špetka soli
1 sáček prášku do pečiva s vinným kamenem
3 domácí vejce ;)
máslo nebo kokosový olej na vymazání formy
Náplň:
3 banány/jahody
500 ml šlehačky na šlehání
jemný třtinový cukr nebo xylit, příp. sirup
hořká čokoláda (trošku k nastrouhání)
Nebo:
1 plechovka kokosového mléka
jemný třtinový cukr nebo xylit, příp. sirup
hořká čokoláda (trošku k nastrouhání)
Z vajec
oddělíme bílky a vyšleháme sníh. Ostatní suroviny smícháme v robotu postupně
jak se dělává (žloutky s cukrem, olej, mléko...mouka) a nakonec lehce (ručně)
vmícháme sníh z bílků. Nalijeme do vymazané dortové formy a pečeme při 180°C asi
30 minut.
Po obvodu
vychladlého korpusu vyřízneme kruh asi 2cm od okraje a vnitřek vydlabeme do
tvaru mísy. Na dno dáme nakrájené ovoce (banány, jahody..) a na něj navrstvíme
krém:
Ušleháme si šlehačku se sladidlem a na závěr vmícháme
nastrouhanou čokoládu. Nebo na krém z kokosového mléka musíme mít dobře
vychlazené ztuhlé kokosové mléko. Pokud se mi nedaří ho vyšlehat a je stále
tekuté, tak ho průběžně dávám do mrazáku a nakonec se to vždy podaří.
Navrstvíme na korpus s ovocem, zahladíme a zasypeme
rozdrobeným vnitřkem korpusu. Lehce přimáčkneme a dáme uležet do lednice.
Tradiční německá polévka z devíti jarních bylin, nejčastěji připravovaná na Zelený čtvrtek. Původně však její historie sahá až do dob pohanských a oslav jarní rovnodennosti. Velikonoce jsou už za námi, ale ochlazení s deštěm prospělo všem zeleným natím a výhonkům! A tak jsem dopoledne na procházce s dětmi nasbírala co se našlo :) Od každé jedlé bylinky trochu, více než devět, ale to nevadí.
miska devíti druhů divokých bylin
1-2 cibule
1 pórek nebo miska brambor/mrkve ...
máslo nebo ghí
mouka (s oblibou zahušťuju ječnou moukou ;)
zeleninový vývar nebo horká voda
alpská sůl
čerstvě namletý pepř
muškátový oříšek (špetka)
Druhy nahořklé (pampeliška, čekanka, jitrocel, listy česnáčku) a chuťově výrazné (popenec, řebříček, šťovík, šťavel) dáváme méně. Bylinky a natě umyjeme, odstraníme stopky a jemně nakrájíme keramickým nožem.
Na ghí
osmahneme nakrájenou cibuli a zaprášíme moukou, kterou pak lehce osmažíme - jíška.
Vhodíme nakrájený pórek nebo brambory, přidáme nasekané byliny, zalijeme vývarem a necháme chvilku povařit. Dochutíme solí a
kořením a rozmixujeme. Podáváme ozdobené dalšími jedlými lístky nebo květy, můžeme si připravit také chlebové krutony ;)
Chceme-li být opravdu tradiční, druhů v polévce bude přesně devět.
Podle křesťanské tradice podáváme polévku na Zelený čtvrtek, podle
předkřesťanských zvyků se polévka podává po jarní rovnodennosti.
zdroj inspirace: http://www.paukertova.cz
Některé druhy směsi Neunerlei Kräutern:
sedmikráska obecná Bellis perennis
šťovík luční Rumex acetosella
řebříček obecný Achillea millefolium
kokoška pastuší tobolka Capsella bursa pastoris
orsej jarní Ficaria verna
krvavec menší Sanguisorba minor
popenec břečťanovitý Glechoma hederacea
pampeliška "smetánka" Taraxacum sect. Ruderalia
jitrocel kopinatý Plantago lanceolata
česnek medvědí Allium ursinum
čekanka obecná Cichorium intybus
kopřiva dvoudomá Urtica dioica
česnáček lékařský Alliaria petiolata
ptačinec žabinec Stellaria media
šťavel kyselý Oxalis acetosella
merlík bílý Chenopodium album