Hrníčkový raw dort z červené řepy

Narozeninový, pro nejmladšího syna :) Hrníčkový recept je snadný a opravdu rychlý, navíc bez cukru a mouky.


2 hrnky najemno nastrouhané červené řepy (asi 3 střední bulvy)
2 hrnky najemno rozmixovaných různých ořechů a semínek (mandle, vlašáky, slunečnicová semínka)
1/2 hrnku rozinek
1/2 hrnku nakrájených datlí
trošku himalájské soli
1 lžička mleté skořice
2 hrnky strouhaného kokosu
1/2 hrnku raw kakaového prášku
3 lžíce psyllia nebo najemno namletých lněných semínek
2 lžíce kokosového oleje
1/3 hrnku javorového sirupu

3 lžíce kokosového oleje (nebo kakaové máslo, poleva bude ale tvrdší, můžete zkusit tuky nakombinovat)
3 lžíce kakaového prášku
sirup
šťáva z citrónu

Suroviny na řepný korpus dobře rukou propracujeme ve velké míse a rovnoměrně natlačíme do dortové formy. Dáme do lednice minimálně na 30 minut vychladit. Potom si připravíme ve vodní lázni čokoládovou polevu, nalijeme jí na dort a opět dáme zatuhnout do lednice.

Před podáváním dort po obvodu obřízneme a až potom otevřeme obruč. Jinak se může čokoládová poleva potrhat nebo prasknout. Ozdobíme podle nálady a dostupných surovin.

Upozorňuju, že ten šeřík nejíme :) Nemám k němu úplnou důvěru stejně jako k pojídání dalších jako je střemcha, akát, tulipán, begonie nebo mečík, kostival aj. ..., i když je v některých kuchařkách samozřejmě najdete. Takže u mě něco jen na dekoraci ;) Mimojiné s tou sedmikráskou by se to taky nemělo přehánět, asi 5 květů za den stačí! Jsou to prostě byliny a některé mají velkou sílu, květy v pokrmech používám hlavně ke zdobení, ne jako náhradu listové zeleniny a divokých natí ;)

Pestrý bramborový salát s pampeliškovými listy a tahini zálivkou

Zase ty pampelišky ;) Celé dny teď makám na zahradě, stále nemám hotovo a taková rychlá dobrota ze zbylých nových brambor a fazolí dobře zasytí. Listy pampelišek jsou nahořklé, ale blahodárně působí na naše játra a ledviny, čistí krev, obsahují velké množství vitamínu C a kyseliny křemičité. V kombinaci s jablky můžete dát do salátu pampeliškových listů celkem dost, protože se chutě vyrovnají.
Přeju vám dnes pěkný čarodějnický večer a doufejme, že mě neupálí za moje bylinkářské praktiky :)


8 středních ranných brambor uvařených ve slupce
2 červená jablka
2 mrkve
250g uvařených červených fazolí
200g uzeného tempehu
slunečnicový olej
velký trs pampeliškových listů

1-2 stroužky česneku
3 lžíce tahini
3 lžíce olivového oleje (extra virgin)
1 citrón na šťávu
pepř
bylinková sůl (inspirace např. zde)

Do velké mísy nakrájíme brambory a jablka, nastrouháme mrkev, přidáme fazole a umyté a nasekané listy pampelišek. V kastrolku na oleji lehce osmažíme na kostičky nakrájený tempeh a celé i s olejem nalijeme do mísy k ostatnímu.
Dále si připravíme si zálivku, omáčku.  V misce smícháme utřený česnek s tahini, citrónovou šťávou a olejem, dochutíme a vlijeme na salát. Celé to opatrně, ale dobře promícháme. Tento salát vydá za normální jídlo typu oběd nebo večeře. Dobrou chuť!

Pampelišková mast na první jarní opálení

 Je skvělá na suchou a popraskanou pokožku a taky po celodenním pobytu na slunci. Samozřejmě má i spoustu jiných blahodárných účinků, na bolavé a ztuhlé klouby a svaly, na zánětlivá místa, na popáleniny.... v podstatě je dost podobná svým účinkem s tou měsíčkovou. Díky bambuckému máslu je velmi jemná a vyživující, má krásnou barvu a nádherně voní po medu, i když tam vůbec není :) Velmi doporučuju! Není to nic složitého. Nebo si jen naložte okvětní lístky na pameliškový olej s podobnými účinky.


5g včelího vosku
35g bambuckého másla
hrst okvětvích lístků pampelišky (bez zeleného kalichu ;)
10g pampeliškového oleje (asi lžíce macerátu z okvětních lístků, postup zde)

Do vodní lázně dáme roztavit včelí vosk a bambucké máslo. Pak do nich vložíme okvětní lístky a dobře promícháme, aby se všechny obalily. Odstavíme a necháme do druhého dne. Za 24 hodin znovu ve vodní lázni roztavíme, promícháme a vlijeme pampeliškový olej. Scedíme přes jemné sítko nebo plátýnko rovnou do čistých kelímků.
Doporučuju udělejte si nejprve zásobu pampeliškového oleje, pak můžete tvořit až do září, protože pampelišky stále kvetou. Jen si vybírejte místo kde není používána chemie a je dál od silnice. Také je dobré sbírat plně rozvinuté květy (ty co barví pylem) a za slunného dne kolem poledne.

Medvědí máslo s kurkumou

Každoročně na jaře nějaké to bylinkové máslo dělám :) Tak letos třeba takhle, když už jsem zpracovávala ty svazky medvědího česneku na pesto. To dělám nejradši se slunečnicovými semínky a do jemnější konzistence...
Medvědí česnek už nakvétá, takže je nejvyšší čas si natrhat listy. Hlavně opatrně, z každé rostlinky (cibulky) jeden list a pozor na květy! Množí se totiž hlavně samovýsevem. Vloni proběhla internetem zpráva o nájezdech lidí z měst do lesů, kde totálně devastují celé porosty medvědího česneku právě tím, že vyškubou celé rostliny i s cibulkama :( Hlavně že si táhnou domů plné igelitky :(
Je to poklad, sklízejte ho prosím citlivě a tak, aby tam za rok zase byl ;)


250g másla
himalájská sůl
1 lžička kurkumy
menší svazek medvědího česneku

Změklé máslo důkladně promícháme s kurkumou a jemněji nakrájeným divokým česnekem. Přeneseme na potravinnovou fólii nebo alobal a vytvarujeme váleček. Pevně zabalíme a uložíme do ledničky ztuhnout. Lepší je až druhý den.

Polévka Pho z květového vývaru

Jednoduchá polévka na vietnamský způsob s vývarem z květů ovocných stromů. Ta vůně je naprosto úžasná a spousta křupavé a čerstvé zeleninky k tomu, prostě JARO! :) Květy udělají vývaru pěknou barvu a dodají specifickou vůni...
Inspirovalo mě video níže. Tenhle kanál se mi hodně líbí. Ta jemnost, preciznost, vědomá a smysluplná činnost,úcta, pokora....mrkněte i na další její videa, je to samá krása!
https://www.youtube.com/watch?v=8Ehk-yuCWrg
https://www.youtube.com/watch?v=RjdxxGEXBg4


Vývar:
2l vody
2 velké hrsti květů z ovocných stromů (jabloň, hrušeň nebo třešeň atd.)
5 jarních cibulí i s natí
1/2 bio citrónu
klacík skořice
1 badyán
1 zelený kardamom
1 hřebíček
1-2 lžičky soli
asi 2 cm čerstvého zázvoru na plátky

Vše společně vaříme cca 30 minut, pak scedíme.

Náplň:
zelenina podle sezóny a zásob ;) - čerstvá ale i napařovaná pro lepší strávení, např. :
jarní cibulka, mrkev, brokolice.....na ozdobu polníček nebo jiné drobnější a méně výrazné lístky a chilli paprička
nakrájený seitan nebo houby (kvalitní rostlinné bílkoviny ;)
rýžové vlasové nudle

Uvaříme nudle podle návodu, se solí a trochou oleje. Vkládáme zásadně až do vroucí vody, hotové jsou přesně v okamžik, kdy se z jejich průhledné barvy stane bílá. Je to asi 5 minut varu. Scedíme je a propláchneme studenou vodou, jen tak zůstanou pružné a měkké.

Do hlubší misky vyskládáme uvařené nudle, nakrájený seitan, zeleninu a zalijeme horkým vývarem. Dozdobíme čerstvými bylinkami a nějakou listovou zeleninou. Dochutíme shoyu nebo tamari ;)

Dobrou chuť a krásné voňavé jaro!

Avokádové nanuky s karobem

A letošní první domácí nanuky na sebe taky dlouho nenechaly čekat ;) Když se oteplí, děti je standartně poptávají. Zatím tedy z kupovaných surovin...už se ale těším na vlastní ovoce, hlavně na jahody :)


2 zralá avokáda
1 banán
200ml rýžové smetany
2 lžíce karobu nebo nepraženého kakaa
2 lžíce sirupu (agávový, rýžový, datlový...)
1-2 líce kakaových bobů

Avokádo a banán, oloupané, mužete dát předem zamrazit. Ale nemusíte, jen budou nanuky takové nadýchanější ;) S ostatními surovinami rozmixujeme dohladka. Naplníme do nanukových formiček a necháme zamrazit. Potom je můžeme ještě ozdobit. Na nějakou dětskou oslavu nebo sešlost velmi doporučuju, jsou pak pro děti ještě atraktivnější!

asi 50g kvalitní čokolády
kokosový olej nebo ghí
hrstka drcených ořechů podle svých dispozic a chutí (já zvolila solené pistácie)

Čokoládu necháme rozpustit, případně do ní přidáme trochu tuku pro lepší tekutost. Nanuky vyndané z formiček si vyskládáme na tác, posypeme oříšky a tenkými pramínky čokolády zalijeme. Vznikne tak na zmrzlině zajímavý vzor a ořechy na nich budou dobře držet! Tedy až po opětovném zamrazení ;) Jo a samozřejmě to nemusí být nanuny jenom pro děti, mlsný dospělák jistě taky neodolá! Krásné slunečné dny vám přeju :)

Jarní divoké smoothie

Ideální čas na výrobu a pití zelených smoothieček :) Dnes po dešti nabraly listy divokých bylin vodu a tím i vitalitu. Nepoužívám moc klasickou listovou zeleninu, i když polníčku mám plný záhon z loňského samovýsevu, vystačím si pouze s jedlým plevelem ze své zahrady. Moc ráda bych vám napsala jak je toto smoothie čistě české, lokální a z tradičních surovin. Bohužel ten banán tam musí být, tedy alespoň pro děti, jinak chuť smoothie není taková dobrota. Čím ho lze kvalitativně nahradit opravdu netuším, budu vděčná za vaše tipy! Děkuji, a na zdraví!
PS: nezapomeňte, že smoothie, obzvláště to zelené strašně rychle oxiduje. Tzn. že ze zelené se brzy stane hnědá. U divokých bylin je to snad ještě rychlejší proces než při použití klasické listové zeleniny! Takže ho vypijte ihned a v žádném případě neskladujte!!! Ani v lednici! Je to pak mrtvé smoothie na vylití.....a velká škoda.


2 velké hrsti listů divokých jarních bylin (moje verze: bršlice, potočnice, ptačinec, kopřiva, plicník, fialka, popenec, smetanka, sedmikráska - sbírejte jen to co znáte a víte, že je jedlé!!!)
2 jablka
2 banány
500ml čisté filtrované vody nebo minerálky
lněné nebo chia semínka podle gusta ;)

Vše společně rozmixujeme a ihned pijeme. Jen tak získáme co nejvíc aktivních látek, enzymů a vitamínů, které jinak podléhají velmi rychlé oxidaci.
Smoothie pijeme ráno nalačno a asi do hodiny nic jiného nejíme. Mělo by to být bráno jako porce jídla, snídaně. V kombinaci s další potravou (hlavně sacharidovou) může docházet k nepříjemnému nadýmání.