Vaječný likér

Pravý vaječný likér obsahuje i skořápky! V alkoholu rozložená minerální schránka vejce se rozpustí v lahodném nápoji a minerály v ní obsažené, zejména pak vápník, se mohou dobře vstřebat do našeho těla. Nedostatkem minerálů v současnosti trpí celá populace, je to dáno stravou, která již není tak nutričně vydatná, potažmo intenzivním zemědělstvím, které zničilo půdu......Skořápky jsou tedy výborným doplňkem stravy! Obsahují mj. uhličitany vápenatý a hořečnatý, oxidy křemičitý, hlinitý a fosforečný. Obsahují také velmi hodnotné stopové prvky jako jód, železo, měď, zinek, kobalt, mangan či fosfor, který je nezbytný nejen pro stavbu kostí a zubů, ale zejména pro nervovou činnost. Tento vaječňák je tedy minerální bomba, ale ty cukry v něm teda jsou taky bomba :( Používám starý rodinný recept, kdybyste někdo znal recept na dobře chutnající alternativu....podělte se prosím ;) Děkuji a na zdraví! ;)
 


Suroviny:
 
500ml českého rumu (kvalitnější alternativou je brandy nebo ...)
2 plechovky salka
1 vanilkový lusk
6 žloutků
1-2 lžičky prášku z domácích skořápek 
(na chuť může být i med, na lepší barvu trošku kurkumy)
 
Skořápkový prášek:
 
Skořápky propereme pod tekoucí vodou, na plechu v troubě je mírně upražíme a tak je nejen sterilizujeme, ale pražené skořápky zkřehnou a jdou lépe umlít, například v mlýnku na kávu. Drť pak prosejeme jemným sítem a prášek uložíme v dobře uzavřené lahvičce.  
 
Vaječný likér: 
 
Já jelikož nám nevadí domácí syrové žloutky ani nepoužívám krupicový cukr, nezahřívám ve vodní lázni. Výroba vaječňáku je tak velice rychlá. Vše dám do mixéru a důkladně promixuju až skoro do pěny. Během dvou dnů likér tak akorát zhoustne, prášek je nadobro rozpuštěn a může se vesele popíjet! Já domácí vaječňáky dávám jako dárky, je po nich každý rok poptávka ;)

Hraběnčiny řezy

Cukroví napečeno, letos nic nonového jen samá klasika z mého blogu, a tak jsem se vrhla ještě na placku u nás doma velmi oblíbenou! Hraběnčiny řezy peču ale z trošku jiných surovin jak už to u mě bývá ;) Krásný třetí advent!

TĚSTO:  
100g třtinového cukru
450g celozrnné špaldové mouky
200g másla
prášek do pečiva s vinným kamenem
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
4 žloutky
trochu (rýžového) mléka (asi 2 lžíce)

NÁPLŇ:
asi 750g jablek
1 vanilkový cukr
hrst mletých vlašských ořechů (asi 200g)
1/3 lžičky mleté skořice
50g rozinek
 
KRUSTA:
4 bílky
asi 50g agávového sirupu nebo klasicky 100g moučkového cukru 
1 lžička kukuřičného škrobu
 
K pocukrování:
kokosová mouka (je jemná a nasládlá)

Troubu si předehřejeme na 180°C. Žloutky s cukrem utřeme do pěny, a pak k nim přidáme mouku s práškem do pečiva. Vypracujeme hladké těsto, 1/4 až 1/3 oddělíme a dáme ztuhnout do mrazáku. Těsto namačkáme nebo alespoň částečně vyválíme do velkého plechu (vymazaného a vysypaného nebo s papírem na pečení). Můžeme vytvořit trochu okraje. Jako náplň použijeme nastrouhaná jablka v misce promíchané s ořechy, skořicí a rozinkami. Na vrch opatrně rozetřeme vyšlehaný sníh se sirupem a škrobem, na něj nastrouháme zbytek těsta z mrazáku. Pečeme 45 až 60 minut, podle typu vaší trouby ;)


Bedly na víně s rozmarýnem

Letošní říjen je u nás bohatý na bedly. Kamkoliv vkročíme do lesa, mraky bedel :) Prý je to teď všude.  Klasické zpracování se už omrzelo a tak tu mám tip na něco nevšedního....protože bedla je taky výtečná houba!


10-15 bedel (ty menší jsou masitější a chutnější)
cca 200ml bílého vína
olej / máslo
šťáva z jednoho citronu
čerstvý pepř a sůl
rozmarýn

Očištěné hlavy bedel lehce osmahneme z obou stran. Narovnáme do zapékací mísy, dobře osolíme a opepříme. Nohy bedel také zpracujeme. Nakrájíme je na kousky a opět osmahneme, osolíme, přidáme nasekaný nebo sušený rozmarýn a po chvíli podlijeme sklenkou vína. Podusíme a necháme odpařit alkohol. Potom odstavíme a vmícháme citronovou šťávu. Hotovou směs nalijeme na bedly v zapékací míse. Necháme krátce zapéct v troubě, při asi 180°C.

Je to delikatesa, my jsme měli s rýží, ale jak si houby naservírujete je čistě na vás. Někomu stačí např.  s kvalitním čerstvým chlebem.

Levandulová tinktura

Používá se jako mast na revmatické bolesti (jako Alpa) nebo jako vlasová tinktura proti padání vlasů a proti lupům (masáže pokožky hlavy s několika kapkami po umytí vlasů). Její výroba je snadná a máme k tomu právě nejvyšší čas! Levandule je už nějakou dobu v plném květu, k tomu do ní často prší, a tak letos dlouho nevydrží....


levandulové květy
domácí ovocná pálenka
sklenička

Do čisté menší skleničky natrháme květy přímo na stanovišti. Jednoduše je stahneme ze stonku. Zalejeme pálenkou, tak aby byly všechny květy ponořené a postavíme na světlé a teplé místo. Třeba na okno v kuchyni. Louhujeme minimálně 10 dní, měsíc je lepší. Po této době tinkturu přefiltrujeme přes pláténko nebo jemné sítko (nekovové!) a v lahvičce uskladníme naopak na tmavém místě.




Rychlý ovocný koláč s tvarohem

Hrnkové recepty jako tento jsou vždycky nejrychlejší!

Užíváme si už téměř dva měsíce sklizeň různých drobných plodů ze zahrady. Mám už hotové čtyři druhy míchaných marmošek, a co se mi nevejde do várky dávám na koláče typu kynutý s drobenkou, svítek nebo tento, který si oblíbily děti. Není totiž vůbec suchý a je to dobrota. Podle kyselosti ovoce dáváme navrch ještě sirup před podáváním ;)


Na těsto (velký plech):
2 hrnky celozrnné špaldové mouky
asi 1/2 hrnku třtinového cukru
1 hrnku mléka
1/2 hrnku slunečnicového bio olej
1 sáček prášku do pečiva s vinným kamenem
3 vejce

Na tvarohovou vrstvu:
250g tučného bio tvarohu
2 vejce
vanilkový extrakt a agávový sirup (nebo vanilkový cukr)


Velký plech nebo v případě poloviční dávky postačí kulatá koláčová forma, dobře vymažeme a vysypeme (já používám kokosový olej a strouhaný kokos). Troubu předehřejeme na 175°C.

V misce promícháme suché suroviny na těsto a následně vmícháme ty mokré. Vypracujeme těsto způsobem jak jsme každý zvyklý a rozprostřeme do formy. Vymícháme tvaroh s vejci a lžící rovnoměrně dáme na těsto. Pak navrch rozmístíme ovoce a upečeme do zezlátnutí okrajů. Velký plech pečeme asi hodinu, poloviční dávku asi 40 minut.

Tinktura z vlčího máku

Bukovec, červánky, kokrhelí, mačec, máček, ohníček, panenka, panáček, polní máček,  pleskanec, prchlík, růžička, slepý mák, vlčí květ..... toť výběr z lidových jmen pro vlčí mák :)


Tinktura je výluh, macerát, nejlépe čerstvých bylinek v čistém alkoholu. Je to vlastně silný koncentrát.
Vlčí mák teď hojně nakvetl a tak si vyberte nějakou čistou lokalitu a vezměte si s sebou skleničku. Jemné křehké okvětní lístky totiž velmi rychle vadnou. Macerovat pak můžete v oleji, pro kosmetické účely (můj starší příspěvek k tomuto naleznete zde) nebo je zalít alkoholem k výrobě léčivé tinktury. Pozor na včely! V době květu máků jsou jejich žihadla mnohem bolestvější!

Tinktura z vlčího máku se využívá při nespavosti dětí i dospělých, při neklidu a nervozitě, při zánětu průdušek, bronchitidě, nutkavém kašli, na dětský kašel, ale i při chřipce ;) Tuto tinkturu opravdu nikde nekoupíte, jen u tradičních bylinkářů a léčitelů! Okvětní plátky jsou bezpečné i pro děti, nebezpečné opium se nachází hlavně v makovičkách.

Bylinky vkládáme do skleničky (ideálně tmavé) nejlépe už na stanovišti, kde je sklízíme a zalijeme silným čistým alkoholem. Necháme louhovat (macerovat) alespoň 2 týdny a denně skleničku protřepáváme. Hotovou scezenou tinkturu uložíme opět v temnu nebo v tmavé skleničce. Tinktury obecně chráníme před světlem na rozdíl o bylinných olejů, které macerujeme někdy i na přímém slunci!

Tinktury obvykle všechny dávkujeme podle hmotnosti - 1 kapka / 1 kg hmotnosti / 1 den - rozděleno do tří dávek během dne. Při 60kg např. dávkujeme 20 kapek ráno, v poledne a večer. Kapeme do sklenice s vodou nebo horkého čaje pokud chceme, aby alkohol vyprchal.

Kompletní návod k vytvoření ekozahrady a rodového statku - Jaroslav Svoboda

Pustila jsem se do knižních recenzí! :) A tak vám tady postupem času představím i pár knih z oblíbeného nakladatelství, které jsem se tímto rozhodla podpořit. Recenze na 10 knih budou všechny tématicky spjaté s blogem a tak trochu neobyčejné - s přídavkem vlastní zpětné vazby...
Připravte si nápoj, pohodlně se usaďte, začínáme s první knihou:


Tato kniha poprvé vyšla v roce 2009 a během následujících let pak přišel s tímto tématem veliký boom. Mezi zainteresovanými samozřejmě. A jak jsme byli svědky my, co v tom "jedeme" už řádku let, dostávalo se toto téma čím dál tím více i mezi širokou veřejnost. V současnosti je permakultura v naší zemi již  hodně rozšířená a vcelku známá věc! Troufnu si tvrdit, že často stálo u rozhodnutí změnit způsob pěstování rostlin přečtení právě této knihy :)
Jde především o pochopení alespoň zlomku mechanizmů přírody, které využijeme na zahradě. Člověk se tak stává zodpovědným tvůrcem...

Stručně z obsahu knihy:
(A protože jí mám už fakt hodně dlouho a silně mě ovlivnila, přidávám k obsahu vlastní poznatky a zkušenosti)

1. Úvod - permakultura

Tvořivost, pestrost, úcta, radost, štěstí, krása, péče, kořeny, etika, respekt, pozitivní myšlení, rovnováha, symbioza, celek, efektivita, kvalita, funkčnost, .... To vše mě napadá ve smyslu s permakulturou. Co to je a jakou má historii se dočteme dnes všude, ale co to ve skutečnosti znamená musíme pochopit mnohem hlouběji ve svém nitru.
A proč mě okouzlil tento styl krom toho, že se poslední dobou jeví jako jediný skutečně šetrný a zároveň efektivní způsob hospodaření? Mám ráda různá zákoutí jaké jsou ve starých soběstačných zahradách. Kde je dostatek ovoce a zeleniny, květin a bylinek. Kde jsou domácí  a užitková zvířata, ale vyskytují se i ta divoká. Místo kde si můžou děti bezpečně hrát, zobat a poznávat zároveň. Zahrada, která dá něco vlastních potravinových zásob na zimu....a je soběstačná.

 

2. Skladba ekozahradních společenstev

Sukcese. Když jsem jí pochopila, zahrada ožila květinami a objevovanou zeleninou ze samovýsevu.
Okolí kmenů stromů se změnilo v pastvu pro včely nebo pro oči ;) A k invazivním druhům? Mám na zahradě křídlatku a držím si jí v mezích. Ona mi za to v koutě zahrady dělá ještě lepší zastínění kompostům. Našla jsem také zálibu ve vytváření zákoutí s duchem :) Projdeš se, ochutnáš všemi smysly, můžeš si odpočinout....


3. Praktický design ekozahrady

Kde budeme pěstovat a jaké jsou tam podmínky pro pěstování, kolik toho chceme pěstovat a zvládneme to? Tak to si musí každý uspořádat sám, každopádně já to pojímám jako vývoj, proces ;) Postupně a hlavně s radostí, všechno nejde hned! Je dobré si tyto věci ujasnit třeba i na nějakém kurzu, kde je přímá možnost vše konzultovat a popovídat si se stejně laděnými lidmi. Vždy ale mějte na paměti: Vy jste tvůrce! Je to váš prostor radosti :)


3. Ovocné stromy v ekozahradě

Přiznávám, že se stromy je to pro mě běh na celý život a stále nemám tolik zkušeností. Staré jabloně zákrsky po cca 5 letech zmlazuji, malý sad doplňuji novými ovocnými stromy. Poslední roky jsem začala experimentovat hlavně na popud dětí s rozpěstováváním ovocných stromů z pecek. A tak mám již pár pravokořenných semenáčů :)



4. Ekozahradní stromy, keře a popínavky

Na pozemku máme dva cca 150 let staré ořešáky, které bohatě plodí každý rok. Z keřů malý bez a šípek. To je asi tak všechno z toho co tu původně bylo. Začátek dobrý! Dnes mi na zahradě plodí rakytník, ostružiník, maliny, rybízy tří druhů, angrešt, josta, dva druhy borůvek, muchovník, kustovnice a aronie. Přibyly jeřabiny, líska, kalina, janovec, zimolez, kdoulovec, mahonie, mandloň..... Pestrost druhů a vytváření souvislých porostů především! Stanoviště si před výsadbou vždy ale dobře rozmyslete.



5. Louky a trávníky v ekozahradě

Dokonalý trávník jako na golf, bez plevelů je i bez života, nasycený chemií. Tohle stojí za přečtení! Je to někdy paradox, opravdu chcete, aby si na takovém trávníku hrály vaše děti?
U nás část zahrady sekáme s mučováním, s příchodem suchých dnů sekáme minimálně. Takto udržujeme plochu kde chodíme nejčastěji. Na části pozemku máme dvě quessantské ovce, sekají a hnojí :) V další části máme malý sad se včelíny a malou loukou, kterou si jednou za ten rok posekáme kosou. Takové od všeho něco :)


6. Jednoletá zelenina v ekozahradě

Zeleninové polykulturní záhony jsou krásné na pohled. Kulaté tvary, přírodní materiály, pestrost druhů. Mě se ale moc neosvědčilo vysévat volně několik druhů po celé ploše. Měla jsem velmi malé výnosy a tak jsem např.  v pěstování ředkviček, špenátu, mrkve apod. přešla opět k pěstování v řádcí, kde se snažím alespoň dávat k sobě rostliny, které si nevadí a střídám kořenovou a listovou zeleninu v řádcích, yby si nekonkurovala. Popusťte uzdu své fantazii. nejlepší je opravdu najít si svůj vhodný způsob, každý to má jinak ;) Jednoletou plodovou zeleninu nezapomeňte dobře zamulčovat!


7. Bylinky, trvalky a divoká zelenina v ekozahradě

Je určitě dobré mít vlastní bylinky do kuchyně, které máte rádi, zelené lupení na zdravé smoothies nebo saláty, léčivky do domácí lékárny. A co třeba kostival, topolovka, rebarbora, cibule ošlejch, česnáček? Poznávejte, shánějte a vzdělávejte se v tom co je k čemu dobré. Příští roky vám vaše zahrada nabídne pestré poklady za které budete vděční. V obchodě všechno nekoupíte, spolehněte se na svou zahradu!


8. Půda v ekozahradě

Její kvalita na pozemku je naprosto klíčová. Permakulturní principy, které já využívám na zahradě jsou tyto: mulčování (slámou, ale nejvíce se mi osvědčily listy ze zmiňovaných velkých ořešáků), fázové kompostování, zelené hnojení (výsev pícnin nebo zákvasy) a vhodná výsadba celkově. Rozhodně žádná chemie!!! Koloběh látek si tě najde, jak píše autor. Půda musí být především živá, plná humusu, kyprá a měly by být přítomné žížaly a jiní.


9. Voda v ekozahradě

Důležitý prvek v zahradě pro udržování mikroklima a pestrosti užitečných živočichů. Ať už v podobě rybníčků, tůní nebo svejlů. V současnosti, kdy krajinu poslední roky sužovaly sucha je více než nutné naučit se s vodou dobře hospodařit. Obecně bychom se měli naučit vodu na svém pozemku co nejvíce zachytávat. U nás je tato záležitost stále v procesu. Původní rybníček, který byl zavezený odpadem, je již vyčištěný a zachytává letos první srážky ze střechy. Budeme postupně dotvářet s přírodou jak si to celé sedne. Ostatně jako se vším ;)

10. Živočichové v ekozahradě

Péče o dostatečnou pestrost rostlin v zahradě brzy vytvoří dobré podmínky pro mnoho živočichů. Bude rozhodně co pozorovat. Mnohé druhy přinesou užitek, jiné vás překvapí, protože jste je dosud znali jen obrázků... Velmi důležitou součástí rovnováhy zahrady jsou i různá domácí zvířata. Pes, kočka, slepice, kachny, ovce, kozy, včely.... Co si pořídíte? ;)


Inspirativní knihu zakoupíte zde:   
https://www.smartpress.cz/kompletni-navod-k-vytvoreni-ekozahrady